top of page

Je čočka zdravá a dietní? Na co si dát pozor?

Čočka, oblíbená plodina již po staletí, není jen chutnou součástí mnoha pokrmů, ale také nabízí mnoho zdravotních výhod.

Je čočka dietní. Je čočka zdravá
Je čočka zdravá? Je čočka dietní?

Čočka je nejenom zdravá, ale také výborně pomůže s hubnutím.


Zde je pohled na to, proč je čočka zdravá a jak může podpořit hubnutí. Níže ti také prozradím, na co si u čočky dát pozor.


Nezapomeň si také vyzvednout video dáreček, který teď rozdávám.


A v neposlední řadě ti prozradím moje oblíbené, zdravé čočkové recepty.



Jak čočka pomáhá s hubnutím

1. Vysoký obsah bílkovin a vlákniny

Čočka je bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny. Vysoký obsah bílkovin pomáhá udržovat svalovou hmotu, což je důležité při hubnutí. Není totiž nic horšího, než hubnout na svalech! Vláknina zase přispívá k pocitu sytosti, což může vést k menšímu příjmu kalorií a snížení chuti na jídlo i mlsání.


2. Nízký obsah tuku

V porovnání s jinými zdroji bílkovin má čočka nízký obsah tuku.



3. Nízký glykemický index

Čočka má nízký glykemický index, což znamená, že nezpůsobuje prudké zvýšení hladiny cukru v krvi. Stabilní hladina cukru v krvi je důležitá pro udržení energie a potlačení hladu.


Právě výkyvy cukru v krvi vyvolávají hlad i chutě na sladké. Je to začarovaný kruh 😞. Nemáš energii, tak ti tělo vyvolá chuť na sladké (to je rychlý zdroj energie).


Ty si dáš nějakou sladkost a tím si rozhodíš cukr v krvi (vyletí rychle nahoru a rychle padá dolů). Znovu padáš do únavy a tělo znovu vyvolává chutě na sladké. Více glykemický index vysvětluji zde.


4. Obsahuje esenciální živiny

Čočka je bohatým zdrojem železa, vápníku, draslíku, zinku a dalších minerálů a vitamínů. Tyto živiny jsou důležité pro správné fungování metabolismu i zdravé hubnutí.



DÁREK: 5 chyb při 😵🤮 hubnutí, které ŽENY 💃 neustále OPAKUJÍ. Video si zdarma vyzvedni ZDE >


Na co si u čočky dát pozor

😱 Vaříš čočku moc dlouho: Ano, i čočka má své limity! Pokud ji vaříš příliš dlouho, může se stát, že změkne a rozpadne se. Pokud ale zase plánuješ čočku na pomazánku, tak se rozpadnutí - rozvaření vítá 😉.


😱 Bez koření to není úplně ono: Přestože čočka má své vlastní chutě a kouzla, může být trochu nudná, pokud ji neozvláštníš. Takže vytáhni koření a nech projevit svou fantazii. Čočka miluje společnost kari, kmínu a česneku.


😱 Příliš mnoho vody

Ano, ani čočka není fanouškem plavání ve vodě. Pokud ji uvaříš ve velkém množství vody, může se stát, že ztratí všechny svoje super vlastnosti. Drž se správného poměru vody a čočky, abys dosáhla perfektního výsledku. Vždy mrkni na přiložený návod a doporučený postup.


😱 Nadýmací problém

Je klíčové čočku důkladně propláchnout ve studené vodě a nechat ji namočenou minimálně 5 hodin, ale ideálně přes noc (záleží na druhu čočky, koukni vždy na návod na obalu). Ráno vodu z čočky vylej a ještě jednou ji důkladně propláchni v čisté vodě. Tento krok je zásadní, neboť z čočky se uvolňují puriny, které mohou způsobit nadýmání. Řádným opláchnutím se jich zbavíš a pak můžeš tuto luštěninu bez obav baštit.


😱 Sůl a vaření čočky

Čočku vař bez použití soli a k čočce do vody přidej majoránku, saturejku, kmín nebo tymián. Tyto druhy koření přispívají ke zlepšení stravitelnosti čočkové dobroty.


✅ Co jsi možná nevěděla

Luštěniny jsou přirozeně bez obsahu lepku, což je super pro lidi s celiakií. Díky svému nízkému glykemickému indexu jsou také oblíbené mezi diabetiky. Čočka a luštěniny všeobecně jsou parádní při hubnutí a zdravém životním stylu.



Oblíbené recepty z čočky



Po čočkovém článku ženy zajímá


DÁREK: 5 chyb při 😵🤮 hubnutí, které ŽENY 💃 neustále OPAKUJÍ. Video si zdarma vyzvedni ZDE >

867 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page