top of page

Vánoční přání a jak vnímám Vánoce já

Ahojky,

Tak už i já se připojuji k té gratulační mánii nejen na facebooku, přes sms, ale i mailem a přeji Ti krásné Vánoce!


Trošku mne mrzí, co se z Vánoc za dobu mé dospělosti stalo. Nemyslím si, že by to bylo tím, že mé dětské já je už někde hluboko v duši. Myslím, že si to prostě děláme všichni sami, když se necháváme pohltit stresem, hektičností a třeba i ve finanční tísni jsme schopni se nechat schramstnout vlivem reklam se zeleným ufonem a supermarkety a vezeme si plné koše zbytečného jídla a drahých dárků na kreditní kartu.


Mám na Tebe velikou prosbu a zároveň lék, pokud patříš k lidem, kteří se na Vánoce třeba ani netěší, protože to obnáší spousty starostí. Já totiž vánoční čas miluji a těším se na ně celý rok.

Je moc důležité si uvědomit, o čem chceme, aby tyto svátky byly!


Já už celý prosinec zdobím náš domeček, ale v klidu a ne z povinnosti. Naše tři generace žen – já, moje mamka a babička – se sejdeme a postupně pečeme cukroví, kdy si pouštíme koledy, pálíme kominíčka, pijeme horký punč nebo domácí vaječňák a drbeme :-). Ale zase, není vůbec důležité, jestli upečeme druhů deset. Máme druhy tři, vše je na pohodičku. Zdravé cukrovíčko si pak dodělávám samozřejmě doma, když mám náladu.


Ale jestli si myslíš, že se já o Vánocích nějak držím, tak jsi na omylu. Dovolím si popustit uzdu a spíše než na to, co baštím, tak se soustředím na to, v jakém množství. Určitě si můžeš dovolit i supersladkou snídani v podobě klasických vosích hnízd, můžeš si dát i majonézový salát, ale zkus se, prosím, nepřejídat. Není to totiž vůbec potřeba. Tělo Ti dá včas vědět, že už má dost, jen ho zkus vnímat a nehltej vše, co před Tebou přistane na stole.


Nechápu, když mi někdo řekne, že je mu jasné, že o svátcích nabere 10 kg, že už to ví předem a proto třeba v listopadu drží dietu. To se mi opravdu nezdá jako dobrý přístup, protože když si to takto naplánuje, tak to tak prostě bude mít. Místo toho by bylo lepší si naplánovat už v tom listopadu to, jak se udržet v klidu, rozplánovat si čas na přípravy a nezapomínat na sebe, na pohyb, který je důležitý po celý rok.


Pořiď si krokoměr a dodrž každý den něco kolem 8000 kroků. A já Ti za to zaručím, že žádná dieta nebude potřeba! A když si občas najdeš čas třeba na cvíčo, tak jedině dobře. Ale zase neměj nervy, když ten čas nebude a nebuď na sebe naštvaná, když na něj už prostě nebudeš mít síly. Tak to tak je, připusť si, že nejsi dokonalá, ani robot a dopřej si volníčko s nohama nahoře.


Vždycky si řekni, že po Vánocích je také čas a tam můžeš všechno dohonit :-). Třeba i s mým členstvím pro ŽENY >>> . Cvíčo uteče jako voda a nastartuje Tě do správného režimu.


Trošku už jsem naznačila, že důležitější, než vše stihnout a být perfektní, je být v klidu. Nenech se ovlivnit nastřelenými kolegyněmi v práci, které už v létě mají všechny dárky, dům jim svítí na kilometr a už na Mikuláše vystavují foto svých 20-ti druhů ukázkového cukroví. Nikdy totiž nevíš, co za tím vším stojí. Nevíš, jestli onen její úsměv také není křeč a v duchu je unavená a vyřízená.


Také nevíš, jestli to třeba není její v tu chvíli jediný koníček nebo dokonce relax, při kterém vypíná přetíženou mysl. Oproti tomu třeba Ty musíš zařídit mnohem víc věcí kolem dětí nebo máš šrumec v práci…


Měly bychom se ponořit do sebe a nastavit si Vánoce tak, abychom se cítily dobře. Byť nebudeme mít umytá okna, ani nablejskaný byt. A jestli třeba přijde „miloučká“ tchyně, která Ti to vpálí hned mezi dveřmi, tak ji neváhej pozvat na brigádu :-).


Nevím, jak u Tebe, ale v naší rodině jsme už před pár lety udělali takzvaný dárkový zákrok. Víš, v čem spočívá? Dohodli jsme se, že si nebudeme dávat žádné dárky a že si všichni nakoupíme pod stromeček svíčky, aby tam nebylo úplně smutno a prázdno. Ani nevíš, jak se všem ulevilo! Uznávám, že třeba v Lukyho rodině se to doposud nepodařilo zavést úplně, ale věřím, že k tomu také brzy dojdeme :-). Štědrý večer, pokud samozřejmě nejsou děti, není vůbec o hodnotách dárků. Ale o hodnotách našich vnitřních.


Nějak jsem nikdy nepochopila výměnu peněz ve stylu – já mámě koupím mobil a ona mě za to mixér. Ježkovo voči! Hlavně, aby to bylo stejně drahé, co když mi dá náhodou mixér dražší než ten mobil?... Nerozumím tomu, proč bych já měla čekat na Vánoce na mixér a ona na mobil, když si ho můžeme vybrat samy v klidu a po celý rok a pod stromečkem si užívat hlavně přítomnost jedna druhé.


To je totiž to nejdůležitější a už to zní jako zaprášené klišé, ale je to opravdu tak. Já osobně si nejvíce vychutnávám svou rodinu. Přestože letos trávíme Štědrý den jen s Lukym a naší smečkou, vím, že další dny se potkáme s celou rodinou. Posedíme, popovídáme, někteří popijí :-). Užijeme si legraci, zavzpomínáme, poslechneme si znovu ty staré historky, ale to k tomu prostě patří a je to moc fajn. Nikdy nevíš, jestli se příští rok sejdete zase ve stejném počtu.


Tento rok jsem jako nikdy předtím cítila potřebu dárky opravdu nekupovat, ale když bude čas, tak je třeba ručně vyrobit. A i když to bude věc za pár korun, má to rozhodně větší cenu, než drahý parfém. Je pravda, že jsem to nestihla tak, jak bych si přála, ale už tři dny mi kynou vánočky, které jsou pletené s nesmírnou láskou a půjdou jako hlavní dáreček s mašličkou, který potěší snad úplně každého. Teda doufám :-). A je super, že mám kolem sebe šikovné a stejně naladěné lidičky, kteří mi třeba vyrobili další domácí dárečky.


Zkus se třeba příští rok také nad tímto zamyslet, zkus si otevřeně promluvit se svou rodinou, o čem si myslí, že vánoční čas je. Všichni Ti řeknou to samé, co cítím já, jen je všem hloupé to dodržet, protože se bojí, aby někoho neurazili, naštvali apod. Vše je o komunikaci, tak proč to alespoň nezkusit. Uvidíš, že Ti to jen a jen pomůže k větší pohodě a to je moc potřeba.

Pak Ti třeba i zbyde síla na to jít se každý volnější den projít do lesa a třeba vzít i nějaké jablíčko či mrkev pro lesní zvěř. Načerpat energii na čerstvém vzduchu, zhluboka dýchat a odpojit mozek od práce a povinností.


To bych Ti moc a moc přála do letošních a dalších Vánoc. Odpoj se od zbytečností, najdi své vnitřní a rodinné hodnoty, raduj se z každého okamžiku, i když venku místo sněhu prší.


Buď tady a teď a třeba si i napiš svá hluboká vnitřní přání jen tak pro sebe a nandej si je na stromeček. Ono totiž, když nevíš, co se s Tebou děje právě teď a v tuto chvíli, když nedokážeš říct, co vlastně popsat - jak se cítíš, nebo když se sama před sebou přetvařuješ nebo si nalháváš nepravosti, tak nikdy nemůžeš dosáhnout změny, aby to bylo pro Tebe lepší.


Krásné Vánoce ještě jednou přeji s celou rodinou a smečkou :-).



848 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page