top of page

Škodlivost mikrovlnné trouby


Když nemusím, tak ji nepoužívám. Pokud ale musím, tak mi ulehčuje život tím, že se nepatlám s kastrůlkama a šetří mi můj drahocenný čas. Úplně jsem přestala bádat nad tím, zda je mikrovlnka zdraví škodlivá, či ne.

Jenže v médiích se v různých debatách opět rozpoutávají souboje názorů, zda změny v jídle upravovaných v mikrovlnné troubě – zničení vitamínů a jiných zdravých látek, jsou větší a horší, než při klasickém ohřívání a vaření na sporácích, či v obyčejných troubách.

Já tedy mikrovlnnou troubu využívám vždy jen pro ohřátí jídla. Ale nyní po dlouhé době mě přepadla obava. Jak je to vlastně s tou mikrovlnkou a zdravím? Všude okolo nás tolik lidí podléhá té odporné nemoci – rakovině.

Podílí se na tom i ony mikrovlny? Ponořila jsem se do hledání pravdy a podělím se s Tebou o nějaké to info.

Co tě čeká v článku „Mikrovlnka a zdraví“:

  • Popis mikrovln

  • Jak pracuje mikrovlnná trouba

  • Názory odborníků na mikrovlnnou troubu

  • Jak se bránit škodlivosti

Popis mikrovln

Jeden ze známých odborníků - fyzik ze Státního zdravotního ústavu, který dodnes přednáší na katedře ČVUT tvrdí, že jsou to vysokofrekvenční radiové vlny.

Jde o neionizující elektromagnetické záření. Podle něho mají tak malou energii, že nedokážou změnit molekuly. Slovo „záření“ sice v lidech probouzí obavy, ale pokud nejde o ionizující – rentgenové paprsky, nejsou na místě.

Mikrovlny mohou pouze ohřát. Využívají se nejen pro přípravu potravin v mikrovlnných troubách, ale i pro vysílání televize, pro fungování počítačů, mobilů a například pro radary a vzdušnou navigaci.

Jak pracuje mikrovlnná trouba

Mikrovlny generuje elektronka zvaná magnetron. Po zapnutí přístroje jsou rozptylovány do všech stran. Molekuly vody, obsažené v potravinách, kapalinách nebo tkáních se rozkmitají a tím, že se vytvoří tření, se jídlo postupně ohřeje.

Mikrovlnná trouba je vlastně strašně jednoduchý vynález :-).

Názory odborníků na mikrovlnnou troubu

>>> Jedni tvrdí, že mikrovlny našemu organizmu škodí. Jejich vědecký závěr ukázal, že vaření v mikrovlnné troubě pozměňuje vnitřní skladbu živin v potravinách a že tyto změny mohou vyvolat různé degenerace v lidském organizmu.

Jsou prováděny testy, kdy jedna část účastníků požívá jídlo z mikrovlnné trouby a druhá část jídlo připravované mimo ní. Poté se na vzorcích odebrané krve ukazují různé výsledky, které údajně prokazují špatný vliv mikrovln na člověka.

>>> Druzí ve svých vědeckých článcích zdůrazňují, že jídlo ohřívané, vařené, či pečené v mikrovlnné troubě, se určitě nestává radioaktivním. Tření molekul probíhá na stejném principu, jako při přípravě jídla na sporáku, či v obyčejné troubě.

Chování mikrovln přirovnávají ke světlu. Argumentují také tím, že mikrovlnná trouba je vlastně velmi šetrná a stejně bezpečná, že právě naopak si jídlo ponechává stejnou výživovou hodnotu díky velmi krátké době přípravy.

Ani jedna dosavadní studie, která je prezentována v médiích pro nás obyčejné lidi, neprokázala přímou škodlivost, či naopak neškodnost na náš organizmus. Některé články na internetu zavání dojmem konkurenčního boje.

Jak se bránit škodlivosti

Pokud se nenecháš odradit různými diskuzemi a hodláš nadále využívat výhody mikrovlnné trouby:

1) určitě vyřaď všechno plastové nádobí, které pro ni není určeno. Některé plasty mohou po zahřátí uvolňovat nežádoucí a zdraví škodlivé složky. Vyhazovat je nemusíš. Mě se náramně hodily na šroubky a hřebíky a v těch bez víček mi dělají radost kytičky na balkóně :-) Pořídila jsem si talíře a misky skleněné.

2) dodržuj návod na používání mikrovlnné trouby. Nenechávej jí běžet bez vložených potravin, neboť v prázdném prostoru se mikrovlny odrážejí od stěn a můžou poškodit magnetron.

Nevkládej jídlo do kovových nádob, které se taky mohou postarat o její poškození. Dbej na správné těsnění dvířek, aby paprsky z trouby neunikaly. Mikrovlnná trouba jich vydává jen velmi malé množství, které by mohlo pouze zahřát tvou tkáň. Ale oči, které obsahují velké množství vody, by mohly být na unikající paprsky citlivé.

3) dej pozor, ať se nespálíš o nádobu, ve které si jídlo ohřeješ. Ta se dokáže pořádně „rozpálit,“ ale nikoliv působením mikrovln. To díky kontaktu s horkým jídlem. Nejlepší rada pro popálené prsty od zbrklého přenesení horké misky na stůl zní: během nadávání se chyť za ušní lalůčky – v mžiku přijde úleva :-)

Jsi na konci článku „Škodlivost mikrovlnné trouby.“ A teď „babo raď.“

Kde máš vlastně najít tu zdravou pravdu, aby sis mohla v klidu ohřát brambory, či polévku od oběda ve své mikrovlnné troubě?

Nejlepší asi bude řídit se svými pocity a tím, jak si vše nastavíš ve své vlastní hlavě. Došla jsem k závěru, že pokud budu jíst například naprosto zdravý a čistý jogurt, o kterém mě přepadne úvaha, že mi škodí, tak mi po něm opravdu nebude dobře.

Takže je to jen a jen na tobě :-).

Já osobně si nedovedu představit, jak si třeba suchou rýži ohřeji bez připálení v kastrůlku. Na druhou stranu, většinu jídel si vařím v podstatě jako minutku, takže jak se to uvaří, tak se to hnedka zblajzne a ohřátí není potřeba.

To je asi ta nejlepší cesta :-). Nebo se třeba můžeš začít stravovat RAW a to nebudeš pak potřebovat v podstatě žádný zdroj tepla a je vyřešeno :-).

 

Fitness bestseller 2014

 

Skodlivost mikrovlnne trouby

2 235 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page