top of page

Myslíš si, že jsou bosé boty zdravé? Nenech se oklamat a vyber si zdravou variantu bosých bot! Při výběru je třeba znát pár základních informací, které tě ochrání.

V posledním botě (4) ti prozradím, jaké bosé boty jsou kvalitní a které tvoje zdraví nezničí.

Co se v mém bosém článku o botkách dozvíš?

  1. Co jsou bosé boty?

  2. Co když si botky vezmu do posilovny?

  3. Proč se bosé boty na běhání nehodí?

  4. Jaké značce bosých bot mohu věřit?

Nedávno publikována studie tvrdí, že užívání bosých bot může být velmi nebezpečné, ne však z hlediska silového fitness tréninku.

  1. Co jsou bosé boty?

Bosé, neboli prstové boty (Barefoot shoes), je označení pro speciální druh obuvi, která se vyznačuje tenkou podrážkou bez opory klenby, tlumení či odpružení.

Bosé botky mají nulový rozdíl v tloušťce podrážky mezi patou a špičkou. Špička boty je uzpůsobena tak, že umožňuje prstům roztažení a může být buď klasicky celá, nebo s oddělenými prsty.

2. Co když si botky vezmu do posilovny?

Návštěvníci fitness a posiloven mají tento typ boty v oblibě hlavně pro dřepy a mrtvé tahy. Hlavním důvodem obliby bosých bot je, že tenká podrážka boty umožňuje cvičenci být v co nejtěsnějším kontaktu s podlahou a zaměřit tak všechnu energii do provedení cviku (zdvihu) a nikoliv její rozptýlení do polštářových vrstev, jako je tomu u běžné fitness obuvi.

Řada fitness trenérů tento nový druh bosých bot doporučuje pro všechny aktivity spojené s fitness a posilovnou. Proč je tomu tak?

V posilovně je podlaha pevná a rovná, nehrozí tedy podvrtnutí a podobné zraněné nebo namožení nohy. V bosých botách je tvoje chodilo chráněné, a v případě cvičení máš parádní kontakt s podložkou nebo podlahou. Věřím, že si tyto nové boty při cvičení v posilovně nebo fitness oblíbíš.

3. Proč se bosé boty na běhání nehodí?

Veliký boom kolem bosých bot začal hlavně v souvislosti s běháním. Hodně lidí si právě bosé boty kupuje výhradně na běhání. Statistiky uvádějí, že 15% z celkových tržeb 6,5 miliardy dolarů představují právě bosé boty.

Dříve než si však i Ty kvůli venkovní aerobní aktivitě pořídíš pár těchto boso bot, zvaž závěr nové studie! Vědci zjistili, že zkušení běžci, kteří přešli z klasické obuvi na bosé boty, trpěli častějším výskytem edémů kostní dřeně nebo otoky.

Běžci postupně nahrazovali svou běžnou kilometráž v tradiční běžecké obuvi běháním v bosých botách, až dokud na ně v 11. týdnu nepřešli úplně.

Plánuješ-li tedy běhat v bosých botách, doporučují autoři studie pomalý a pozvolný přechod na tento nový typ obuvi. Já s těmito chytrými pány určitě souhlasím.

Co se týká posilovacího fitness tréninku, nepovažuji jejich závěr za jednoznačný. Komplikace konstatované během studie, pocházely z tvrdých dopadů při běhání na nerovný terén.

Zjednodušený závěr je, že do posilovny a fitness se bosé boty určitě hodí a můžeš je bez obav vyzkoušet. Pokud chceš v bosých botách běhat venku, přejdi na tento typ obuvi pomalu a pozvolna. Jakmile se objeví první „nepříjemnosti“, dej si pauzu a nezapomeň regenerovat. Pokud se obtíže budou vracet, vrať se ke své staré obuvi a bosé boty používej jen při fitness nebo v posilovně.

Obtíže stále nezmizely? Tak to pro tvoji nožku bosé boty opravdu nebudou! I to se může stát!

4. Jaké značce bosých bot mohu věřit?

Existuje obrovská řady různých typů, velikosti a barevného provedení. Některé boty jsou opravdu krásné a barevné provedení nemá chybu. Je jen na tobě, jaké botky si vybereš. Drahá značka bosých bot není jasnou výhrou!

Bosé boty nekupuj ihned přes internet, ale určitě si je vyzkoušej v obchodu. Je mnohem lepší si boty někdy vyzkoušet a až potom si je z internetu objednat.

PS: Znáš turistiku naboso?

Oblíbené cvičení na rychlé tvarování postavy najdeš ZDE


bosé boty

645 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page