top of page

Sůl a zdraví


Sůl a zdraví? No jak se to vezme...

Bez soli by to nešlo. Nejen kvůli dochucení jídla, ale i proto, že naše tělo sůl potřebuje pro její minerály. Skládá se ze dvou částí – sodíku a chlóru. Pro tělo je velmi důležitý sodík, neboť podporuje látkovou výměnu. Avšak po přelouskání tohoto mého článečku se dozvíš, že nadměrná konzumace soli působí zdravotní problémy. Takže jak je to se „solí a zdravím?“

Co tě čeká v článku „Sůl a zdraví:“

  • Sůl a její historie.

  • Druhy soli.

  • Zdravá denní dávka soli.

  • Sůl v tvojí koupelně.

  • Solné jeskyně pro zdraví.

  • Lampy z himálajské soli, jsou opravdu zdravé?

Sůl a její historie.

Písemné památky sdělují informaci o tom, že první zmínka o soli je stará asi 4 700 let. Vyskytovalo se na 40 druhů. Již v dávných dobách se těžilo z vyschlých solných jezer a odpařovalo se z mořské vody.

Také je známo, že o sůl se vedly dokonce i války a stala se výborným obchodním artiklem. V některých částech světa se dodnes bere jako platidlo. Lidstvo zkrátka používá sůl už po staletí. A to zdaleka nebylo známo, že je i zdraví prospěšná.

Největší zásobárnou soli je oceán. V některých místech obsahuje 1 km krychlový mořské vody až přes 20 miliónů tun soli.

Druhy soli.

Známe mnoho druhů soli. Kromě jiných je nejznámější mořská a himálajská sůl.

Mořská sůl obsahuje mimo sodíku a chloridu sodného také draslík, hořčík, vápník, selen, měď a hlavně pro zdraví tolik potřebný jód. Příznivě pomáhá tvojí kůži. Zdravě posiluje imunitní systém, reguluje hladinu cukru v krvi a nejvíce je mořská sůl doporučována pro pomoc při plicních potížích. Blahodárně působí na astmatiky při pobytu ve známých solných jeskyních.

Himalájská sůl se těží v Himálajích, v čistém horském prostředí. Je vytěžena ručně a suší se na sluníčku. Je naprosto čistá. Pro zdraví je oblíbená, neboť výrazně zlepšuje kožní problémy. Navíc zdravě chrání svaly proti křečím a posiluje kosti.

Nesmíme však zapomenout ani na zvířata v přírodě. Pro ty se těží kamenná krmná sůl např. v Rumunsku. Dodává se ve větších blocích a je určena zvěři, která jí s oblibou olizuje.

Sůl jim dodává do těla stejně potřebné látky, jako nám lidem.

Hodně důležitá je také sůl posypová. Používá se k rozpouštění sněhu a ledu na uježděných silnicích, aby nám neklouzala auta a na ušlapané chodníky, abychom si nepočítali množství zlomenin při nedobrždění našich kopýtek :-).

Zdravá denní dávka soli.

Zdravá denní dávka by se měla pohybovat kolem 4-5g denně, což představuje 1 čajovou lžičku. Samozřejmě každý solí jinak.

Je známo, že Japonci požívají až 7 lžiček soli denně, kterou obsahují hlavně tolik oblíbené sójové omáčky. Průzkum ukázal, že také trpí největším výskytem rakoviny žaludku na světě.

I my Češi často solíme více, než je zdrávo. Následkem toho si zvyšujeme krevní tlak, který pak ohrožuje srdce. Dochází k infarktům a cévním mozkovým příhodám.

Nadměrná nezdravá spotřeba soli může za zadržování vody v těle. Také si likvidujeme ledviny. K tomu všemu přispívají výrobci přesolených potravin typu – uzeniny, tavené sýry, chipsy aj. Když potom i my ještě dosolujeme svoje jídlo na talíři, můžeme se dočkat problémů se zdravím.

Pokud se na nás lékař významně zamračí a doporučí značně omezit solení, znamená to pro někoho nemyslitelnou věc. Můžu ti ale poradit: Existují solící směsi, které si i při sníženém obsahu chloridu sodného, ponechávají slanou chuť.

Solící směsi vyrábí řada zahraničních firem a určitě je najdeš v obchůdcích se zdravou výživou.

POZOR: Lékaři doporučují dodávat tělu sůl v rozmezí 4 – 5 g za den, neboť její přehnané snížení také tělu nesvědčí a mohou se vyskytnout jiné zdravotní problémy.

Sůl v tvojí koupelně.

Sůl můžeš používat nejen ve zdravé kuchyni, ale i v koupelně. Dá se vyhledat spousta návodů na různé zdravě pleťové peelingy a masky. Mě osobně zaujala jednoduchá maska z medu a mořské soli. Na med jsem zatížená a věřím v jeho zdravé schopnosti.

Návod na zdravou pleťovou masku ze soli a medu:

  • 2 lžíce medu + 2 lžíce mořské soli

Obojí vmíchej v misce do pěkné hmoty a nanášej na celý obličej. Můžeš i na krk a dekolt. Po asi 20 minutách opláchni. Tato úžasná zdravá peelingová maska ti odstraní starou pokožku, pročistí póry a co hlavní – dodá ti důležité minerály a vitamíny.

Doporučuji 1x týdně a budeš se cítit krásně a krásnější :-).

A co dalšího mi dělá neskutečně dobře?

Pokud si dopřeji koupel s mořskou solí. Tu zakoupíš v každé drogerii nebo zdravém krámku a připravíš si jí dle návodu, kterým je opatřená. Je známo, že lázeň, ve které setrváš a odpočíváš 1/2 hodiny, zklidní tvůj nervový systém, zdravě detoxikuje tělo a působí blahodárně na kožní onemocnění.

A ten krásný spánek, který pak následuje… Nepotřebuješ ani pohádku :-).

Solné jeskyně pro zdraví.

Pokud tě trápí lupenka, astma, či různé alergie, chceš zdravě povzbudit imunitní systém - zajdi si do solné jeskyně.

Nadýcháš se vysoké koncentrace mořského vzduchu a tím si během 3/4 hodiny dodáš takové množství minerálů a solí jako za 2 – 3 dny pobytu u moře.

Poležíš si v lehátku, přikrytá měkoučkou dekou a při úžasných tónech šumění moře, či jiné relaxační hudbě, vypustíš mozek někam hodně daleko :-).

Lampy z himálajské soli, jsou opravdu zdravé?

Himalájská sůl se používá nejen pro zdraví, ale i pro radost a to v podobě nádherných svícnů a lamp. Stávají se velice oblíbeným artiklem a jsou stále více vyhledávány.

Může za to dnešní přetechnizovaný nezdravý způsob života.

Jsme obklopeni televizemi, počítači, mobily a to vše spolu s domácími elektrospotřebiči vytváří v našich domovech nezdravé prostředí. Můžeme si svá obydlí čistit pomocí těchto krásných solných lamp, ať už jen na malou čajovou svíčku, či na elektřinu.

Úžasné harmonické světlo, které vydávají, má velmi pozitivní vliv i na naší psychiku.

Jsi na konci článku „Sůl a zdraví“ a mé vřelé doporučení na závěr mého článku zní: Kousek toho „zdraví“ můžeš pořídit svým blízkým, je to můj tip na skvělý dárek a v neposlední řadě – udělej radost hlavně sama sobě :-).

Svoje dotazy ohledně soli, zdravého jídelníčku nebo zdravého hubnutí mi posílej na Danca@vimproctojim.cz

Moje zdravé doplňky stravy na hubnutí najdeš ZDE >>>


Sul a zdravi
619 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page