top of page

Kváskový chléb a hubnutí + osvědčený recept

Kváskový chléb a hubnutí s Dančou Hájkovou. Zastavila jsem se na tržišti u stánku, kde se průběžně pořád tvořila fronta. „Co že to tam vlastně mají?“

Recept na domácí kváskový chléb
Recept na domácí kváskový chléb

Paní přede mnou se téměř rozbrečela, neboť jí právě vyprodali poslední kváskový chléb.


I další lidé zklamaně odkráčeli. A víš proč? Protože si mnoho z nás oblíbilo chléb pečený původním starým způsobem, který je vhodnější pro naše zdraví i hubnutí.


K jeho přípravě malé pekárničky používají zajímavě a postaru vyráběný kvásek.

Jestli si přečteš něco z mého článku „kváskový chléb a hubnutí,“ možná tě také zláká doběhnout si na trh, nebo si dokonce svůj zdravý kváskový chlebík přímo vytvořit :-).



5 chyb při 😵🤕🤮 cvičení, které ŽENY 💃 neustále OPAKUJÍ. Fitness video dárek si zdarma vyzvedni ZDE >


Co tě čeká v článku „KVÁSKOVÝ CHLÉB A HUBNUTÍ.“

  • Počátky pečení chleba

  • Co je to kvásek

  • Proč je lepší kvásek než droždí

  • Kvásek a hubnutí

  • Upečení svého zdravého bochníčku

  • 🎁 DÁREK JEN PRO ŽENY! Sleva 200 Kč 🎁



Počátky pečení chleba:

Už kdysi v pradávné době zvídaví lidé vyzkoušeli smíchat mouku s vodou a zjistili, že tahle kaše začne po nějaké době kvasit.


Přidali další mouku a vodu a objevili, že hmota po uplynutí krátké doby začne nabývat a vznikne těsto, které se po upečení promění v neskutečně chutnou a již nepostradatelnou dobrotu v podobě kváskového chleba.


Také vykoumali to, že pro vytvoření dalšího bochníku si postačí ponechat část kvásku z minulého, doplnit jej znovu trochou vody a mouky a uchovat pro příští pečení.


Správný kvásek se tedy nezakládá vždycky znovu od začátku, ale pouze se neustále „omlazuje.“ Díky tomu vydrží pekařům, kteří se zabývají pečením zdravého kváskového chleba, i po řadu let.


Za starých časů se kousek takového kvásku dával při sňatcích dcerám do výbavy :-).




Co je to kvásek:

Jde o směs, připravenou z mouky a vody. Ta začne díky kvasinkám a sporám mikroorganizmů obsažených v mouce a díky vzduchu kvasit.


Na kvašení se podílejí hlavně bakterie mléčného kvašení (z rodu Lactobacillus), které dávají chlebu typickou, známou nakyslou chuť a chrání kvásek před cizorodými a plísňovými kulturami.


Chléb vyrobený z kvásku má i svojí specifickou vůni.


Je mnohem trvanlivější.

Bez problémů ti vydrží i přes týden.





Proč je lepší kvásek než droždí:

Kváskový chléb potřebuje pro vykynutí delší dobu, než chleba připravovaný z droždí.


Je to jeden z důvodů, proč se ve velkých pekárnách už téměř nepeče. Droždí jsou speciálně vyvinuté kvasinky pro urychlené kynutí.


Těsto s ním vykyne velmi rychle, a tudíž se nestačí vytvořit taková odolnost vůči plísním a různým bakteriím a takto upečený chléb tedy nemá takovou trvanlivost a rychleji podléhá známému „penicilínovému“ potahu.



Kvásek a hubnutí:

1) Doslechla jsem se tvrzení o tom, že kváskový chléb je dietní. Musím tě zklamat. Slovo dietní není přímo na místě. Kalorií obsahuje přibližně stejně, jako jiné pečivo. Určitě nezhubneš jen díky tomu, že jej vyměníš za rohlíky.


Je ale určitě sytější, takže ti bude stačit sníst ho méně a velmi podporuje funkci trávicího traktu.


2) Kváskový chléb je šetrný ke slinivce břišní. Při jeho konzumaci totiž nedochází k velkému zvýšení hladiny krevního cukru, jako je tomu při požívání běžného chleba.


Tudíž nemusí slinivka vyrobit tolik inzulínu. Tím, že nedojde k velkému výkyvu cukru v krvi, tak nebudeš mít brzy hlad.



3) Kvásek se zakládá většinou z mouky celozrnné, kde se ve zbytku zrn vyskytují ony mikroorganismy, které způsobují kvašení.


Jsou tam oproti klasickému droždí úplně přirozeně a díky dlouhému procesu kvašení je hotový kváskový chléb mnohem lépe stravitelnější.


Už po celkem krátké době zjistíš, že Ti kváskové pečivo pomohlo s vyprazdňováním a třeba i nadýmáním. Takže, dietní sice není na místě, ale pro Tvé tělo je kvásek rozhodně vhodnější a zdravější verze.



4) Rada: Trpíš občas na nadýmání? Dokáží tě prdíky hodně potrápit? Tak si dej veliký pozor - chleba, který se rozhodneš upéci, musí být opravdu celý důkladně propečený.


Nedostatečně zpracované kvasinky dokáží rozpoutat v tvém břiše doslova válku :-).

Dále tě chci také upozornit na to, co já nikdy nedodržím – vydrž a odolej bochníku, dokud je ještě teplý. Škroby v chlebu jsou ještě v gelové konzistenci a tvoje střívka ti dají pěkně za vyučenou.



5) Pozor: Kdo tvrdí, že kváskový chleba mohou v pohodě konzumovat i lidé s celiakií, je celkem odvážný.

Lékařské studie prokazují, že jej nelze jednoznačně prohlásit za vhodný. Samozřejmě je možné opatrně zkoušet, ale ideálně po domluvě se svým lékařem.



Upečení svého zdravého bochníčku:

Příprava svého vlastního kvásku je celkem náročná. Ničeho se ale nelekej, poradím ti jednoduchou věc: Na internetu se vylíhl úžasný nápad – pecempecen.cz


Je to mapa lidí, kteří si předávají své kvásky a pomáhají si různými radami a zkušenostmi. Jednoduše si najdeš človíčka ve svém okolí a zkontaktuješ se s ním.


Většinou jde o stejné nadšence do zdraví i hubnutí, kteří jsou rádi, že pomohou a ještě poradí. A potom už jen vzhůru do pečení vlastní voňavé a zdravé mlsání!

Já osobně raději chléb peču v klasické troubě a to kvůli křupavé kůrce.



Jeden z mých osvědčených receptů:

  • 190 g hotového kvásku

  • 400 g žitné mouky

  • asi 250 ml vlažné vody

  • 2 lžíce oleje

  • 10 g soli

  • ½ lžičky kmínu



Zdravě pracovní postup na kváskový chléb:

1) Vezmi vařečku a mísu, ve které ze všech surovin uhněteš těsto. Můžeš použít třeba i nějakou technickou vymoženost, třeba robota, který těsto uhněte.


2) Přikryj utěrkou a nech 40 minut kynout. Poté lehce promíchni a ponech opět 40 minut odpočívat. Ještě jednou zlehka prohnětej a nech v klidu ještě hodinu pod utěrkou.


3) Pro zpestření můžeš do těsta přimíchat slunečnicová semínka, nebo chléb před dopečením posypat sezamovým, či lněným semínkem.


4) Troubu zapni na 250 stupňů, vlož prohřát plech a na něj polož vykynuté těsto. Peč 10 minut, uber na 190-200 stupňů a pokračuj v pečení ještě asi 30 minut. Poté krásně voňavoučký bochníček polož na mřížku, aby mohl dobře vychladnout.


Pro křupavoučkou kůrku jsem podle rad před pečením vložila do trouby malý kastrůlek se studenou vodou.



🎁 DÁREK JEN PRO ŽENY! Sleva 200 Kč 🎁

Jsi žena? Tak to pro tebe platí sleva 200 Kč na moji knihu - Fitness Bestseller. Jedná se o speciální knihu, ve které ti prozradím vše o hubnutí a důležitých chybách, které začátečníci dělají! Začneš tedy správně a bez chyb! Moji fitness knihu + slevu máš ZDE.


Své zdravé hubnutí tak posuneš obrovským krokem vpřed :-).



Ženy DNES ode mě nejvíce kupují:



Po tomto článku ženy čtou:



Jsi na konci článku „Kváskový chléb a hubnutí.“

Doufám, že až si najdeš volný čas a dostaneš chuť do pečení, nebudeš litovat a pochutnáš si. Ještě jsem zapomněla doplnit, jak dlouho zůstává můj kváskový chleba čerstvý. Bohužel, nemůžu posloužit – bochník totiž zmizí dřív, než nám to může ukázat.



🤗 sdílej - lajkuj - odebírej

Budu moc ráda, když provedeš nějakou akci. Je to pro mě znamení, že má moje tvorba a snaha smysl. Moc ti za to děkuji a vážím si tvé akce. Vše je samozřejmě ZDARMA ✅.

33 590 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page