top of page

Avokádová pomazánka - Luxusní a snadný recept. Navíc 5 zajímavostí

Avokádo je často označované za "zdravý granát" a je pokladem pro ty, kteří hledají jednoduché, chutné a výživné recepty.

Avokádová pomazánka
Avokádová pomazánka

Dnes Ti přináším jeden z těchto luxusních receptů, který nejen potěší tvoje chuťové pohárky, ale i tělo díky svým výživným hodnotám.


Já si 🥑 avokádovou pomazánku dělám opravdu často a vždy si náramně pochutnám. A nejen já, ale i můj manžel Luky.


Já dělám luxusní, ale zároveň velmi snadnou verzi. Razím totiž cestu, že v jednoduchosti je krása. Budeš potřebovat opravu málo surovin, které máš určitě běžně doma.


Avokádovou pomazánku mám nejradši na tousty s vajíčky a zeleninou. Jde o takzvané AVO-TOUSTY :-).



DÁREK: 5 chyb při 😵🤮 hubnutí, které ŽENY 💃 neustále OPAKUJÍ. Video si zdarma vyzvedni ZDE >


Jaké avokádo se nejvíce na pomazánku hodí?

Rozhodně zralé 😉. A jak poznat zralé avokádo? V obchodech jsou totiž avokáda nejčastěji nezralá, takže k okamžité konzumaci nevhodná. Můžeš mít ale štěstí a narazit na zralé avokádo nebo si připlatit za verzi (Ready to eat), což znamená = připraveno ke konzumaci.


Já to občas dělám tak (když je nechci ihned použít), že si kupuji avokáda nezralá a doma je nechám dozrát. Na toto téma mám článek zde: Jak urychlit zrání avokáda + pozor na skladování!


A jak tedy poznat zralé avokádo?

  • Kontrola hmatem: pokud je tvrdé, tak zralé není. Slupka musí být vláčná a pružná. Pokud je již avokádo "kašovité", tak je přezrálé - zkažené.

Jak poznat zralé avokádo
Jak poznat zralé avokádo

  • Pohledem: slupka zralého avokáda je tmavě zelená až tmavě hnědá. Světle zelená barva prozrazuje, že avokádo ještě zralé není.

  • Než jej sníš: Super ukazatelem zralosti avokáda je stopka. Pokud nejde odloupnout, je avokádo nedozrálé. Pokud to jde a avokádo je pod stopkou hezky žluté nebo zelenožluté, tak máš parádně zralý kus. Jestli je uvnitř avokádo hnědé, tak je přezrálé.



RECEPT: na avokádovou pomazánku potřebuješ:

  • 1x avokádo

  • 1x lučina 100 g

  • 1x malá cibule (já pro sebe nedávám, ale manžel má rád)

  • 1x stroužek česneku

  • Citrón

  • Špetka soli

  • Špetka pepře


Postup přípravy avokádové pomazánky:

  1. Avokádo rozpul, vyjmi pecku a vnitřek vydlabej čajovou nebo polévkovou lžící do misky.

  2. Cibuli najemno nakrájej, ale opravu na maličké kousky. Já třeba cibuli vynechávám, pokud si pomazánku dělám jen pro sebe, ale můj Luky ji v pomazánce má rád.

  3. Do misky k avokádu přidej lučinu, najemno pokrájenou cibuli, zakápni citronovou šťávou a pořádně vidličkou avokádo rozmačkej a promíchej (vypracuj pomazánku).

  4. Až ti vznikne celistvá hmota bez velkých hrudek, tak přidej prolisovaný česnek, špetku soli a máš hotovo. Ochutnej a dochuť dle své chuti solí, citronem či přidej česnek, pokud chceš mít pomazánku ostřejší.


DÁREK: 5 chyb při 😵🤮 hubnutí, které ŽENY 💃 neustále OPAKUJÍ. Video si zdarma vyzvedni ZDE >

Kam se avokádová pomazánka hodí?

Hodí se na čerstvé pečivo nebo topinky. Já si nejradši lehce opeču kváskový toastový chléb, na který pak pomazánku namažu. K tomu si připravím míchaná vajíčka a zeleninu. Tuto kombinaci mám nejraději k večeři, ale hodí se i jako oběd či svačina.


Jde o opravdu rychlou a luxusní pomazánku, která je zdravá a pro tělo výživná.



5 avokádových zajímavostí:

1. Zdravé tuky: Avokádo je bohaté na mononenasycené tuky, které jsou prospěšné pro srdce a snižují hladinu špatného cholesterolu v krvi. Tyto zdravé tuky také podporují pocit sytosti, což může pomoci při kontrole chuti k jídlu a snižování příjmu kalorií.


2. Vláknina: Avokádo obsahuje hodně vlákniny, která je důležitá pro správné fungování trávicího systému. Vláknina také pomáhá udržovat dlouhodobý pocit sytosti, což může podporovat hubnutí tím, že snižuje potřebu přejídání se.

Hubnutí ❌BEZ diety i náročného cvičení
Hubnutí ❌BEZ diety i náročného cvičení

3. Vitamíny a minerály: Avokádo je bohaté na různé vitamíny a minerály, včetně vitaminu K, vitaminu C, vitamínu E, vitaminu B6 a draslíku. Tyto živiny jsou důležité pro udržení zdraví a mohou pomoci při boji s chronickými onemocněními.


4. Antioxidanty: Avokádo obsahuje antioxidanty, jako je lutein a zeaxantin, které mohou chránit oči před škodlivými účinky volných radikálů a snižovat riziko vzniku očních onemocnění.


5. Regulace hladiny cukru v krvi: Některé studie naznačují, že konzumace avokáda může pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi. Díky tomu může být prospěšné pro lidi s cukrovkou nebo pro ty, kteří se snaží udržet stálou hladinu energie během dne a předejít tak únavě.



Po receptu na avokádovou pomazánku ženy čtou:


DÁREK: 5 chyb při 😵🤮 hubnutí, které ŽENY 💃 neustále OPAKUJÍ. Video si zdarma vyzvedni ZDE >
62 979 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page