top of page

Pomazánka z pečeného lilku


Pomazánka z pečeného lilku snadno a rychle pro tvé zdravé hubnutí.

Jak ses mohla dočíst v jednom z mých článků, tak lilek je velmi zdravý a je dobré ho zařadit do našeho jídelníčku na hubnutí. Ale jak jej zpracovat, abys ho neměla pořád jen na jedno brdo?

Vyzkoušej pomazánku z pečeného lilku, kterou jsem zkoušela teprve nedávno a moc mi zachutnala. Tak schválně, jestli se ujme i u Tebe doma :-).

Co budeš potřebovat sklidit na zahrádce na lilkovou pomazánku:

  • 2 menší lilky

  • 1 velké rajče, anebo 5 cherry rajčátek

  • 2 stroužky česneku

  • 2 jarní cibulky

  • Petrželku

  • Citrónovou šťávu dle chuti

  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje

  • Mletý římský kmín, sůl, pepř

  • Pana mixéra

A jde se na věc, pomazánka z pečeného lilku je celkem bez práce:

1) Rozpal si troubu na 180° C. Lilky podélně rozkroj a polož na plech na pečící papír. Dej vedle něj i rajčátka. Až lilky pěkně změknou, což je zhruba po 15-20ti minutách, tak plech vyndej z trouby a nech chvilku vystydnout.

2) Česnek oloupej, jarní cibulky omyj a pokrájej třeba na třetiny. Petrželku nasekej nadrobno. Pak už přijde na řadu pan mixér.

3) Lilky, rajčátka, česnek, cibulku a olivový olej dej do mixéru a začni mixovat. Můžeš zase třeba jen chvilku, abys tam měla i kousky nebo trošku déle, ať je z toho hezká pěna. Někomu třeba nechutnají semínka v lilku, tak je předem můžeš samozřejmě vydlabat. Stejně tak je to se slupkou, můžeš ji nechat nebo po upečení odstranit. Je to jen na Tobě :-).

4) Při mixování do pomazánky ještě šplíchni trošku citrónové šťávy, osol, opepři, přidej i kmín a samozřejmě ochutnávej, aby vše bylo dle Tvého gusta :-).

LILKOVÉ DOPORUČENÍ: Hotovou pomazánku z lilku si pak můžeš máznout třeba na kváskový chlebík. Posypej nasekanou petrželkou nebo ji můžeš na závěr do pomazánky přimíchat.

Kdy se pomazánka z pečeného lilku hodí ke zdravé baště?

Lilková pomazánka vlastně kdykoli :-). Někdo ji používá třeba i jako zdravý dip k masu. Ale jak už víš, tak pečivo doporučuji jen v dopoledních hodinách, takže záleží, jakým způsobem ji budeš konzumovat :-).

Oblíbené (magnetické) kartičky najdeš DNES ZDE >>>


Pomazanka z peceneho lilku

4 227 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page