top of page

Sůl je zdravá i při hubnutí! Znáš správné množství?

Ihned na začátku ti musím něco vysvětlit!

Určitě jsi už slyšela, že sůl je nezdravá a je dobré solení omezit...


Všem se tento výrok vybaví, když někdo doopravdy solí a to tím způsobem, že vezme špetku soli a posolí si chléb nebo jídlo na talíři. V tomto případě se většině lidem opravdu v očích rozsvítí stopka.


Věta: „Omez solení, je to nezdravé“ je ale špatně chápána. Lékaři a fitness poradci by měli spíše říkat: Omez solení a potraviny obsahující hodně soli.


Oblíbené 🎁❤️ magnetky KDY to JÍST můžeš omrknout ZDE >

Samotná sůl za to nemůže:

Sůl jako taková (samotná) nezpůsobuje vysoký tlak, zničené ledviny a infarkt. Na vině je nezdravý jídelníček, který je často bohatý na uzeniny, bílé mouky, průmyslové potraviny, tučná masa, a hlavně skoro žádný pohyb.



Kolik je zdravé množství soli?

Sůl je třeba přijímat v normálním množství, a to hlavně při pohybu. Dostatek soli je důležitý pro správné a zdravé fungování celého organismu. Hodně se potíš? Tak to se soli opravdu nevyhýbej. Zdravé množství soli je dle světové zdravotnické organizace pro dospělého člověka 3-5 g soli denně (je to jedna kávová lžička).



Objevení slané chuti:

Jakmile z nezdravého jídelníčku uděláš zdravý jídelníček (přestaneš jíst uzeniny, atd…), tak zjistíš, že i vejce, hovězí maso nebo řapíkatý celer jsou přirozeně slané, takže například tyto potraviny určitě není nutné dosolovat.



Pozor na koření a jak zdravě ochucovat:

Pokud použiješ zdravé koření bez přidané soli a glutamátů, tak máš vyhráno. Baštu si zdravě doladíš kořením a na sůl nebudeš mít ani pomyšlení. Zkus vyzkoušet zdravou verzi koření, jako je: kmín, majoránka, kurkuma, bazalka, petrželka, oregano, zázvor nebo skořice.



Jak to máš dělat v praxi?

1) Zjisti si, kolik soli doopravdy přijímáš! Čti etikety a zapisuj si, kolik a jaká potravina obsahuje soli, ať máš jasný přehled. Práci ti mohou usnadnit některé aplikace jako například kalorické tabulky. Zapisuj si ideálně týden až 14 dní.


2) Jakmile zjistíš, kolik soli přijímáš a jaké potraviny způsobují největší přírůstek, tak můžeš začít sůl omezovat nebo přidávat. Pamatuj, že by ses měla držet kolem 3 až 5 gramů soli na den.


3) To nejdůležitější na závěr! Vnímej své tělo! Je všeobecně doporučováno, že při zátěži nebo závodě máš přijímat sodík (většinou ve formě kuchyňské soli).


Určitě ses při běžeckých závodech všimla mističek, kde je právě kuchyňská sůl nabízena. A jsme u toho! Někomu sůl pomůže od křečí a někdo sůl na občerstvovací stanici nemůže ani cítit.


Já třeba radši sáhnu po samotném melounu nebo jablíčku a manžel zase všechno ovoce „ráchá“ v soli a libuji si, jak mu to pomáhá. Jsme každý jiný, takže testuj, zkoušej, experimentuj a hlavně - vnímej své tělo!


🥥🥑 🍎 Oblíbené zdravé snídaně si zdarma vyzvedni ZDE > 🌞


Po zdravě solném článku ženy čtou:



Co jsem pro tebe napsala a natočila ❤️ zdravého ❤️:

#️⃣️ Příbuzná témata k soli a zdravému hubnutí: #sůl #zdraví #hubnutí



Můj článek o soli a vlivu na zdraví určitě sdílej - budu za to moc ráda ❤️. Klikni na jedno ze sociálních tlačítek a sdílej solný článek pro své přátele. Ahoj - tvoje online fitness Danča.

569 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page