top of page

Kurkuma a zdraví, hubnutí + recept na zlaté mléko

V dnešním článku o kurkumě ti prozradím přínosy pro zdraví i hubnutí. Co kurkuma vůbec je, vypíchnu 4 zajímavosti a na závěr pro tebe mám snadný recept na zlaté mléko.

Kurkuma a zdraví
Kurkuma a zdraví

Právě zlaté mléko je super zdravý nápoj s kurkumou, který zlepšuje trávení, podporuje hubnutí a pomáhá také s nachlazením.


Kurkuma, známá také jako kurkumin, je koření pocházející z kořenů rostliny Curcuma longa, která je členem rodiny zázvoru.


Toto výrazné a výjimečné koření se stalo nedílnou součástí mnoha kuchyní po celém světě, a to nejen kvůli své unikátní chuti, ale také kvůli několika potvrzeným zdravotním výhodám.


V tomto článku se zaměřím na kurkumu a její význam pro zdraví, se zvláštním důrazem na její přínos pro hubnutí. Na závěr najdeš také několik zajímavostí o tomto úžasném koření.



DÁREK: 5 chyb při 😵🤮 hubnutí, které ŽENY 💃 neustále OPAKUJÍ. Video si zdarma vyzvedni ZDE >


Přínosy Kurkumy pro Zdraví:

1. Zánět a Imunita: Kurkuma obsahuje kurkumin, což je silný antioxidant a obsahuje protizánětlivé látky. Dlouhodobý zánět může být spojen s mnoha chronickými onemocněními a kurkumin pomáhá snižovat zánět a posilovat imunitní systém.


2. Podpora Trávicího Systému: Kurkumin může pomoci zlepšit trávení tím, že podporuje produkci žaludečních šťáv a snižuje nadýmání. Je také spojována s ochranou sliznice střev a snižováním rizika vzniku vředů.


3. Ochrana Srdce: Kurkumin může pomoci snižovat hladinu špatného cholesterolu a tím snižovat riziko srdečních onemocnění. Má také antitrombotické vlastnosti, což znamená, že pomáhá předcházet tvorbě krevních sraženin.


4. Podpora Hubnutí: Přecházíme nyní k hlavnímu tématu tohoto článku. Kurkumin může být užitečným nástrojem pro ty, kteří se snaží zhubnout. Zde je několik důvodů:

- Metabolismus: Kurkumin může zvýšit rychlost metabolismu tím, že stimuluje produkci žluči, což je klíčové pro trávení tuků.

- Snižuje zánět: I třeba zánět v těle může brzdit hubnutí. Kurkumin může pomoci snížit tento zánět a tím usnadnit proces hubnutí.


- Kontrola hladiny cukru: Kurkumin může pomoci udržet stabilní hladinu cukru v krvi, což má vliv na snížení chuti k jídlu a kontrolu nad přejídáním. Potlačuje tedy hlaďák a chutě na sladké.


- Leptinový efekt: Kurkumin může ovlivnit hladiny leptinu, hormonu, který reguluje chutě k jídlu. Tím může snížit chuť k přejídání.



ZKUS MŮJ OBLÍBENÝ 🔥 NEJSILNĚJŠÍ SPALOVAČ TUKŮ ZDE, KTERÝ KURKUMU OBSAHUJE


Čtyři Zajímavosti o Kurkumě:

1. Tradiční Léčba: Kurkuma se v tradiční indické medicíně, známé jako ajurvédská medicína, používá již tisíce let pro léčbu různých onemocnění a jako prostředek ke zlepšení celkového zdraví.


2. Barvivo a Textilní Barvivo: Kurkuma byla historicky používána jako barvivo pro potraviny a textilie. Její zlatá barva jí vynesla přezdívku "zlatý prášek."


3. Rostlina Kurkuma: Kurkuma pochází z rostliny Curcuma longa, která je považována za tropický druh a je součástí zázvornatých rostlin. Kořeny této rostliny jsou zpracovávány a sušeny, čímž vzniká kurkumový prášek.


4. Kurkuma a Černý Pepř: Pro maximální vstřebatelnost kurkuminu do těla se často doporučuje kombinovat kurkumu s černým pepřem. Černý pepř obsahuje látku zvanou piperin, která zvyšuje vstřebávání kurkuminu.



DÁREK: 5 chyb při 😵🤮 hubnutí, které ŽENY 💃 neustále OPAKUJÍ. Video si zdarma vyzvedni ZDE >


Zdravě kurkumový závěr

Kurkuma je nejen lahodná přísada do jídel, ale také může být užitečným prostředkem pro zlepšení zdraví a podporu hubnutí.


Konzumace se doporučuje v kombinaci s kvalitními tuky, jakými jsou například olivový olej nebo avokádo + přidat černý pepř, abys z kurkumy vytěžila maximum.


Super je v kombinaci s masem a rýží, správné kari se bez ní prostě neobejde.




Recept na zlaté mléko - kurkumový čaj

Na tento super zdravý životabudič budeš potřebovat:

  • 2 šálky mléka (klasika plnotučné nebo mandlové)

  • 2-3 cm kousek kurkumy (doporučuji strouhat v rukavicích)

  • 1/2 čajové lžičky skořice

  • černý pepř (špetka stačí)

  • 2 lžíce medu (nebo javorového sirupu)


Postup na kurkumový čaj je snadný:

Mléko prohřej v kastrůlku s kořením a lehounce-krátce povař. Přeceď a až bude čaj vlažný, tak přidej med nebo javorový sirup.


A kdy pít zlaté mléko?

Zlaté mléko můžeš pít kdykoliv přes den (ráno i večer). Ráno pro nastartování organismu a příval čerstvé energie. Nebo večer pro zklidnění mysli, lepší usínání a kvalitnější spánek (v tomto případě jej ale pij těsně před cestou do postele, jinak tě "nastřelí").



Něco jsi v článku nenašla nebo chceš vědět něco dalšího? Zeptej se mě v komentáři.



Po kurkumovém článku ženy zajímá:



ZKUS MŮJ OBLÍBENÝ 🔥 NEJSILNĚJŠÍ SPALOVAČ TUKŮ ZDE, KTERÝ KURKUMU OBSAHUJE

Štítky:

1 168 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page