top of page

Proč je kiwi tak zdravé?


Jednoduše – protože kiwi má mraky vitamínů :-). A pomalu bych ani nemusela dál nic psát. Jenomže já ti chci předat nějakou tu informaci navíc, abys měla trochu větší přehled o tom, proč je kiwi tak zdravé.

Třeba stejně jako já nevíš například to, že se může pojídat i se slupkou.

Co se v článku „Proč je kiwi tak zdravé“ dozvíš:

  • Odkud kiwi přišlo až k nám?

  • Co všechno to chlupaté „vejce“ obsahuje?

  • Jak kiwi konzumovat?

  • Dá se u nás kiwi pěstovat?

Odkud kiwi přišlo až k nám?

Kiwi je exotický druh ovoce, o kterém jsem jako malá neměla ani páru. Pamatuji se, že se nám o vánocích pyšnil na stole ananas a to byl pro mě naprostý zázrak přírody.

Kiwi přišlo o něco později. Kiwi pochází původně z Číny. Jeho pěstování se rozšířilo do Japonska, na Sibiř a na Nový Zéland. Dnes se kiwi pěstuje na mnoha místech světa a v současnosti vede Itálie.

Kiwi patří již k ovoci, které nabízí každý obchod se zeleninou či supermarket.

Co všechno to chlupaté „vejce“ obsahuje?

Od chlupaté slupky až po poslední semínko v dužině kiwi obsahuje obrovské množství vitamínu C. Dokonce s jeho výší předběhlo i citrusové plody. Díky tomuto „céčku“ ti kiwi posiluje imunitní systém a chrání před infekcemi.

Z dalších vitamínů je potřeba jmenovat B1, B2, B6, A, E a je skvělým zdrojem kyseliny listové, která prospívá zejména těhotným ženám, neboť chrání miminko proti vrozeným vývojovým vadám páteře.

Kiwi je bohaté na železo, tudíž zmírňuje chudokrevnost.

Dále tě kiwi obdarovává draslíkem, hořčíkem, mědí a také rozpustnou vlákninou, která ti ulehčuje pohyb stolice ve střevech.

Jak kiwi konzumovat?

Úplně jednoduchým způsobem – za syrova jej můžeš buďto neoloupané přepůlit a vydlabávat lžičkou, nebo kiwi oloupat škrabkou na brambory, anebo stačí jen důkladně omýt, tím zbavit chloupků a baštit jako jablko.

Nejzdravější kiwi je samozřejmě takhle tepelně neupravené. Zdobí se s ním dorty, poháry, dělají se z něho koktejly a jiné zdravé nápoje, kiwi se přidává do jogurtů a používá se i ve studené kuchyni.

No a dá se samozřejmě využít i pro tepelnou úpravu – kompoty, dezerty, koláčky…. A takový kiwi džemík, to je lahoda!

Dá se u nás kiwi pěstovat?

Najdou se zahrádkáři, kteří kiwi vypěstují i v našich podmínkách. Dokážou to jak doma, tak na zahradě. Prodávají se buďto semena, nebo i rostlinky.

Zní to velice lákavě – sedět venku v altánku a utrhnout si svoje čerstvé kiwi… Já bohužel neznám nikoho, kdo by ho zkoušel vypěstovat a navíc se mu opravdu podařilo nějaké to kiwíčko vykouzlit. Rodiče akorát jednou zkoušeli „zaručeně nezmrznoucí“ banánovníky.

Myslím, že jsem po zimě, když odklopili pracně vyrobené bednění okolo dvou vzrostlých a vymodlených rostlin, zaslechla dost jadrné nadávky :-). A s kiwi by to mohlo dopadnout podobně :-).

Jsi u konce mého psaní na téma „Proč je kiwi tak zdravé.“

Dočetla jsem se, že snědením jednoho kiwi pokryješ přísun denní dávky vitamínu C. Také je nutné dodat, že má úžasnou, nezaměnitelnou chuť. Já jej mám tak ráda, že jsem schopná sníst i tři kiwi za sebou.

Nevím jak ty, ale mě nakonec vždycky zastaví až to, že mě začne pálit jazyk. Tělo asi dává mým chuťovým buňkám znamení, že už to opravdu stačí :-).

P.S. Podařilo se Ti kiwi vypěstovat doma? Pošli mi určitě fotečku a pochlub se :-).

Po kiwi článku ženy čtou:

 

Mrkni na moji kaňko-vzdornou, zdravou kuchařku >

 

Kiwi

165 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page