top of page

Co na bolest zad


O záda je třeba pečovat! Dnes ti v mém článku „Co na bolest zad“ prozradím, jak se bolesti vyhnout a když už to přijde, co je na bolest zad nejlepší. Léky tipu ibalgin jsou totiž k ničemu, sice možná vyřeší chvilkovou nesnesitelnou bolest zad a dalších částí těla, ale jako řešení do budoucna to opravdu není.

Prášek ti vyřeší právě probíhající bolest, ale nevyřeší, proč bolest zad přišla. A přesně takto léčí doktoři! Hlubší důvody bolesti zad a dalších se jim nechtějí řešit a prášek na bolest je pro obě dvě strany velmi rychlé řešení. Je ale správné? Určitě není!

Co když tě bolí záda díky nahromaděnému stresu z práce nebo dětí? Myslíš si, že ti růžová tabletka mezilidské vztahy urovná a tobě se uleví?

Myslím, že odpověď moc dobře znáš. :-)

Proč bereme záda a páteř za samozřejmost? Co s bolestí zad?

Páteř je jednou z nejdůležitějších opor těla. Považujeme za samozřejmé, že nám slouží. Stále více lidí si však stěžuje na bolesti zad. Abys touto tak běžnou nemocí nikdy netrpěl/la, stačí věnovat zádům jen trochu péče a budeš stále jako rybička.

Páteř má neobyčejné schopnosti. Drží hlavu, je oporou trupu a umožňuje ti pohyb. Krom tvojí vlastní hmotnosti musí páteř nést i všechna ta břemena, která s sebou každý den vláčíš. Také chrání míchu, jejíž nervové buňky a vlákna se skrývají v páteřním kanálu.

Všechny tyto úkoly zabezpečuje sedm krčních, dvanáct hrudních a pět bederních obratlů. Jsou propojeny klouby, které umožňují pohyb do všech stran. Vždy mezi dvěma obratli leží jako nárazníky pružné rosolovité ploténky.

Charakteristické zakřivení páteře do tvaru velkého S umožňuje vzpřímenou chůzi, aniž bys ztrácela rovnováhu, a tlumí všechny otřesy. Obratle a jejich zvláštní uspořádání způsobují, že je páteř zároveň stabilní i pohyblivá, elastická a přesto pevná vůči vnějším vlivům. Tyto její funkce je třeba zachovat a rozvíjet, a to i pomocí jednoduchého cvičení, které výrazně potlačí již existující bolesti zad.

Zdravé cviky zmírňují zátěž, uvolňují svalstvo a působí tak preventivně proti ústřelu a problémům s meziobratlovými ploténkami.

Co na bolest zad po ránu?

Teď ti popíšu zdravé cvičení, které ti od bolesti zad pomůže.

Protáhni se v posteli, jak nejvíc můžeš. Ruce natáhni podél hlavy co nejdál dozadu, nohy co nejdál dopředu. Prsty u nohou také tlač směrem od sebe.

Nyní protahuj současně pravou ruku s levou nohou a potom levou ruku s pravou nohou. Pravidelně dýchej. Při protáhnutí vydechuj. Toto protažení na bolest zad opakuj pětkrát s šesti přestávkami.

Další cvik, co na bolest zad pomáhá, je příčné vytáčení.

Lehni si rovně na záda. Nohy pokrč v kolenou a střídavě je vytáčej na pravou a na levou stranu.

Zapoj paže a cvič tak, že paže vytáčíš napravo a nohy nalevo a naopak. Zvednuté paže tvoří s trupem úhel 45°.

Cvičení na bolest zad ve stylu rotací ti při pravidelném cvičení může pomoci.

Správný polštář a co na bolest zad.

Nepodceňuj správný polštář!

Každou noc trávíš mnoho hodin v posteli. Volbou správného polštáře můžeš krční páteř optimálně polohovat již ve spánku.

Rozměry polštáře by měly být asi 40x80 centimetrů. Tvar obdélníku umožňuje, že na polštáři leží jen hlava, zatímco ramena spočívají na matraci. Doporučit mohu polštáře, které jsou opatřeny zipem, takže je možné čas od času pohodlně rukama načechrat náplň.

Pokud se rozhodneš pro náplň z vlny, bavlny, kapoku nebo hedvábí, závisí především na tom, jak moc se v noci potíš.

Obecně platí: V žádném případě nepoužívej týlový váleček, který nepřispívá k uvolnění, nýbrž vede k přepínání krční páteře a k bolestem v týle.

Co na bolesti zad pomáhá, když už to přijde?

Níže ti popíšu co dělat, když bolest zad přijde jako blesk z čistého nebe.

Při silných bolestech zad pomůže lázeň ze suchých lučních bylin. Asi 500 g sušených květů nasyp do 1 litru vařící vody, nech krátce vzkypět, sceď a vývar přidej do horké lázně (maximálně 38° horké). Ve vaně zůstaň 15 minut, podle potřeby opakuj denně.

Lehčí bolesti zad zmírní přikládání nahřátého sáčku se suchými lučními bylinami nebo třešňovými peckami (lze koupit v lékárně). Přikládá se na bolavá záda.

Bolestivá záda potírej mátovým olejem nebo arnikovou tinkturou.

Ručník svinutý do válečku namoč do horké vody a pevně tiskni na bolavá záda, dokud váleček nevystydne. Horký váleček uklidňuje a potlačuje křeče. Teplo navíc urychluje odbourávání meziproduktů látkové výměny, které v těle způsobují bolest.

Co na bolest zad také pomáhá, je správný postoj a chůze.

Hlavu vzhůru, zatáhnout břicho, vypnout hruď! Při stání nejsou ploténky nadměrně zatěžovány, ale za předpokladu, že stojíš správně. Pak tě bolest zad nebude tolik trápit.

Pánev by měla být lehce vykloněná dopředu, hrudní páteř napřímena a krk natažený. Dávej si pozor, aby ses neprohýbal/a v kříži.

Správné stání ti také na bolest zad pomůže.

Při stání měj nohy lehce rozkročené asi na šířku boků tak, aby špičky ukazovaly mírně do stran, kolena lehce pokrč. Důležité také je, abys nezůstával/a příliš dlouho v jedné poloze. Po chvíli lehce nakroč jednou a potom druhou nohou dopředu a přesuň tak váhu. Nebo občas pár kroků popojdi. Občasná chůze od bolesti zad hodně pomáhá. Choď vždy tak, aby ses příliš nepředkláněl/a ani nezakláněl/a. Nejdříve našlápni na patu a pak přenes váhu přes chodidlo dopředu.

Sebekontrola ti pomůže od bolesti zad. Chceš-li se ujistit, že je tvoje držení těla v pořádku, čas od času se zkontroluj v zrcadle.

Co bolest zad a super fešné podpatky?

Povím ti jeden příběh…

Lucka již v 17 letech nosila nejraději boty na vysokých podpatcích. Přes den seděla jako sekretářka často u počítače, večery trávila s přáteli. Pro sport se nedokázala nadchnout, dokud nezačaly bolesti zad. Lékař v první řadě doporučil nízké boty a hlavně pohyb, protože vysoké podpatky byly příčinou silně vpadlých zad. Od té doby nosí Lucka boty bez podpatků a chodí pravidelně plavat. V poledne se jde projít, aby tak kompenzovala dlouhé sezení. Bolesti zad ji přestaly trápit.

Věřím, že ti můj článek na téma: Co na bolest zad aspoň trošku pomohl.

Další ozázky piš prosím dolů do komentáře.

Měj se krásně ahojky fitness trenérka Danča.

Oblíbený E-book najdeš dnes ZDE


co na bolest zad

2 129 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page