top of page

Leze ti klasická rýže krkem? A proč je pytlíková nezdravá?

Leze ti klasická rýže krkem? Není rýže, jako rýže!

Brrr, když si vzpomenu na ten školní „rýžo-lepenec“ na talíři…! Naštěstí už se snad v jídelnách pro žáčky zlepšili. A že ti i přesto leze klasická rýže krkem? Nebo chceš vědět, proč pytlíkovou rýži ne-e?


Není rýže, jako rýže! Ukážu ti, co moudrého a užitečného jsem se o této zdravé potravině dozvěděla. Nemusíš si vařit stále stejnou rýži nacpanou do pytlíčků, která se po vyndání změní v kaši nebo naopak drolí jak hromada suchého zrní.



Co ti přinese můj článeček na téma: „LEZE TI KLASICKÁ RÝŽE KRKEM? NENÍ RÝŽE, JAKO RÝŽE!“

  • Copak ti rýže nabízí?

  • Jiné druhy rýže, která ti nemusí lézt krkem.

  • Jak si nejraději připravuji rýži já.

  • Proč je pytlíková rýže nezdravá?



Copak ti rýže nabízí?

Rýže má na člověka velmi prospěšný a zdravý vliv. Rýže posiluje imunitu a má svou záslužnou roli při čištění těla od toxinů, neboť obsahuje mnoho zdravých látek: fosfor, zinek, vápník, železo, mangan, selen, měď a z vitamínů B, E a další.


Také jsem se dočetla návod, jak rýži využít k provonění místnosti – do mističky nasyp rýži v suchém stavu a zakápni pár kapkami kvalitního vonného olejíčku. Pokapanou rýži promíchej a uvidíš, jak ti vůni udrží :-).


🎁 Tvůj DÁREK : Chceš rychle a zdravě zhubnout? Moc ráda ti pomohu ❤️. Moji kompletní péči pro ŽENY si prohlédni ZDE >


Jiné druhy rýže, která ti nemusí lézt krkem:

Arborio rýže:

Je to takzvaně kulatozrnný druh rýže. Tento druh rýže hodně nasává vodu a vařením vytváří krémovitou hmotu, pro kterou je využívána hlavně v italské kuchyni na přípravu rizot.


Basmati rýže:

Je dlouhozrnná rýže a má velmi výraznou chuť. Nejvíce je basmati rýže používána v indických kuchyních. Je velmi vhodná při zdravém hubnutí, protože má velmi nízký glykemický index.


Jasmínová rýže:

Tato rýže se velmi podobá rýži basmati, jen je více lepivá. Proto jí miluje spousta lidí v čínských restauracích. Musím se přiznat, že je to i můj favorit :-).


Černá rýže:

Oplývá velmi výraznou barvou. Tu způsobuje velké množství antokyanů. Také obsahuje mnoho důležitých antioxidantů. Je bezlepková a velmi dobře stravitelná.


Carnaroli rýže:

Je krátkozrnná a vařením pěkně nabude na buclatosti, tudíž je také hodně používána na vytváření rizot.


Divoká rýže, neboli planá:

Je to taková falešná rýže, neboť jde o semena severoamerické vodní trávy. Její zrnka jsou dlouhá a mají tmavou barvu. Kuchaříci jí míchají s Basmati rýží a používají do salátů.


Rýže na přípravu Sushi:

Tento druh rýže je speciálně leštěný. Zrna jsou kulatá. Po uvaření zůstávají zrnitá a pevná na skus, zároveň však lepkavá. Proto se jako jedna z mála rýží hodí přímo pro přípravu oblíbeného Sushi.



Jak si nejraději připravuji rýži já:

U mě osobně záleží hlavně na čase, který na uvaření rýže mám. Pokud pospíchám a nechce se mi u plotny stát, jasnou volbou je parní hrnec. Rýži tam jen nasypu, zaliji jednou tolik vody a za 20 minut si hotovou rýži vyzvednu. Mezitím stihnu třeba vyvenčit pesany.


Když si chci ale pochutnat nebo když třeba připravuji zdravé rizotko, tak nejdřív v kastrůlku rozehřeji máslo, suchou rýži na něm krátce osmahnu. Tak, aby bylo každé zrníčko obalené voňavým máslem.


Pak rýži zaliji jednou takovým množstvím vody, osolím, stáhnu plamen a pod pokličkou dusím, dokud se celá voda nevsákne do rýže. Nemíchám, nezasahuji do procesu, to až úplně po dovaření. Vidličkou kastrůlek lehce promíchám, aby se odpařila pára, a pak už jen vesele hotovou rýži servíruji. Mrkni na kompletní návod vaření rýže zde.


🥥🥑 🍎 Oblíbené zdravé snídaně si zdarma vyzvedni ZDE > 🌞


Proč je pytlíková rýže nezdravá?

Je to strašně snadné! Vařicí voda a plast? Tak to opravdu nechceš!

U mě rozhodně nikdy doma nenajdeš rýži ve varných sáčcích. Přijde mi opravdu nezdravé vařit rýži vlastně v plastu, kterým pak ta rýže navíc načichne, brrrr!


A na "řečičky" výrobců o nezávadném plastu opravdu neskočím :-). Navíc mi nepřijde tak strašná práce, připravit si rýži bez sáčku :-).



Došla jsi k závěru mého článečku: „Leze ti klasická rýže krkem?

Mám pro tebe schovanou jednu babskou radu – rýži nasyp do obyčejné ponožky (vyprané), udělej uzlík a strč na 30 vteřin do mikrovlnky. Krásně se ohřeje a ty si potom rýžovou „fusekli“ přilož na místo, které máš ztuhlé, nebo jinak bolavé :-). Je to úžasné!



Co jsem pro tebe napsala a natočila zdravého:


Po tomto rýžovém článku ženy čtou:


Příbuzná témata k rýžovému článku: #rýže #zdraví #rizoto

Určitě rýžový článek SDÍLEJ, budu za to moc ráda :-). Tvoje fitness Danča.

3 143 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page