top of page

Bodavá bolest na vnitřní straně kolene: Možné příčiny a Způsoby řešení

Bodavá bolest na vnitřní straně kolene může být obtěžujícím a limitujícím problémem, který ovlivňuje 😰 každodenní aktivity i sportovní výkony.

Bodavá bolest na vnitřní straně kolene
Bodavá bolest na vnitřní straně kolene

Tato bolest může mít různé příčiny a pocházet z různých struktur v oblasti kolena.


Je důležité ji diagnostikovat správně a adekvátně léčit, aby se zabránilo dalším komplikacím.



Možné příčiny bodavé bolesti na vnitřní straně kolene:


1. Meniskální poranění: Meniskus je srpkovitý útvar z vazivové chrupavky v kolenním kloubu, který může být náchylný k poraněním, zejména při sportovních aktivitách nebo při náhlých pohybech. Trhliny nebo poranění menisku mohou způsobit bodavou bolest na vnitřní straně kolene.



DÁREK: 5 chyb při 😵🤮 hubnutí, které ŽENY 💃 neustále OPAKUJÍ. Video si zdarma vyzvedni ZDE >


2. Přetížení: Opakované namáhání kolena, opakovaných pohybech jako běhání, skákání nebo při cvičení, může vést k přetížení a zánětům v oblasti kolene, což může způsobit bodavou bolest, zejména při špatném postavení těla.


3. Poškozené vazy: Vazy v kolenním kloubu, jako je vnitřní kolenní vaz (MCL), mohou být náchylné k natažení, naražení nebo dokonce trhlinám. Poranění vazů může způsobit bodavou bolest na vnitřní straně kolene.


4. Artritida: Artritické stavy, jako je osteoartritida nebo revmatoidní artritida, mohou postihnout kloubní tkáň v koleni a způsobit bolest a zánět.



ZKUS FUNKČNÍ - CVIČENÍ BEZ SKÁKÁNÍ, KTERÉ TĚ BUDE BAVIT 😀 A JEŠTĚ PODPOŘÍŠ 🔥 HUBNUTÍ


5. Patellofemorální syndrom: Běžecké koleno, známé také jako patellofemorální syndrom, je stav spojený s přetížením chrupavky pod čéškou. Tento syndrom se častěji vyskytuje u žen a u začínajících běžců. Vyvíjí se postupně a většinou není způsoben akutním poraněním, s výjimkou situací, kdy na koleno dojde náraz. Typické je, že jde spíše o dlouhodobé přetěžování než o okamžité poškození.


Bolesti se často zhoršují při chůzi po schodech nebo z kopce. K úlevě může pomoci protažení přední strany stehen, jelikož zkrácený stehenní sval může vyvíjet neustálý tlak na čéšku, což může trvale stlačovat chrupavku. Ideální samozřejmě je nepodceňovat rozcvičku a závěrečné celkové protažení!



Jak řešit bodavou bolest na vnitřní straně kolene:

1. Odpočinek a ochlazování: Pokud je bolest způsobena přetížením nebo zánětem, odpočinek a aplikace ledových obkladů mohou pomoci snížit zánět a zmírnit bolest. Já sama vždy doporučuji sprej Arnidol, který zakoupíš v lékárně a u nás doma nesmí chybět v lékárničce. Mám také dobrou zkušenost se značkou Allga san. Obojí zakoupíš běžně na internetu.


2. Fyzioterapie: Fyzioterapeut může pomoci posílit svaly kolem kolene a navrhnout cvičení, která pomáhají zlepšit stabilitu a flexibilitu kolene. Hlavně přijde na pravou příčinu, proč se Ti bolest objevuje.


Mně osobně se třeba nedařilo rozhýbat koleno po operaci. Důvodem byly "zavřené" kyčle díky nefunkčním hýžďovým svalům. Těm hlubokým, protože zadeček jsem měla vždycky pěkně pevný a nikdy mě nenapadlo, že tam něco nefunguje 😉.


Pamatuj! Vždy dřív než navštívíš ortopeda, je lepší zajít na konzultaci s fyzioterapeutem, který Tě k němu kdyžtak pošle, kdyby bylo potřeba!


3. Léky: Protizánětlivé léky, jako je ibuprofen, mohou pomoci snížit bolest a zánět v kolenu. Jde ale jen o krátkodobé řešení a neřeší to příčinu bolesti.


4. Chirurgické zákroky: V některých případech, jako je vážné poškození menisku nebo vazů, může být chirurgický zákrok nezbytný k opravě poškozených struktur v kolenním kloubu.


5. Léčba artritidy: Pokud je bodavá bolest způsobena artritickým stavem, lékař může doporučit léky, fyzioterapii nebo jiné léčebné postupy.



DŮLEŽITÝ ZÁVĚR:

Nejsem lékař, takže prosím moje rady a poznatky vždy konzultuj se svým lékařem nebo na fyzioterapii, kde je potřeba osobní vyšetření. Bodavou bolest na vnitřní straně kolene nezanedbávej a určitě ji začni řešit co nejdříve.


Pokud je v koleni "něco špatně" a ty to necháš být, tak si můžeš zadělat na problémy, které by při včasném řešení nemusely vůbec nastat.


Než si koleno vyřešíš, tak můžeš zkusit moje cvičení vsedě na židli. Jde o funkční cvičení, které rozhodně vyzkoušej.



Po bolesti kolen ženy zajímá:




DÁREK: 5 chyb při 😵🤮 hubnutí, které ŽENY 💃 neustále OPAKUJÍ. Video si zdarma vyzvedni ZDE >

493 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page