top of page

Cukerná záhada při hubnutí


Na trhu je dnes již veliké množství různých sladidel. Stále více lidí se snaží vyhýbat klasickému bílému cukru, protože víme, že není dobrý jak pro naše zdraví, tak už vůbec ne pro hubnutí.

Jak se ale zorientovat v cukerném oddělení v obchůdku se zdravou výživou?

Má to vůbec smysl? Ano, smysl to určitě má, takže se mrkni na můj další orientační rozcestník a rozluštíme spolu všechny cukerné záhady :-). Posuneme tak tvoje zdravé hubnutí kupředu!

Cukerná záhada při hubnutí a co se dozvíš?

  • Klasický cukr a jeho „odrůdy“.

  • Zdravější náhrady cukru běžně dostupné nejen v bio obchůdkách.

  • Sirupy místo cukru (Proč je Stévie nebezpečná?).

  • Hubnutí – cukr a proč za všechno může i když ho potřebujeme?

  • Jasně a stručně, tak aby tvé hubnutí netrpělo.

Klasický cukr a jeho „odrůdy“:

  1. Bílý cukr – je vyráběn z cukrové řepy a obsahuje spousty energie, ale nic víc.

  2. Hnědý cukr – je v základu stejný jako bílý cukr, akorát je do něj uměle přidáno barvivo a melasa.

  3. Třtinový cukr – je vyráběn z cukrové třtiny a melasa je v něm přirozeně zachována.

Zdravější náhrady cukru běžně dostupné nejen v bio obchůdkách

Melasa – vzniká při výrobě třtinového cukru. Je to vlastně odpadní látka, která má ale spousty tělu prospěšných látek, které si zachovala z původní rostlinky. Obsahuje vitamíny, minerály, aminokyseliny a kyselinu fosforečnou.

Samostatně je nazývána černým zázrakem, má konzistenci medu, specifickou chuť a koupíš ve zdravé výživě.

Kokosový cukr – získává se vařením nektaru z květů kokosových palem a následným drcením vzniklého karamelu. Má nízký glykemický index a opět spousty vitamínů, minerálů a antioxidantů.

Med – je určitě výbornou náhradou klasického cukru, nicméně je potřeba najít nějakého poctivého včelaře a kupovat med výhradně od něj. Jedině tak budeš mít záruku, že se jedná o kvalitní a hlavně nepasterizovaný med! V obchodě já osobně med nikdy nekupuji!

Chceš zdravě sladit i hubnout? Tak to určitě nejsi lenoch a najdeš si svého včelaře a hnusy z obchodu vynecháš! :-)

Sirupy místo cukru

Obilné sirupy – Rýžový, špaldový, ječmenný atd… - obsahují také vitamíny a minerály a já je používám především ke zdravému pečení, protože mají díky jednoduchým cukrům větší sladivost, avšak i vyšší glykemický index. Ale když je to sladká dobrůtka, tak to s ní nepřeháním, proto si ji mohu dopřát i s vyšším glykemickým indexem :-).

Obilné sladySladěnka a sladovit (z ječmene), rýžový slad - mají konzistenci medu, a protože procházejí procesem fermentace, tak mají nižší glykemický index a zachovávají si více minerálních látek.

Javorový sirup – získává se z mízy javorů a také obsahuje minerální a další tělu prospěšné látky. Jeho výhodou či nevýhodou může být jeho typická chuť, kterou já osobně nemám ráda a jen tak ji nezamaskuješ :-).

Pozor na Agávový sirup! - Dle mého výživového vzoru PharmDr. Margit Slimákové bychom se agávovému sirupu měli obloukem vyhnout. Jedná se totiž o vysoce průmyslově vyráběný produkt, který je dle dalších studií zdravý škodlivý! Více se můžeš dozvědět z jejího videjka zde.

Stévie – tento fenomén zdravé výživy nemusí být až tak zdravý, jak se zdá. Ano, stevie má sladkou chuť a můžeš s ní sladit, ale pozor na to, co. Tato rostlinka má totiž onu sladkou chuť, ale bez přítomnosti sacharidů. Pokud ale Ty svému organismu vyvoláš sladkou chuť, kterou si dáš do pusy, tak Tvé tělo očekává příjem sacharidů a připravuje se na to. Když tam ale ty sacharidy nejsou, uvádíš tělo do stresu a můžeš si tím kompletně rozházet imunitu a třeba štítnou žlázu.

Takže stevii ano, ale třeba do moučníků, kde spolu s ní budeš konzumovat i sacharidy třeba v podobě mouky atd. Stevii do čaje? Rozhodně ne!

Pozor také na to, kde a jakou stevii kupuješ. Protože je o ni velký zájem, tak už se zase začala vyrábět ve velkém a průmyslově, takže chemii zdar!

Pokud jde o mne, tak ji používám velmi málo a jen její čerstvé lístky, které mi rostou na zahrádce.

Cukr v ovoci – nejpřirozenější sladidlo vůbec. Když pečeš moučník, zkus do něj třeba rozmixovat datle nebo rozmačkej banán. Uvidíš, že pak další sladidlo nepotřebuješ nebo jen velmi málo.

A co si budeme povídat, v ovoci je tolik dalších zdravých látek, že je to vůbec to nejlepší, co můžeš pro sebe udělat.

Hubnutí – cukr a proč za všechno může i když ho potřebujeme?

Závěrem nutno říci, že cukr, ať už rychlý či složený, k životu potřebujeme. Hlavně když sportujeme i hubneme, tak to bez cukrů úplně nejde. Ať už se ale jedná o jakýkoli cukr či sladidlo, pořád jsou to sacharidy a jejich nadměrná konzumace způsobuje obezitu, která s sebou přináší spousty nemocí a zdravotních komplikací.

Největší problém lidstva není v cukru jako takovém, ale je v tom, že cukr je dnes úplně všude. Jeho přehnané množství je přidáváno do všech možných potravin a nápojů, i když to vůbec není potřeba. Zde pramení problém s hubnutím i zdravím!

Proč to dělají, snad ani nemusím přibližovat. Jedná se přeci o veliký byznys jak pro potravináře, tak pro lékařství a farmaceutický průmysl. Kde by totiž byly všichni tito spasitelé, kdybychom nezaplňovali dnes a denně jejich ordinace a lékárny!

Jasně a stručně, tak aby tvé hubnutí netrpělo.

1) Agávový sirup vynech.

2) Stévii ano, ale jen společně a dalším sacharidem! Né samostatně.

3) Vyber si své oblíbené sladidlo a používej ho s mírou!

4) Pokud se budeš vyhýbat průmyslovým výrobkům, dortům, slazenému müsli (je problém najít neslazené!), sladkým nápojům a dalším hnusům, tak se cukru při tvém vaření nemusíš vůbec bát a nemusíš tedy řešit, jestli si do čaje můžeš dát med….

Čti etikety a používej selský rozum, který je při zdravém hubnutí nejlepší :-).

 

Můj oblíbený spalovač tuků najdeš DNES ZDE >>>

 

Cukr a hubnuti

4 785 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page