top of page

Jak se donutit dodržet zdravý jídelníček?

Myslím, že to je otázka, která trápí 99 % žen i mužů, když se rozhodnou změnit alespoň trošku životní styl. Resp. když se o to chtějí pokusit.

Jak se donutit držet zdravý jídelníček?
Jak se donutit držet zdravý jídelníček?

Soudím tak dle desítek e-mailů, které mi s tímto trápením denně chodí.


Co s tím a jsou na toto téma vůbec nějaké zaručené rady?


No, roluj dolů a třeba se i něco užitečného dočteš :-)


Jsem online fitness trenérka Danča Hájková pro ženy a moc ráda ti pomohu zhubnout a cítit se skvěle ❤️.



5 chyb při 😵🤕🤮 cvičení, které ŽENY 💃 neustále OPAKUJÍ... Video dárek si zdarma vyzvedni ZDE >


O čem bude můj dnešní článek?

1) Nikdo není dokonalý

2) Ani já nejsem

3) Co je zdravý jídelníček?

4) Jak to mám já?

5) Dva tábory

6) Druhý tábor a nejde to zvládnout

7) Chceš poradit?

8) Dva postupy

9) Hřešit? ANO!!! Oslavy, dovolená, akcičky...

10) Pozor na výmluvy



Nikdo není dokonalý

Začneme tím, že Ti poodhalím růžové brýle, které máš v tomto směru možná nasazené.


Samozřejmě nemohu mluvit za všechny lidičky, které osobně neznám. Takže to neber jako dogma, ale! Neznám nikoho osobně, kdo by držel zdravý jídelníček na 100 % a nikdy v životě neujel.


Ani vrcholové fitnesačky, ani vítězové triatlonů, Spartan race, třeba ani celebrity a výživový odborníci nejsou „bezchybní“ a určitě bys je načapala, někoho častěji, někoho méně, v McDonaldu na burgeru nebo v cukrárně na dortíku.




Ani já nejsem

Ano, ani já nedokáži dodržet super zdravý jídelníček, protože ani nechci. Nechci z toho důvodu, protože se často hlídání si čehokoli změní v totální stres a propadák.


Takže třeba každé pondělí jsi mne teď mohla načapat před tanečním tréninkem nejen v luxusní cukrárně v Praze na, světe div se, odpoledním dortíku a dokonce ve fastfoodu na večeři.


Uf! Jak si to vůbec můžu dovolit?


A vůbec dovolit veřejně napsat?


Nu což, nehodlám si tady hrát na ikonu, kázat vodu a pít víno! Ale vždyť Ty už mě určitě znáš :-). ❤️ Více informací na sebe prozrazuji zde.




Co je zdravý jídelníček?

Myslím, že je dobré si hlavně uvědomit a ujasnit, co je vůbec Zdravý jídelníček. Jde to vůbec v dnešní době plné chemie, polotovarů a náhražek?


Každý jedinec na to bude mít úplně jiný názor, takže tam už vlastně začíná první problém. Každá webová stránka Ti bude hlásat svou pravdu a je jen na Tobě, čemu vlastně chceš věřit.


Za mě osobně zdravý jídelníček není rozhodně o super bio a zázračných potravinách. Třeba takového lososa si dám jednou za rok, mrkev třeba nesním čerstvou vůbec a nějaké zázračné lektvary do sebe také nedostanu, i kdyby byly sebeléčivější :-)




Jak to mám já?

Co pro mě osobně tedy znamená zdravý jídelníček? Ve zkratce třeba:

  • Potraviny, které jsou vlastní našemu podnebí.

  • Potraviny, které jsou co možná nejčerstvější ve smyslu, že nejsou nijak zpracované. Rozhodně nejsem zastáncem žádných polotovarů a zbytečných dochucovadel.

  • Potraviny bez zbytečného, natož přidaného cukru.

  • Pečivo, které si člověk ideálně upeče sám.

  • Čím jednodušší potravina, tím lepší. Není potřeba si dávat nějaký tvarohový fitness dezert, když si koupím tvaroh a dám si do něj trošku vlastní marmelády.

  • Pestrost nade vše.

  • Doplňky stravy, které mi dělají dobře a vím, že jsou 100 % přírodní. Takže za mě třeba zelené potraviny atd…


To, že mi bude hlásat nějaká fitness hvězda, že je super kupovat jídlo v prášku, které obsahuje vše, co tělo potřebuje, je pro mne totální nesmysl a rozhodně to do zdravého jídelníčku nezařazuji.




Dva tábory

Nu dobrá, nástřel jídelníčku, který já považuji za zdravý máme a teď co s tím? Z vlastní zkušenosti mám své cvičenky a svěřenkyně, ať osobní nebo online v mém členství na DancaVideo.cz ZDE, rozdělené na dva základní tábory.


Jsou ženy (ale i muži samozřejmě), které potřebují udělat tlustou čáru za minulostí, dostat do ruky papír s přesně daným jídlem.


Ony dokáží úplně vyházet lednici a špajz a naplní je vším, co já jim doporučím a začnou dodržovat.


Často to těmto ženám vydrží dostatečně dlouho na to, aby se samy začaly orientovat v tom, co je pro jejich tělo dobré a za pár měsíců už mne samozřejmě nepotřebují, a to mám radost největší. Můj úkol je splněn.



Druhý tábor a nejde to zvládnout

Pak tu ale máme druhý tábor a k těm třeba patřím i já a ten si myslím, že je i mnohem větší. Tábor, kdy se začneme chovat jako cvičenky z prvního tábora.


Ano, i já si vykydám lednici a ve zdravé výživě utratím majlant. No ale za pár dní, většinou je to kolem sedmého dne, mě ta náhlá změna úplně vykolejí.


Poznáváš se? Zjistíš, že příprava jídla zabere nečekaně více času, než si můžeš dovolit. Některé ty blafy Ti vůbec nechutnají, ale přesvědčuješ se, jak je to super a jedeš dál.


No a desátý den už skoro nic nejíš, protože nejen, že jsou to věci, na které nemáš chuť, ale místo nakrájení zeleniny na druhý den radši padneš do peřin. Ještě ke všemu ses začala i více hýbat, a tak máš pořád hlad a vajíčko natvrdo se salátem Tě nezasytí ani po třetí porci a tvaroh Ti leze už ušima :-).


To se pak snadno stane, že večer vybrakuješ vietnamskou večerku a u TV se obložíš vším, co miluješ a otevřeš si lahvinku vína, jak B. Jones. No a vše vzdáš a co hůř, ještě se za to nenávidíš.




Chceš poradit?

Hádej, co teď přijde za mé oblíbené heslo? Ano, slyším dobře! Dětské krůčky (motivační video najdeš v členské sekci. Členství můžeš získat zde). A co dál? Poslouchej své tělo? Co myslíš? :-)


Nejdůležitější je ujasnit si, proč zdravý jídelníček chceš dodržovat a proč tak strašně striktně. Ano, v případě, že máš nějaký vážnější zdravotní problém, tak je to jasné.


Pokud to chceš dělat kvůli hubnutí nebo nějakému svému přesvědčení, že bys prostě chtěla být zdravější, tak je základem jít na to pomalu.




Dva postupy

Nenuť se do radikální změny na první dobrou. Je to jen v Tvé hlavě a trestáš se pak za to taky jen Ty sama. Mám pro Tebe dva postupy.


1. Můžeš zkusit najet na změnu a když se začnou Tvé představy kolem toho desátého dne rozplývat, tak to vůbec neřeš.


Dej si klidně cokoli, na co jsi byla zvyklá.


Namaž si rohlík máslem a dej si k němu třeba ten paprikáš.


Vždyť na tom není vůbec nic špatného. A že si dáš ke kafíčku tu luxusní babičky bábovku…no Bóže, to je katastrofa! :-)


Důležité je se uklidnit. Uklidnit mozek a vlastně i žaludek. Věř mi, že déle jak dva dny hřešení z toho stejně nebudou a pak se znovu dokopeš nějaký ten týden vydržet a „neujet“.



2. Druhý postup je mnohem zdlouhavější, ale asi nejúčinnější ohledně psychiky. Měň postupně určitá jídla.


Tím myslím, že si třeba řekni, že od zítřka začnu jíst zdravé odpolední svačiny. Už to nebude rychlá bageta v kantýně, ale opravdu si pokrájím zeleninu a nabalím sáček ořechů. Třeba! A dodržuj to tak dlouho, dokud Ti to nepřiroste k srdci :-)


Věř, že za měsíc už si ani neřekneš, že máš nervy, co to odpoledne vlastně budeš mít za hrůzu. Pokud si nevíš absolutně rady, co si připravovat, doporučuji moje fitness členství zde, kde najdeš jídelníčky na 8 měsíců 👍


No až budeš vyrovnaná se svačinami, tak si dej nový cíl. Třeba večeře, ty už jsou poněkud těžší. Nebo vyřaď sladké nápoje…


A takhle postupně za půl roku dokážeš v pohodě vyladit svůj jídelníček na úplně jinou vlnu. ❤️ Věř mi!



Hřešit? ANO!!! Oslavy, dovolená, akcičky...

No a co když přeci jen budeš pozvaná na nějakou tu oslavu, kde se bude pít a jíst a Ty nechceš vypadat blbě před ostatními?


To pak záleží, jak často se tyto situace ve Tvém životě objevují. Je to výjimečně?


Jednou měsíčně přežíračka a alkoholické orgie na Tvou váhu mít vliv určitě nebudou.


Pokud je to každý týden, tak věřím, že i tak to Tvoje tělo zvládne, akorát už na sebe budeš muset být o něco přísnější v ostatních dnech.


A když si budeš připadat, že se to vše zvrtlo a že už třeba týden jedeš v nehorázných super nezdravých obrátkách… tak si jen zajdi na nějaké Tvé oblíbené místo, sedni si tam a v klidu relaxuj a nahlas si začni se sebou povídat. Je tohle to, co teď chci? Co potřebuji? Neobejdu se bez toho? Nemám na to sílu?


Vše, co si odpovíš, je úplně v pořádku a má to tak být. Sama si tak můžeš v sobě ujasnit, jestli to takhle půjde dál či nikoliv.


A co když víš, že s tím teď nedokážeš nic udělat? Opravdu nedokážeš pohnout ani s těmi svačinami? No tak jo! Je to v pořádku. Netlač na sebe, pusť to a až budeš připravená vrátit se ke změně, tak se to určitě dozvíš jako první :-) Psychická je totiž ten největší základ!




Pozor na výmluvy!

Závěrem toho článku bych Tě chtěla popíchnout k upřímnosti sama k sobě. Nejčastější výmluvy, které dnes a denně slýchám:


  • Nemám na to čas.

  • Nemám na to peníze.

  • Doma by mi to u manžela neprošlo.

  • V práci nemůžu jíst jinak.

  • Noční směna všechno ničí.

  • Rodina by to nepřekousla.

  • A tak dále…


Ano, výmluvy výše Tě mohly teď trošku popudit, protože se Tě to třeba týká a víš, že výmluva to není. Je to vážná věc. Ano, tak je to v pořádku a já Ti k tomu nemám až tak, co napsat.


Rozhodně to nechci zesměšňovat! Když budeš na změnu připravená za všech okolností, tak ona přijde.




⭐️ Po tomto článku ženy čtou:



🔥 Ženy DNES ode mě nejvíce kupují:




Sdílej - lajkuj - odebírej ❤️

Budu moc ráda, když provedeš nějakou akci. Je to pro mě znamení, že má moje tvorba a snaha smysl. Moc ti za to děkuji a vážím si toho. Vše je samozřejmě ZDARMA ✅.



46 326 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page