top of page

Lilek a zdraví


Lilek a zdraví od Danči Hájkové.

Už jsi našla potravinu, která má minimum kalorií a je navíc zdravá? Ze zdravého lilku se dá vytvořit úžasná mňamka, kterou se můžeš ládovat každý den bez přibrání na váze?

Lilek je přesně to, co hledáš :-)

V našich kuchyních je lilek ještě dost často nedoceněn. Můžu tě však potěšit tím, že v obchodech už dnes nalezneš rozmanitý výběr tohoto zdravého plodu – tmavě modré, růžové, pruhované, bílé a dokonce jsem narazila i na „baby lilky.“ Na trhu jsou k dostání po celý rok. A můžeš se s radostí pustit do experimentování se zdravými recepty.

Co tě čeká v článku „Lilek a zdraví“:

  • Charakteristika lilku

  • Co znamená lilek pro tvé zdraví

  • Tohle o lilku musíš vědět...

  • Nějaký ten zdravý receptík

  • POZOR na zralost a toxický solanin!

  • Lilková báchorka na závěr

Charakteristika lilku:

Lilek se pěstuje jako zelenina, i když botanici jej vedou jako ovoce. Pochází z Indie, ale již mnoho let se zdárně pěstuje i v našich zahrádkách. Lilek má vysoký podíl vody a to až 90%. Tím, že je takto vodnatý, ti pomůže podpořit zdravé hubnutí.

Lilek obsahuje velmi mnoho zdravých látek, které podporují trávení a imunitu. Vyznačuje se velmi specifickou chutí, která tě určitě mile překvapí. Je spřízněný s bramborem a rajčaty. Zjistíš, že se skvěle doplňují na talíři.

Lilková slupka a semena obsahují o něco více zdravých látek, než dužina. Proto se doporučuje lilek při přípravě neloupat.

Co znamená lilek pro tvé zdraví:

- Lilek obsahuje neskutečné množství vitamínů – A, B, C, E, K, betakarotén a také mnoho minerálů – vápník, draslík, hořčík, zinek, mangan, měď, sodík, fosfor, železo a navíc i vlákninu.

- Pan lilek je obohacen o kyselinu listovou a pantotenovou. V lilku byl navíc prokázán značný obsah pektinů. Tyto látky působí příznivě na krevní tlak a střevní mikroorganismy.

- Ve slupce lilku se ukrývá rutin, který nejen zpevňuje cévy, ale má také i protisklerotický účinek. Příznivě působí na mozkové buňky a pomáhá při problémech s pamětí.

- Látky v lilku nám pomáhají čistit játra.

- Lilek Je výborný při problémech s močením a při tvorbě ledvinových kamenů.

- Skvělý je i na srdce a pomocí svých vlastností působí příznivě i jako prevence proti rakovinným onemocněním.

Mě osobně momentálně nejvíce zaujal zdravý účinek proti skleróze, neboť právě teď po několikáté hledám telefon a nemůžu si vzpomenout, kde jsem ho nechala :-).

Hned ráno si běžím pro zdravý lilek!

Tohle o lilku musíš vědět...

- Lilek nemá rád zimu. Proto v ledničce vydrží asi tak týden. Potom lilková dužina tmavne a hořkne. Lilek zkontroluj promačkáním, jestli už není měkký a jestli se nepokryl tmavými skvrnami. Ty ukazují na to, že by už mohl být zkažený.

- Lilek se dá skvěle kombinovat s ostatní zeleninou a jinými dobrotami – s paprikami, rajčátky, houbami, česnekem…Jistě si najdeš spoustu úžasných zdravých receptů, které ti budou nejvíce chutnat.

Nejčastěji se lilek používá do salátů a zapéká se na mnoho způsobů. Já se na něj nejvíc těším v podobě ugrilování na ohni. To se pak hodí i k masu a rybám, připravených stejným způsobem.

- Nezapomeň, že lilek bude po nakrájení pouštět mnoho vody. Je tedy dobré jej nejprve posolit a nechat chvíli odstát a vybrečet. Potom jen vysušit ubrouskem.

Nějaký ten zdravý receptík:

1) Jednoduchá dobrota

Lilek nakrájený na plátky na sucho osmahni na pánvi. Potom ho nakrájej na drobno a přidej stejně nakrájenou cibuli, zakápni olivovým olejem a citronovou šťávou. Můžeš osolit, opepřit, a pokud máš ráda ostré, přihoď trochu chilli papričky. Vše promíchej a podávej třeba s opečenou bagetkou.

2) Zapečený lilkový mls

  • 1 lilek

  • 2 papriky

  • 1 rajče

  • 4 plátky šunky

  • sýr dle chuti

Pracovní postup na lilkový mls:

Omytý lilek podélně rozkroj. Vydlabej dužinu a nakrájej na malé kousky. Zeleninu se šunkou také nakrájej na drobno, přidej dužinu z lilku, vejce a promíchej.

Touto směsí naplň obě vydlabané půlky lilku. Péci můžeš přibližně 30 minut na 180 stupňů a pár minut před koncem posypej „lodičky“ nastrouhaným sýrem. Lilky nech dopéci dozlatova.

POZOR na zralost a toxický solanin!

Ještě ti musím na závěr napsat jednu důležitou informaci. Lilek stejně jako nedozrálé rajče či brambor obsahuje nebezpečný toxický solanin!

Proto jej nikdy nekonzumuj syrový!!!

Lilková báchorka na závěr:

A jedna báchorka pro pobavení s lilkem: Prý pokud tuto zázračnou plodinu rozkrojíš napůl a vložíš do ní bankovku, spojíš a zakopeš do země – přijdou k tobě peníze.

Tak hurá do zeleniny pro lilek, do zahradnictví pro motyku a manželovi do kapsy pro stovku :-).

Po lilkovém článku ŽENY čtou:

 

Kartičky KDY to JÍST najdeš DNES ZDE >>>

 

Lilek a zdravi

5 431 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page