top of page

Jak správně nařezat a opéct buřta?

Divíš se, co na fitness zdravém blogu dělá článek o buřtech?

Jak správně nařezat a opéct špekáček
Jak správně nařezat a opéct špekáček

Možná se budeš divit, ale i opékání buřtů lze dělat zdravěji a buřta můžeš do zdravého jídelníčku občas zařadit.


Jsem toho důkazem i já, protože opékání buřtů miluji a nemyslím si, že by to mojí postavě nějak extra uškodilo :-).



🥥 🥑 🍎 Oblíbené zdravé snídaně si zdarma vyzvedni ZDE > 🌞


Co se ve špekáčkovém článku dozvíš?

  1. Jak buřty nařezat?

  2. Jak správně buřty opéct?

  3. Kdy buřta ano a kdy rozhodně ne?

  4. Mám pro tebe velmi oblíbený dáreček.




1) Jak buřty nařezat?

Klasiku určitě znáš, tak bych ti ráda nabídla trošku méně tradiční nařezávání buřtů. Co takhle u táboráku ohromit tapířím mládětem nebo večerní lilií :-).


Na obrázcích můžeš vidět 4 druhy nařezávání buřtů neboli špekáčků. 1) Tapíří mládě, 2) Ježoura, 3) Večerní lilii a 4) Spirálu.




2) Jak správně buřty opéct?

  1. Určitě začni opékat až po shoření podpalovače! Nepoužíváš jej? Tak to je jedině dobře.

  2. Buřt se neopéká v ohni ani kouři, ale v proudu horkého vzduchu nad ohněm.

  3. Buřtíka opékej cca 12-15 min ze všech stran dozlatova.

  4. Do ohniště používej přírodní dřevo! Rozhodně nepal dřevotřísku, lakované dřevo, ošetřené palety a další dřeva, u kterých hrozí chemické ošetření.




3) Kdy buřta ano a kdy rozhodně ne?

a) Pokud si buřta opečeš i pravidelně jednou týdně, tak tím své hubnutí neohrozíš. Až 4 buřty každý den jsou pro zdraví nevhodné! Určitě je lepší si buřta dopřát než na něj jen myslet a vytvářet si vnitřní stres a večer to ještě zazdít čokoládou.



b) Při výběru buřta nehleď na cenu, ale kvalitu. Čti etikety nebo ideálně vyraž za místním řezníkem a vyber si kvalitní a čerstvé buřtíky. V běžném supermarketu totiž narazíš na buřty, které kolem masa chodí z opravdu velké dálky a obsahují velké množství soli, dochucovadel, mouku, barviva (ta růžová barva masa se musí někde "vykouzlit"), emulgátory, konzervanty, strojně oddělený separát, kůže a další části zvířecích těl...



c) Jak poznat kvalitní buřt (špekáček)?

Špekáček se může jmenovat jen ten výrobek, který obsahuje minimálně 40 % masa a né více jak 45 % tuku. Výrobci toto nařízení "chytře" obcházejí a své nemasové výtvory nazývají jako: opékáčky, párky na oheň, buřtíčky, atd...


Název ale není zárukou kvality, takže čti etikety a hlídej si podíl masa, který musí být co největší. Další pravidlo je, že čím méně přísad špekáček obsahuje, tím lépe.



d) Bojíš se přeci jenom, že ti jeden špekáček způsobí faldíky navíc? Už v prvním bodu jsem tě ujistila, že se bát opravdu nemusíš. Já si buřtíka minimálně jednou-dvakrát za 14 dní dopřeji a žádné přibírání na váze nepociťuji :-).


Na druhou stranu musíš zvážit svůj denní režim... Pokud sis totiž dopřála ke snídani dortíka a přes den jsi pohybu moc nedala, tak je večerní buřtík na zvážení. Měla jsi celý den vzorný jídelníček a proběhlo i nějaké to cvičení? Tak to si buřtíka můžeš dopřát s klidným svědomím. A znovu opakuji, radši si dopřej, jinak si budeš vytvářet vnitřní stres, který je horší než kilo nezdravého jídla.



e) Už jsem ti vysvětlila, že občasný buřtík určitě neuškodí, ale jakou zvolit přílohu? Jako příloha se hodí grilovaná zelenina: paprika, cuketa, lilek, mrkev, brokolice, řepa, řapíkatý celer nebo třeba fazolové lusky.


Nedáš to bez pečiva? Tak to si ukroj krajíc kváskového chleba. Rozhodně vynech pufované pečivo (to je ten energií nabitý polystyren), které se při hubnutí nehodí v žádném případě!!! Více o pufovaném pečivu čti zde.




5) Mám pro tebe velmi oblíbený dáreček:

Chceš začít běhat nebo se více hýbat a nevíš, jak na to? Nabízím ti velmi oblíbený e-book zdarma, který se jmenuje: JAK ZAČÍT BĚHAT A neUMŘÍT. Oblíbený e-book si vyzvedni ZDE >>>


#️⃣️ Opékání buřtů a příbuzná témata: #grilování #buřty #pečení #špekáčky




Mrkni také na moje video cvičení na NOHY a ZADEČEK:


- Všechna moje videa najdeš na: DancaVideo.com -



- Všechna moje videa najdeš na: DancaVideo.com -



Co jsem pro tebe napsala a natočila ❤️ zdravého ❤️:
3 999 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page