top of page

3 tipy, jak přežít vánoční svátky

Vánoční svátky po Česku, aneb měsíční příprava na obžerství. Prozradím ti, jak přežít Vánoční zvyky, babičky, mňamky i tvé ❤️ hubnutí. Jsem online fitness trenérka Danča Hájková a pomáhám ženám zdravě hubnout a cítit se fajn 😍.

Jak přežít vánoční svátky?
Jak přežít vánoční svátky?

Tak už i u nás v půlce listopadu postavili na náměstí vánoční strom.


Greenpeace pláčou, děti výskají, peněženky se klepou a valná většina nejen našeho národa se těší a zároveň děsí vánočních svátků a už předem se připravují na hodiny a dny strávené baštěním nejrůznějších dobrot.

To je teprve začátek:

Vánočními svátky u nás nejsou jen např. lití olova, rozkrajování jablíčka a zdobení stromečku, ale na začátku prosince už mají všechny vzorné hospodyňky napečené Vánoční cukroví a objednávky v pekařstvích zaměstnají většinu pracovníků. A to je teprve začátek…


S příchodem Mikuláše se mezi dveřmi objeví nejen čert a anděl, ale i plná nůše super "zdravých" cukrovinek, Nutell a čokoládiček, a to jak pro děti, tak pro dospělé.


Když se nadílka skládá třeba i z ovoce a buráků, není problém sednout večer k televizi a loupat a loupat a loupat…až na dno :-).



Získej moje ❤️ TOP 😋 recepty na zdravé večeře ZDE > Jsou ✅ zdarma a ženy je milují 😍.


Vánoční svátky a jak čas plyne...

Problém by asi nebyl ani tak v tom, co do sebe a do dětí nacpeme, ale v tom, že dříve za mého dětství (nikdy by mne nenapadlo, že tohle jednou budu říkat) jsme každé volno trávili venku a lítáním v přírodě, takže nějaký čokoládový Mikuláš (jen tak mimochodem z poctivé čokolády) byl po hodině vyběhán, vysáňkován a vyskotačen na prolejzačkách.


Ano! I v zimě! Ale vraťme se k Vánočním zvykům a původnímu tématu...



Stres, stres, stres...

V polovině prosince už se rozhlížím v supermarketu po davech vystresovaných, naštvaných lidí, dokonce od stále více lidí slýchám, že Vánoce nesnášejí, protože jsou plné přetvářky a shonu.

No a na to mi nezbývá říct nic jiného, než: „Jaký si to uděláš, takový to máš!“.


Já osobně mám jiný Vánoční zvyk a vždy se těším na Vánoce, protože se naopak hodím do klidu, po Mikuláši se scházíme s maminkou a babičkou, pouštíme si Vánoční koledy, pijeme punč, zpíváme a pečeme Vánoční cukroví.


A každý rok cítíme vděčnost, že tu stále jsme a že si to užíváme.

Ale o mně tento článek vlastně není a zase utíkám. Jdeme tedy pokračovat, aby článek nebyl kilometry dlouhý :-).


1) Tady a TEĎ!

Nejdůležitějším vzkazem, který pro tebe mám, je: „Nestresuj se, nepřejídej se, zastav se a užívej si každý krásný okamžik.“


Třeba i ten, když ti krásně zamrzne okno do obrazce, a když ti pod nohama chřoupne sníh (pokud letos teda nějaký bude).


Najdi si svůj originální a pozitivní vánoční zvyk a dodrž ho, jak jen to půjde.


To nejkrásnější na Vánocích a jejich zvycích rozhodně nejsou předražené dárky, ale podle mne je to „setkávání“.


❤️ Většina rodin se třeba i po dlouhé době opět setká u stolu, popovídá, zasměje se a popřeje si Krásné svátky.



5 chyb při 😵🤕🤮 cvičení, které ŽENY 💃 neustále OPAKUJÍ... Video dárek si zdarma vyzvedni ZDE >


2) Vánoční zvyky a NEdokonalost?

Co už tak úplně, z mého pohledu, dokonalé není, je stůl plný jídla. Hodně jídla, nejrůznějšího jídla.


Sladké cukroví zaženeme chlebíčkem, následuje oběd v podobě 300 g smaženého řízku na přepáleném oleji s tuny majonézového salátu, kterého nám babičky prostě vždycky dopřejí.


Kdo to nezná? „Ty jsi zase nějaká vyhublá, dopřej si jednou za rok!“ :-).


A to slýchávám i směrem třeba k mému tatínkovi, který má 120 kg. Období Vánoc bohužel zahrnuje i náš největší vánoční zvyk a to je přibrat aspoň 8 kg. A proč ne, když je to jednou za rok a pak to zase budu dva měsíce shazovat…jestli to teda půjde.


Dokonce znám i spousty lidí, kteří už měsíc předem drží diety jen proto, aby se pak mohli nacpat k prasknutí.


A tomuto předvánočnímu zvyku už opravdu nerozumím.


Ano, i já jsem „obětí“ vnucování všech potravin, které ty naše babičky na stole vykouzlí a přece si s tím daly takovou práci.


Ano, už několikrát jsem babičce vehnala slzy do očí, když jsem odmítla 6 kousek jejího výborného štrůdlu…ale je to prostě moje volba a určitě nechci přes Vánoce prasknut :-).



3) Jak se s tím celkově vypořádat a nebýt obětí vánočních zvyků?

Dej si cokoliv, na co máš chuť, ale zmenši si porce alespoň na polovinu.

To ti opravdu neuškodí. A dalším, troufám si říct ještě důležitějším faktorem je – vylézt z té své vánoční nory, každý den obětuj jednu pohádku a jdi se projít alespoň na hodinovou procházku.


To je třeba můj další úžasný vánoční zvyk a kdy taky jindy být venku, když v běžném životě máš určitě spousty práce a čas sama na sebe ani náhodou.


Teď o vánočním klidu si to určitě můžeš dovolit a tím pádem si pak bez výčitek můžeš dovolit i nějaký ten chlebíček navíc.


Pokud ale jsi ten případ, který se celý týden proválí a přecpává, neodolá hřejivým a vyčítavým pohledům babiček a pak pláčeš nad svým vypapaným pupíkem…


Dyť jo…


Je to tvoje volba a i tobě samozřejmě přeji Krásné Vánoce ❤️. Svoje oblíbené Vánoční zvyky mi napiš dolů do komentáře, ráda se nechám inspirovat.


Ahojky Danča.



Ženy DNES ode mě nejvíce kupují:



Ženy po vánočním článku čtou:



Ještě se neznáme? Můj příběh si prosím přečti zde. Jsem online fitness trenérka Danča Hájková a pomáhám ženám zdravě hubnout a cítit se fajn ❤️.


Danča 🙋‍♀️



❤️ Sdílej - lajkuj - odebírej

Budu moc ráda, když provedeš nějakou akci. Je to pro mě znamení, že má moje tvorba a snaha smysl. Moc ti za to děkuji a vážím si tvé akce. Vše je samozřejmě ZDARMA ✅.

1 874 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page