top of page

Pepř a zdraví


Je pepř zdravý a k čemu je vůbec dobrý? V článku pepř a zdraví ti vše prozradím.

Nevím, jak to máš třeba Ty, ale já mám celkově moc ráda pikantní jídla a pepř patří mezi mé oblíbené koření. Moc dobře vím, že když občas zhltám ultra pálivé jídlo, tak něco v mém těle není úplně v pořádku. Většinou to souvisí se zimou. Když je venku chladno nebo někde přistydnu nebo když jsem také hodně unavená.

Mé tělo mi tak třeba signalizuje nedostatečný krevní oběh a je potřeba ho okysličit, nízký tlak, nebo že bych třeba měla ubrat ve cvičení či v práci. V tomhle ti může být pepř zdravě nápomocný.

Co se v článku „Pepř a zdraví“ dozvíš:

  • Pepř je velmi zdravý, ale jen v přiměřeném množství.

  • Pepř pomáhá hubnout.

  • Výborné vlastnosti pepře, aneb pepř do ponožek.

  • Po pepři kila navíc?

  • Pepř jako afrodiziakum.

  • Závěrem něco o původu pepře.

Pepř je velmi zdravý, ale jen v přiměřeném množství.

Přitom pepř a zdraví jdou úplně skvěle k sobě. Pokud pepříš v přiměřeném množství, tak tělu velice prospívá. Nejen, že právě hezky stimuluje srdeční činnost, ale celkově podporuje metabolismus.

Pepř bychom se tedy neměli bát zařazovat běžně do svého zdravého jídelníčku. Akorát se to nesmí přehánět. Tak jako se vším :-). Určitě tedy lze tvrdit, že pepř a zdraví lze spojovat.

Pepř pomáhá hubnout.

Tím že pepř podporuje metabolismus, tak nám velice pomáhá i při hubnutí. Na kajenském pepři je zrovna založeno i několik spalovačů či doplňků stravy, které nám pomáhají zdravě hubnout.

Věděl/a jsi ale, že kajenský pepř vlastně pepřem není? Tento výraz vznikl ze špatného slovního překladu. Kajenský pepř je ve skutečnosti velmi pálivá paprika, která je oblíbená v mexické kuchyni. Kajenský pepř obsahuje můj nejoblíbenější spalovač tuků granát, který doporučuji svým klientům. Můj oblíbený spalovač tuků najdeš ZDE.

A i když je to vlastně paprička, tak metabolismus maká jako drak a hubnutí jde opravdu snadněji :-). A neboj, i když budeš granát baštit denně, tak to rozhodně není nadměrné množství! Pepř a zdraví lze tedy napasovat i do hubnutí.

Výborné vlastnosti pepře, aneb pepř do ponožek.

Ale vraťme se k tématu pepř a zdraví. Tedy pravý pepř. Má pro nás pepř ještě nějaké dobré vlastnosti? Samozřejmě, že ano.

Například pomáhá při nadýmání a při špatném trávení. Pokud trpíš na studené nohy, tak s tím Ti pepř také rád pomůže. Jak už jsem psala, tak díky podpoře krevního oběhu Ti pepř dokáže prohřát i tuto věčně zmrzlou „koncovku“ Tvého těla :-).

Kdesi jsem četla babskou radu, že si pepř můžeš dokonce nasypat do ponožek, ale popravdě jsem to ještě nezkoušela :-). Asi se tomu zkusím podívat na zoubek, za zkoušku nic nedám.

Po pepři kila navíc?

Pepř našemu zdraví tedy určitě pomáhá. A nejen zdraví, ale i zdravému hubnutí. Nicméně pozor. Pokud budeš pepř konzumovat pro hubnutí v obřím množství, tak Ti naopak hrozí nadměrná chuť k jídlu, přehnané vylučování a následná žravost.

Takže jestli jsi po prvních řádcích tohoto článku odhodil/a notebook a běžel/a sis do krku nacpat pytlíček pepře, tak ho zase pěkně vrať do své spižírny, jinak ohrozíš svoje zdravé hubnutí.

Tím, že pepř celkově podporuje krevní oběh a metabolismus, tak samozřejmě i rychleji trávíš. Když své chutě udržíš na uzdě, tak je to v pořádku, ale pokud ne, tak s pepřem začni šetřit. Na pepř by si také měli dávat pozor lidičky trpící vysokým krevním tlakem nebo přetíženými ledvinami.

Pepř jako afrodiziakum.

Dalšími výhodami pepře pro naše zdraví je třeba stimulace nervového systému, může působit proti bolestem a v mnohých kulturách je také považován za afrodiziakum. Hmmm, že by se koktejl Bloody Mary stal od teď Tvým novým oblíbeným nápojem? :-)

Co není, může být a třeba Ti tento magický pepřový nápoj zpříjemní večer nejen díky alkoholu :-).

Závěrem něco o původu pepře.

Abych Ti řekla i nějaké pro někoho užitečné informace, tak pepř se zpracovává z rostliny pepřovníku černého. Pepř pochází z Asie a je ho nepřeberné množství druhů.

To, že jsou na trhu i různobarevné formy pepře je způsobenou různou dobou sklizně pepře. Takže se jedná o stejnou rostlinku, jen třeba bílý pepř se sklízí o dost později než černý.

Jsi na konci článku „Pepř a zdraví“ a já jsem se s Tebou ráda podělila o své zkušenosti s tímto výborným a zdravým kořením.

Zdravé cvičení na tvarování postavy najdeš ZDE


Pepr a zdravi

1 510 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page