top of page

Lži a fámy o dělené stravě

Každá z nás, která někdy chtěla zhubnout, prohlížela nejrůznější diety a stravovací režimy. Určitě jsi už slyšela i o dělené stravě.


Pokud ne, ve zkratce jde o to, že se od sebe oddělují jednotlivé druhy potravin s odůvodněním, že jejich vzájemné kombinování na jednom talíři není zdravé a tělo si s tím nedokáže poradit. Jenže je to skutečně celá pravda? Podívej se na lži o dělené stravě a udělej si vlastní názor.


Oblíbené 🎁❤️ magnetky KDY to JÍST můžeš omrknout ZDE >


Co ti v článku o dělené stravě prozradím?

  • Snědené jídlo uvnitř nás nehnije bez ohledu na kombinaci.

  • Kyselotvorné potraviny?

  • Tělo je chytré a dokáže si poradit.

  • Nevhodná kombinace jídla není příčinou „prdění".

  • Zdravotní problém si žádá návštěvu odborníka.

  • Můj závěr, který musíš pochopit a vnímat!

  • Kdy dělená strava vyloženě škodí? + můj test

  • Slevový poukaz na 280 Kč.




Snědené jídlo uvnitř nás nehnije bez ohledu na kombinaci

Představte si kompost, kde leží shnilé ovoce. Jak dlouho to trvá, než vůbec začne hnít? Určitě minimálně jeden den. A za jak dlouho stráví ovoce naše tělo? Maximálně v řádu hodin.


Takže když ho nesníme už shnilé, což snad nikdo nedělá, v pohodě ho strávíme, využijeme potřebné živiny a zbytek vyloučíme. A nic na tom nemění ani fakt, že jsme si kousek ovoce přidali do ovesné kaše, nebo do jogurtu. Prostě a jednoduše potraviny v žaludku neshnijí, protože tam tak dlouho nevydrží.



Kyselotvorné potraviny? Jde to vůbec, když je prostředí žaludku přirozeně kyselé?

Taky na tebe už někde vykouklo doporučení, že některé potraviny jsou kyselotvorné a měli bychom se jim vyhýbat?


V prostředí žaludku je kyselina chlorovodíková, takže pH je velmi kyselé. Největší kyselost má ve chvíli, kdy neprobíhá žádné trávení, a máme hlad. Jakmile si něco dáme, kyselost se o kousíček sníží.


Výrazně kyselé prostředí je důležité hlavně pro trávení bílkovin. Když si je dáme spolu se sacharidovou přílohou, bude v tom jen malý rozdíl. Za ta léta evoluce jsme se dokázali dobře přizpůsobit příjmu živočišných bílkovin a vzájemné kombinaci jednotlivých jídel.



Tělo je chytré a dokáže si poradit

Zastánci dělené stravy říkají, že tělo dokáže efektivně a správně trávit pouze jednu makroživinu (bílkoviny, sacharidy, nebo tuky), protože se na ní maximálně soustředí.


Jenže celý proces je mnohem složitější a hlavně chytřejší. Tělo dokáže regulovat trávení pro každou složku potravy zvlášť. A překvapivě se dokáže dobře soustředit na všechny.


Průběh trávení sacharidů nezávisí na tom, jestli se tráví i bílkoviny, protože nemají společnou cestu ani „trávicí pomocníky“. V praxi to teda znamená, že rýže se stráví o kousek rychleji než maso, i když byly na jednom talíři. A maso se nebude trávit déle, než kdybyste ho snědli samotné bez rýže.



Nevhodná kombinace jídla není příčinou „prdění“

Proč vlastně prdíme? To vylučujeme plyny, které ve střevech vytváří naše kamarádské bakterie živící se pro nás nestravitelnou vlákninou a dalšími zbytky.


Čím víc je nakrmíme vlákninou, tím víc budeme upouštět plyny. Taky se nám to bude stávat, když sníme hodně bílkovin najednou. Ale příčinou určitě není to, že jsme si dali těsně po obědě jako zákusek kousek ovoce a vznikla špatná kombinace.


Schválně si dej za úkol zjistit, co tě nadýmá a uvidíš, že jde hlavně o jídlo bohaté na vlákninu, i když ho jíš samotné.



Zdravotní problém si žádá návštěvu odborníka

Špatné pocity po jídle, nadměrná a častá plynatost, bolesti břicha a podobně rozhodně nejsou nic přirozeného. Hlavním počátkem problému ale není špatná kombinace jídla. Spíše jde o zdravotní problém, na který by se měl podívat doktor.


U vážnějších onemocnění, nejrůznějších alergií a intolerancí nepomůže vyřazení některých potravin, ale doopravdy správná diagnóza a lékařský postup. Nesváděj svoje problémy na to, že si k masu dáváš přílohu, ale zkus najít pravý důvod.



🥥🥑 🍎 Oblíbené zdravé snídaně si zdarma vyzvedni ZDE > 🌞


Můj závěr, který musíš pochopit a nezlobit se!

Říkám a budu to říkat pořád! :-). Poslouchej své tělo a používej selský rozum! Když ti tedy dělená strava vyhovuje a cítíš se dobře, tak s tím nepřestávej, i když ti nějaká Hájková tvrdí, že dělit potraviny smysl moc nemá.


Opravdu je dokázané, že dělená strava "nefunguje", ale může některé lidi naučit jíst menší porce, soustředit se na jídlo, atd.... Je tedy velmi časté, že ženy dělenou stravou hubnou, ale není to tím, že potraviny dělí, ale dopřávají tělu změnu, menší porce, více zeleniny, ovoce a celkově si jídelníček hlídají.



Kdy dělená strava vyloženě škodí?

Dělená strava může opravdu škodit! Na scénu přichází psychika a hlad. Velmi často se totiž stává, že člověk, který zdrží dělenou stavu bude trpět hlady, nechutenstvím nebo psychickými problémy.


Příklad 1: Žena, žijící v běžné domácnosti oznámí, že bude držet dělenou stravu. A co děti a manžel? Budou držet "basu" nebo se mámě budou "posmívat"... Jakpak dlouho to máma vydrží?


Příklad 2: Nestihneš si jídlo připravit a rozdělit potraviny se ti nepovede, takže slupneš, co ti přijde pod ruku. Pak budeš mít výčitky a tvoje psychická pohoda je fuč. A je ti doufám jasné, že bez psychické pohody nikdy nezhubneš!


Příklad 3: Jsi na oslavě nebo na akci, kde dělenou stravu nezvládneš dodržet, tak si radši nevezmeš nic. No a máme tu hlad, který ti určitě neprospěje!


Příklad 4 + můj test: Po několika dnech držení dělené stravy může nastat nechutenství, takže jídlo odkládáš nebo si zmenšuješ porce na nebezpečné minimum. Jíst pořád samotné maso nebo přílohy nic moc... Když jsem dělenou stravu testovala, tak právě nechutenství způsobilo okamžité přerušení testu.


Několik kilogramů jsem opravdu zhubla, ale nebylo to dělením potravin, ale tím, že jsem jedla opravdu málo díky nechutenství. Byla jsem tedy celkově slabá a bez energie. Po návratu k mému běžnému zdravému jídelníčku bez dělení stravy se vše srovnalo do pořádku :-).



Po zdravém článku o dělené stravě ženy čtou:


Co jsem pro tebe napsala a natočila ❤️ zdravého ❤️:

#️⃣️ Příbuzná témata k dělené stravě: #jídelníček #zdraví #hubnutí #dělená #strava


Za sdílení článku o dělené stravě budu moc ❤️ ráda. Klikni na jedno ze sociálních tlačítek a sdílej pro své přátele. Ahojky - tvoje online fitness trenérka Danča.

624 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page