top of page

Kdy je plavání nezdravé?

Ze všech stran slyším, jak je plavání zdravé na záda... Tenhle výrok všeobecně neplatí! Plavání je dobré pro záda jedině tehdy, když se provádí technicky správně a to je málokdy, hlavně když dotyčnou osobu záda již bolí.



Kdy si zdravotní problémy ještě zhoršíš?

Plavání posiluje svalové skupiny stejně jako téměř každý jiný sport, takže také zádové svalstvo. Jestliže však někdo má problémy s páteří nebo kolenními klouby, může si je špatným plaveckým stylem jenom zhoršit.


Například trhavé pohyby nohou při stylu prsa jsou pro lidi s problematickými kolenními klouby značně nevhodné. Problémem také může být držení hlavy hodně dopředu a nahoru (styl paní Radová), aby člověk nepolykal vodu. Jestliže měl někdo už předtím křečovité držení krční páteře, může si tento stav plaváním ještě zhoršit a o prohnutých bedrech ani nemluvím.


🎁 Tvůj DÁREK : Chceš rychle a zdravě zhubnout? Moc ráda ti pomohu ❤️. Moji kompletní péči pro ŽENY si prohlédni ZDE >


Jaký plavecký styl je bezpečný?

Pro občasné plavce je vhodnější volný styl (kraul) nebo znak - alespoň když tuto techniku trochu zvládají a jejich tělo je přitom ve vodě víceméně ve vodorovné poloze.



A co oblíbená prsa?

Kdo si však "lebedí" ve stylu prsa, ten by měl raději používat brýle na plavání. S plaveckými brýlemi je mnohem pohodlnější při každém tempu potopit hlavu a uvolnit tak svaly kolem krční páteře.



A co mám tedy dělat?

Pokud již na bolest zad a krční páteře trpíš a přesto toužíš po vodě a plavání, tak určitě vynech styl prsa a pokus se o kraul nebo znak.


Nemáš jistotu ve svém plaveckém stylu? Zaplať si prosím osobního trenéra plavaní, který se ti bude věnovat a plavecký styl ti pomůže vypilovat. Opravdu to není finančně náročné, stačí ti pár hodin a přeci jenom investuješ do svého zdraví. Rozhodně je lepší plavat správně než se ve vodě plácat jako leklá ryba a bolesti zad si zhoršovat.


Další možností je vodu úplně vynechat a zkusit zdravotní cvičení. Můžeš zkusit skupinové cvičení na míči nebo jiné zdravotní cvičení. Další možností je osobní trenér, který má s bolestmi zad zkušenosti. Jelikož jsem si se zády velmi užila, vím o čem mluvím :-). Né každý fitness trenér je vhodný adept pro tvá bolavá záda!


Dej na svůj pocit a klidně si pár trenérů vyzkoušej.

S výběrem ti také může pomoci můj článek: Jak si správně vybrat osobního fitness trenéra.


Jak začít 🏃‍♀️🕺 behět a NEumřít? Návod si vyzvedni ZDE >

Moje doporučení pro bolavá záda:

Určitě můžeš vyzkoušet moje zdravotní video DVD, které je o cvičení na míči.


Další moje doporučení je si na svoje záda myslet celý den a už jen tlačení ramen od uší dolů může hodně pomoci. Pak si určitě ve svém okolí najdi maséra, trenéra, fyzioterapeuta nebo nějakého šamana, který se ti bude pravidelně věnovat. Zbavení se bolesti zad není o jedné návštěvě u někoho v ordinaci, ale o pravidelné péči. Zkus také prosím omezit nejrůznější prášky, které jen zakryjí pravý důvod bolesti a příčina bolesti se nikdy neodstraní.


Tělo je zrozeno k pohybu, takže se pravidelně hýbej, vnímej své tělo a uvidíš, že se budeš cítit lépe. Určitě si také přečti můj článek co na bolest zad.



Co jsem pro tebe napsala a natočila zdravého:


Po tomto článku o plavání a bolesti zad ŽENY čtou:


Příbuzná témata k plavání a bolesti zad: #záda #plavaní #bolestZad #bolest #krčníPáteř


Určitě článek o plavání a bolavých zádech SDÍLEJ, budu za to moc ráda :-). Tvoje fitness Danča.

1 233 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page