top of page

Jak pracovat s předepsaným jídelníčkem a proč je počítání kalorií NEsmysl

Celý článek není zaměřen jen na mé jídelníčky, které třeba najdeš ve členství pro ženy nebo na mých stránkách (české jídelníčky na hubnutí, v mé tištěné knize NEchci chybovat, Ebooku Vím-proč to jím a další...).

Počítání kalorií a zdravý jídelníček
Počítání kalorií a zdravý jídelníček

Informace, které Ti dám, platí pro všechny „všeobecné“ jídelníčky, které si třeba stáhneš od někoho z webu, nebo Ti třeba kamarádka zapůjčí svůj, který dostala od svého trenéra.



Co se v článku „Jak pracovat s předepsaným jídelníčkem“ dozvíš:

  • Jídelníček na míru neexistuje!!!

  • Všeobecné jídelníčky

  • Kalorický příjem je blbost 😱

  • Držím dietu a teď jsem našla Danči stránky, mám přestat?

  • Sacharidové vlny a Danči cvičení

  • Co tedy s jídelníčky od Danči?

  • Chceš jídelníček, ale máš nějaký defekt…

Jídelníček na míru neexistuje!!!

Co tím asi chci říct? Zdravý jídelníček na míru samozřejmě sestavit jde, je na to zaměřena i spousta dietologických center a výživových poradců, kterých je na každém rohu pět.

Pokud ale chceš jídelníček na míru, musí se dodržet nějaká ta pravidla:


  • Ten, kdo Ti ho píše, Tě musí aspoň trošku poznat. Musí vědět, co Ti chutná a nechutná. Musí znát Tvůj běžný režim a na co jsi byla zvyklá před jeho návštěvou.

  • Na jídelníček by se mělo najíždět pomalu, aby sis postupně zvykla. Když uděláš hnedka radikální změnu, která Ti nebude příjemná, tak Ti nemusí být dobře a po skončení dodržení jídelníčku se na to stejně vyprdneš.

  • Poradce musí zohlednit Tvůj výdej a musí vědět, které dny cvičíš, co cvičíš a jak dlouho.


Tady vzniká první problém, ke kterému Ti dám rovnou příklad:

V jídelníčku máš den, kdy jsi poradci řekla, že budeš cvičit hodinový aerobic. Ty se ale ráno probudíš a není Ti dobře.


1) Nebudeš cvičit, přitom jídelníček s tím počítá.

2) Není Ti dobře, tak dost možná ani jídelníček nedodržíš, abys nehodila šavli.


A jsme u toho. Máš dvě možnosti. Buď zavoláš poradci a zeptáš se, co máš dělat. Nebo ten lepší případ je – použít selský rozum = budeš jíst to, co zvládneš, aby ses cítila dobře, a zmenšíš si porce, protože nebudeš cvičit. Je to přeci jednoduché, ne???


  • Jídelníček na míru je potřeba stále konzultovat. Zpětná vazba je ta nejdůležitější a komunikace s poradcem je důležitá, aby věděl, jak se cítíš a jestli jsi vůbec schopná zdravý jídelníček dodržet!


Já osobně jídelníček na míru doporučuji, když se obrátíš opravdu na specialisty, kteří si Tě budou stále hlídat a nebudou Tě nutit do něčeho, co je Ti značně proti srsti, viz různé odvodňovací a projímací tabletky a speciální sušenky atd…

Všeobecné jídelníčky:

Pokud nemáš dostatek financí minimálně jednou týdně navštívit odborníka, nejspíš sáhneš po nějaké moudré knize nebo si pročteš internet, stáhneš si jídelníček, který Tě zaujal a pustíš se do toho.


Stejně tak najdeš jídelníčky postavené k mým tréninkovým plánům u mě ve členství pro ženy zde. A k tomu mám pár důležitých informací!


1) Tyto jídelníčky nikdy nemusí sedět každému. Jsou dělané jako inspirace, kterou se můžeš řídit, a budu ráda, když se naučíš používat to, co máš umístěné nahoře na krku v místě, kterému se říká hlava. Vím, že to zní drsně a omlouvám se za to, ale už nevím, jak to mám blíže vysvětlit :-).


2) Pokud máš už od někoho jiného napsaný svůj jídelníček na míru, tak se jím řiď. Jak ses dozvěděla výše, tak ten onen poradce už určitě ví, jak a kdy cvičíš, tak Ti to tam zohlední.


3) Všeobecné jídelníčky, které třeba i najdeš na stobu, jsou dělané tak, abys nezanedbala nějaké živiny. Co se týká porcí, tak je nemusíš dodržet přesně. Je snad logické, že 120 kg těžký chlap nemůže mít stejně velké porce jídla jako 55 kg žena! Takže opět je důležité si uvědomit, jak se cítíš! I kdybych tam já napsala, že máš sníst 10 knedlíků a Tobě je při 5. špatně, tak to do sebe přeci nervi!


4) Jak už stále dokola omílám, nauč se poslouchat své tělo a začni číst složení potravin. Nebudeš pak potřebovat žádný papír s přesně danými jídly, který si někde najdeš, a přitom to vlastně Tvému tělu nebude vyhovovat, tudíž Tvé vysněné výsledky do plavek jsou v nedohlednu.



Kalorický příjem je blbost 😱:

A to myslím naprosto vážně a je to úplně stejná záležitost jako s indexem BMI (jestli znáš). Index BMI spočívá v tom, že si klasickým výpočtem zjistíš, kolik bys měla vážit na základě Tvého věku a výšky. No to přeci nejde!


Když si bude počítat tento index 80 kg cvalíček, který v životě necvičil nebo 80 kg kulturista, který má všechno na svalech a tuky má na minimu.


Kalorie se dají chápat úplně stejně, takže to, že si někde vypočteš, že bys denně měla přijmout třeba 2000 Kcal, nemůžeš brát vůbec vážně.


1) Opět tam není zohledněný Tvůj pohyb.

2) Nejsou kalorie jako kalorie!!!


A k tomu Ti dám zase příklad:

100 g pečeného bůčku = cca 320 Kcal

55 g (krajíc) chleba Šumavy = cca 135 Kcal

Celkem = 455 Kcal

A teď:

100 g vařené pohanky = cca 92 Kcal

100 g vařených brambor = cca 67 Kcal

100 g krůtích restovaných prsou = cca 109 Kcal

100 g papriky = cca 30 Kcal

100 g rajčat = cca 22 Kcal

100 g okurky = cca 14 Kcal

Celkem = 334 Kcal


Tolik jídla v druhém případě a ještě ani nedosáhnu na kalorický obsah bůčku s chlebem. Rozumíš, co tím chci říct??? Vůbec není důležité, kolik kalorií co obsahuje, ale důležité je složení!


Ty a Tvůj partner máte vypočteno, že se máte oba držet na hranici 1200 Kcal za den.

On si dá dvakrát bůček s chlebem a zapije to pivkem.

Ty si dáš skoro kilogram zeleniny, spoustu libového masa a k tomu ještě pohanku plnou vitamínů a minerálů, které Tvému tělu jen prospějí.


Když pomineme hlad, který partner bude mít, tak kdo z vás na tom bude asi lépe po zdravotní stránce, hmmm??? Přitom oba jste dodrželi kalorické pravidlo.


Suma sumárum, na kalorie se jednou pro vždy vyprdni, stejně tak jako na vážení na váze.



Držím dietu a teď jsem našla Danči stránky, mám přestat?

I to je jeden z častých dotazů, které mi denně chodí. Uvědom si, že diety nejsou pro Tvé tělo dobré. Abys zhubla trvale, musela bys tu danou dietu držet celý život.


Zas a znovu a pořád dokola upozorňuji na to, že je potřeba nastavit si pestrý a zdravý jídelníček, který budeš schopná dodržet celoživotně, nebudeš mít z toho nervy a k tomu ještě občas budeš moci třeba ulítnout na dortíku a bez výčitek!


Jestli se trápíš dietami, nikam to nevede.


Mé pestré a všeobecně nastavené jídelníčky ano. Respektive Ty sama velmi brzy poznáš, co je pro Tvé tělo vhodné a to je ten nejlepší jídelníček. Ten, na který si přijdeš sama.



Sacharidové vlny a Danči cvičení:

Dalším tématem jsou sacharidové vlny a moje cvičení. Ano, sacharidové vlny jsou dieta. Ano, není vhodné je držet dlouhodobě a já je doporučuji hlavně z toho důvodu, že díky nim se musíš začít zabývat složením potravin a pak se nebudeš už divit, že mléko je vlastně hlavně sacharid a ne bílkovina atd…


Pokud držíš vlny a už je máš rozeběhnuté a cítíš se v pohodě, tak začni normálně cvičit s mými videjky a vlny si jeď dál.


Až vlny ukončíš, tak najeď normálně na jídelníček, který je k tréninkovým plánům. Ale zase, ber je s rezervou a ber je hlavně jako inspiraci, ju?! :-)

Co tedy s jídelníčky od Danči:

Pokud chceš přesně dodržovat mé jídelníčky, tak také můžeš!


Hlídej si ale, ať Ti není špatně třeba ze zbytečně velké porce (nemusíš to sníst prostě všechno). Je dobré dodržet všech pět jídel (které si můžeš zaměnit za něco, co má stejné hodnoty sacharidů a bílkovin, což zjistíš na webu kaloricketabulky.cz, ale víc Ti to chutná).


Když ale od těch pěti jídel sníš poloviční porci, tak se vůbec nic neděje.

Stejně tak když se stane, že můžeš mít hlad, tak si porci klidně navyš.


Těch pět jídel je tam navrženo tak, abys měla dobrý poměr bílkovin, sacharidů a vitamínů a vždy je to přizpůsobeno danému dni cvičení, takže počítám s Tvou fyzickou aktivitou. Když si ale někdy zacvičíš třeba o něco více, tak se také neboj si v jídelníčku porci jídla zvýšit, protože je zase potřeba dohnat tu ztracenou energii, abys mohla další dny zase fungovat.



Chceš jídelníček, ale máš nějaký defekt…

Strašně ráda bys dodržela můj nebo jakýkoli jiný jídelníček, ale nejíš maso nebo nesmíš pečivo nebo jsi alergická na mléčné výrobky atd…


Pokud něco z jídelníčku Ty nejíš nebo prostě nemůžeš, tak si to jednoduše nahraď tím, co smíš :-). Takovou odpověď si asi nečekala, viď?!


Když nejíš maso, podívej se do kalorických tabulek, abys věděla, že obsahuje třeba 20 g bílkovin a nula nula prd sacharidů. A pak si najdi to, co obsahuje stejné množství bílkovin, ale přitom to zvládneš v pohodě zbaštit (např. vejce nebo sójové maso).

Navíc, když trpíš jakoukoli alergií nebo intolerancí, tak předpokládám, že už jsi s nějakým doktorem či výživářem řešila, co se dá čím nahradit, takže je to v Tvých rukách!

Jsi na konci článku „Jak pracovat s předepsaným jídelníčkem“ a já si přeji jen jedno jediné.

Prosím, začni logicky uvažovat, začni cítit své tělo a hlavně se z toho všeho nezblázni :-).



Ženy DNES ode mě nejvíce kupují:



❤️ Sdílej - lajkuj - odebírej

Budu moc ráda, když provedeš nějakou akci. Je to pro mě znamení, že má moje tvorba a snaha smysl. Moc ti za to děkuji a vážím si tvé akce. Vše je samozřejmě ZDARMA ✅.


140 546 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page