top of page

6 potravin, které ti posílí imunitní systém


Že tvůj kolega v práci začíná kašlat a kýchat? A o víkendu jsi slyšela u vašich posmrkávat rodiče? Takže rychle zasáhni! Nechceš přeci s horečkou prosedět v čekárně u doktora hodiny, nebo ano? A pak na jeho radu se naládovat antibiotiky a chemickými vitamíny!

Poradím ti 6 potravin, které ti posílí imunitní systém a ty pak nebudeš muset „vyluxovat“ lékárnu.

Co tě čeká v mém článečku o 6 potravinách posilujících imunitu.

1) Jde to i bez receptu od doktora?

2) 6 zdravých potravin a babské rady na přípravu.

3) Běhací dáreček pro začátečnice!!!

1) Jde to i bez receptu od doktora?

Jakmile zavětříš, že se ve tvém okolí začínají vzduchem vířit zákeřné bacily, neváhej a začni konat! Já se vždycky vrhnu na zdravé potraviny, které ty potvory nemají rády a úspěšně s nimi bojují. Pokud své tělo běžně zásobuješ přírodními vitamíny ze zeleniny a ovoce, zaberou ti i jen „obyčejné“ babské rady :-). A pak že to bez doktora nepůjde!

2) 6 zdravých potravin a babské rady na přípravu.

- ČESNEK -

Já vím a už to slyším – zase ten čpící smraďoch, co je potom cítit z pusy! Ale nedá se nic dělat. Česnek není nadarmo králem v kuchyni. Není to jen pro jeho chuť, ale hlavně pro tvé zdraví.

Obsahuje totiž celou řadu cenných látek:

- železo, draslík, fosfor, sodík, zinek, selen, jód, hořčík, mangan, měď…

- vitamíny A, B, C, kyselinu listovou…

- látky, které se považují za velice účinné antibiotikum na přírodní bázi.

- je bojovníkem proti plísním.

Takže hurá do česneku! Můžeš si ho nacpat do mnoha obyčejných jídel – pomazaná topinka, bramborák

Pokud je ti po větší dávce česneku těžko, pij spolu s jídlem hrnec horkého černého čaje.

No a k úpravě dechu ti postačí přikoupit si pytlík Hašlerek, které dech osvěží a navíc mě osobně pomáhají při bolení v krku a kašli.

 

- CIBULE -

Už to zase slyším – další smraďoch! Proto hned připomínám sáček s hašlerkami :-). I cibule je považována v kuchyni za královnu. Bez ní bychom se při vaření neobešly. Tato zdravá zelenina je přímo léčivkou.

Zdravá cibule ti přinese:

- vápník, jód, hořčík, sodík, draslík, fosfor, měď, železo, síru…

- vitamíny B, C, E, karoteny, kyselinu listovou…

- má antibakteriální účinky, díky kterým čistí dutinu ústní, nosní sliznici a dýchací cesty.

Začínáš kašlat? Šup do cibulového sirupu!

Recept na cibulový sirup:

Nakrájenou cibuli zalij medem, zamíchej a přikryj. Nech v lednici pár hodin, dokud nepustí šťávu. Tu pak po lžících užívej.

 

- KŘEN -

Tuto zeleninu se svou typickou chutí a vůní, která tě při strouhání vždycky rozbrečí, musí znát snad každý. Jen se možná tolik neví, jak moc je zdravá a že má přímo léčebné účinky.

Křen ti nabízí podobnou pomoc, jako cibule a navíc jeho silice mají schopnost rozpouštět usazený sekret na sliznicích cest dýchacích. To znamená v nosních dutinách, průduškách a plících.

Zdravý křen ti přinese:

- vysoký obsah vitamínu C, vitamíny skupiny B a E.

- vápník, hořčík, draslík…

Až si jej nastrouháš a doutíráš nekonečné množství slz, přidej si ho do tvarohu, trošku osol a přidej pažitku. Je to skvělá zdravá pomazánka.

 

- KYSANÉ ZELÍ -

V dnešní době se ke kysanému zelí už tak složitě nepropracováváme – nemusíme jej „šlapat“ v kádích. Můžeš jít a prostě si zelí jen koupit v obchodě. I když přeci jen zelí od mojí bábinky, která se s ním každé léto s láskou morduje a nakládá ho, je nenahraditelné.

V době kvašení to u ní v demižonech bublá jako v bažině :-).

Kysané zelí obsahuje daleko více vitamínů (díky bakteriím mléčného kvašení), minerálů a ostatních zdravých látek, než zelí za syrova. Proto je už z dávných dob oceňováno jako hlavní zásobárna vitamínů v zimním období.

Zelí a jeho zdravé bohatství:

- vitamín C, E, K, vitamíny skupiny B, provitamín A…

- selen, vápník, draslík, zinek, železo…

- vláknina, bílkoviny, aminokyseliny…

Recept na salátek z kysaného zelí:

Vezmi 0,5 kg pokrájeného kysaného zelí a přidej 1 nakrájenou cibuli. K tomu pak při přistrouhej hrst nakládané červené řepy, 1 jablko a 1 polévkovou lžíci křenu. Můžeš a nemusíš zalít bílým jogurtem. A máš o přísun vitamínů, bojujících proti příchozím bacilům, postaráno :-).

 

- ZÁZVOR -

Dalším léčivým a zdravým pomocníkem je v naší „lékárničce“ obdivuhodný zázvor.

Moje seznámení s ním před mnoha lety bylo pro mě ve znamení skoro-udušení a vylezlých očí z důlků. Jedna známá mi tak nevinně nabídla z pytlíčku cosi, jako kandované ovoce.

V domnění, že jde o slaďoučký bonbónek, jsem skousla 3 kousky najednou. Zbytek cesty autobusem jsem nemluvila a jen lapala po vzduchu :-).

Zázvor má opravdu bojovnou sílu! Proto ho hlavně můj Luky používá jako štít ve válce proti bacilům.

Zázvor se pyšní těmito zdravě přírodními dary:

- vitamín A, vitamíny skupiny B, E, C…

- hořčík, draslík, železo, fosfor, vápník, sodík a esenciální oleje, které mu dodávají to jeho silné aroma.

Užíváním zázvoru předejdeš vzniku chronických onemocnění dýchacích cest a zabráníš zánětům.

Recept na zázvorový čaj:

Udělej si úplně jednoduchý čajík, který tě pěkně prohřeje a protáhne.

Doporučuji nastrouhat, nebo nakrájet 2 čajové lžičky čerstvého zázvoru do třičtvrtě litrové konvice. Přelij vroucí vodou a nech 5 minut louhovat.

Vymačkej do ní ještě citron, pomeranč, nebo mandarinku – co máš doma a přisyp špetku skořice. Přidej 2 hřebíčky a můžeš dosladit medem. Zázvor pak z větší části vylov, neboť síla čaje se stupňuje :-).

 

- ZELENÉ POTRAVINY -

Za zmínku stojí také stále oblíbenější zelené potraviny, které nejsou lékem, ale doplňkem stravy. Nejznámější jsou asi chlorella a mladý zelený ječmen. Dávají nám opravdu mnoho zdravých dárečků v podobě enzymů, živin, vlákniny, minerálů, chlorofylu a samozřejmě vitamínů.

Pomáhají nám obnovovat střevní mikroflóru.

Aby nám mohly tyto zelené potraviny ukázat svou účinnost, je třeba užívat je dlouhodobě. Píše se, že i pravidelně. Ale moje osobní zkušenost je taková, že pití rozmíchaného ječmene se mi jednou za čas slušně zprotiví a nemohu se na něj ani podívat. Tak jej prostě nepiju.

Chlorellu užívám denně, ale někdy zbaštím 2 zelené lentilky a někdy třeba i dvacet. Myslím si, že tělo si samo říká a reguluje zájem o tyto vitamíny nabité potraviny.

Pokud bys nechtěla tápat po internetu a shánět informace, jaké zelené potraviny si koupit, mohu ti nabídnout mnou a mými zákazníky ověřenou chlorellu na mém e-shopu ZDE >>>.

Kdo by měl zájem o ječmen, doporučuji jednoznačně top kvalitu Green ways a mohu ho i po domluvě zaslat (stačí mi písnout na: Danca@nechcichybovat.cz).

Přečti si, čím vším jsou nabité, neboť to ti tady ani nemohu vypisovat. Uťukala bych se do klávesnice :-).

3) Běhací dáreček pro začátenice!!!

Moc ráda ti daruji velmi oblíbený E-book, který mým ženám moc pomáhá. Jedná se o E-book s názvem: Jak začít běhat a NEumřít. Nejde jen o běh, ale i chůzi, vysvětlení základních chyb a plno dalšího... E-book zdarma STAHUJ ZDE >>>

Věřím, že se ti bude moc líbit :-).

Imunitní závěr:

Jsi na konci mého psaní o 6 potravinách, které posilují imunitní systém a tak pomáhají tomu, abys byla odolná proti nemocem. Samozřejmě těch potravin je obrovské množství v každém ovoci a zelenině. A také v mnohých rostlinkách, o které zakopáváš v přírodě a některé dokonce zašlapáváš přímo na své zahradě!

Jeví se jako plevel a jejich účinky se nikdo nezabývá. Škoda, protože tak málo stačí – utrhnout si list mladé pampelišky a schroupat jej…. :-).

Po článku o imunitě ženy čtou:

 

Oblíbené magnetické kartičky KDY to JÍST najdeš DNES ZDE >>>

 

6 potravin posilujici imunitu
386 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page