top of page

Cvičení venku


Láká tě cvičení venku? Nevíš jak a čím začít? Jukni na to, co jsem pro tebe našla.

Skvělým zjištěním je to, že pokud nechceš, nepotřebuješ se upisovat ke cvičení v žádné tělocvičně či fitku a nemusíš si kupovat žádné drahé pomůcky.

Můžeš si vyrazit v létě, v zimě, za slunce, či v dešti – záleží jen na tvém rozpoložení a náladě. Postačí ti dobrá sportovní obuv, vhodné oblečení, radost ze života, láska k přírodě a hlavně chuť pro sebe něco zdravého udělat :-).

Mezi lidmi, kteří by si rádi zacvičili, se rozšířil nový trend – vyběhnout si ven a užít si přírody a čerstvého vzdoušku. Pokud si sama nevíš rady, co venku můžeš dělat kromě běhání, našla jsem pro tebe různé druhy cvičení:

1) pod dohledem instruktorů, kteří se postarají o to, abys tělo namáhala správně a pokud chceš shodit nějaké to kilčo, tak i se zaměřením na zhubnutí (no prostě dáš si do těla :-))

2) anebo možnosti protažení si svalů a načerpání energie úplně samostatně, kdy a jak se ti zlíbí.

Tipy na cvičení venku:

Strollering – tenhle druh sportu už i u nás ohromně nadchl stovky maminek (někde i tatínků). Jednoduše řečeno – kočárkování.

Máš zrovna prcka, který rád vyčuhuje z kočárku a sleduje okolí? Že se mu to po chvíli zdá nudné? Myslím, že když nasadíš na nohy ty správné kecky a pustíš se s ostatníma maminama do rychlé chůze, kterou proložíš pro něj legračními pohyby (cvičením), tak se nudit opravdu nebude :-).

V Čechách se strollering rozvijí už od roku 2010 a je stále více oblíben. S sebou si vezmi hlavně pití a podložku pro cvičení v trávě. No a myslím, že zážitky jsou oboustranné.

Mrňous se směje tobě a ty zpětně jemu. Se strolleringem se prostě nudit nebudeš :-).

Bootcamp – v tomto případě se jedná o zábavný, ale zároveň účinný druh sportu. Pokud bys raději využila nějaký dril, který tě donutí opravdu „zamakat si“, tak určitě doporučuji. Koncepce bootcampu pochází z americké armády. Takže co si pod tímto názvem představit?

Cvičí se většinou v ranních hodinách a používají se kombinace silových a dynamických cvičení. Jde o intenzivní sportovní program vedený kvalifikovaným trenérem a většinou zároveň i výživovým poradcem.

Postarají se o pomoc při tvé snaze shodit přebytečná kila a pomohou ti získat skvělou a pevnou postavičku. Zdůrazňuji – pomohou, makat už musíš ty :-). Nezáleží, jakou máš nyní kondičku.

Začni a po pár týdnech v tomto zápřahu zjistíš a oceníš, jak dobře se cítíš, jak tvá kondice narostla a zvýšila ti sebevědomí.

Nordic walking – určitě už si někdy potkala bandu důchodců, kteří si to štrádují s hůlkami jako na lyže a vesele si u toho štěbetají. Avšak když se víc rozhlídneš, všimneš si, že tomuto také velmi oblíbenému a zdravému sportu nepropadli jen naši staříci, ale věnují se mu nadšenci všeho věku.

Není to jen tak nějaké opírání se o hůlky! Do parády si tě vezme zkušený fitness trenér, který ti v první řadě doporučí správný druh hůlek vhodných k této sportovní zdravé chůzi. A jako další věc tě pečlivě naučí techniku, s jakou se do toho potom s nadšením pustíš :-).

Tento druh zdravého cvičení používají i vrcholoví běžci na lyžích. Obyčejnou chůzi přeměníš na vysoce účinný trénink, který ti zaměstná celé tělo a díky tomu se zdravé hubnutí dostaví velice brzy.

Tento druh velmi příjemného sportování vznikl ve Finsku. Jsem ráda, že pronikl i k nám, neboť spoustu lidí získalo chuť na „procházky“ právě proto, že je spojí s tělesnou aktivitou. A kdybys viděla mojí babičku, s jakou vervou začínala svůj nordic walking u nás na zahradě…. :-).

Urban training – pokud toužíš po úplně dokonalé postavě plné svalů na správných místech a chceš jít naplno do sportu, který se také hodně rozšiřuje i u nás, jdi do urban trainigu.

Je to také cvičení venku na čerstvém vzduchu. Trénink je složen většinou z 5 stanovišť, kde pod dohledem zkušených trenérů posiluješ a dáváš si řádně zabrat. Přebíháš pravidelně z jednoho na druhé a střídáš se s jinými skupinkami.

Cvičení je silové a využívají se k němu sportovní místa s hrazdami, prolézačkami a celkově se vším, co se dá využít pro přitahování se, zavěšování se a třeba šplhání. Na internetu pak můžeš vidět, co vše se dá cvičit i na obyčejné lavičce :-). Tenhle druh sportu pochází z chudinských čtvrtí v Americe, kde sportovní nadšenci neměli peníze na drahé posilovny.

Během let se ukázalo, jak i z obyčejných cviků „z ulice“ jde vypěstovat úžasná atletická postava, se kterou lidé potom dokáží předvádět neuvěřitelné věci.

Discgolf – neskutečně zábavná a populární hra. Stačí, pokud si na internetu najdeš discgolfové hřiště někde v tvém okolí, kde si házením létajícího talíře bezvadně psychicky odpočineš.

Není to jen tak nějaké vrhání. Musíš se totiž z určeného místa trefit do železného koše. Hra se tak trochu podobá golfu, ale pravidla jsou jednoduchá a zvládne je každý. Dokonce se na různých místech konají i turnaje. U nás je takové hřiště v Kladně v Sítenském údolí.

Je možné si koš zakoupit jen pro svoje soukromé vyžití někde na zahradě. Existuje velký výběr talířů – protiskluzný, vzdorující větru či dokonce s LED osvětlením. Myslím, že si „vyhraje“ celá rodina. Zabaví se hlavně ti nejmladší, ale vsadím se, že při pozorování jejich snahy, nezůstaneš v klidu sedět. Popadneš talíř a zkusíš se trefit. A to by v tom byl čert…. :-).

Bruslení - pokud se ti nechce zapojovat do organizovaných cvičení, stačí, když nasadíš kolečkové brusle a můžeš si začít v jakémkoliv věku užívat ten krásný pocit volnosti při pořádné makačce pro tělo.

Jízda na bruslích ti zapojí snad každý sval v těle, takže si zpevníš postavu (hlavně zadeček) a navíc si úžasně pročistíš hlavu. No a až přijde nevlídné počasí a bude se ti po tom stýskat, vyměníš je za brusle na led a můžeš své tělo prohánět někde na „zimáku“ na ledě.

FitPark - málem bych zapomněla! Ještě si v přírodě můžeš po svém zacvičit na různých druzích posilovacích strojů. Slouží k tomu místa, která již hodně budují města buď přímo v areálech sportovišť, anebo v jejich okolí.

Jsou to volně přístupné stroje, které využívají nejen sportovci, ale i lidé na procházce, které pohled na ně nenechá v klidu :-). Jde o tzv. FitParky.

Cvičení venku a příhoda s bábinkou :-)

Já osobně nezapomenu na úžasnou příhodičku, když jsem se vydýchávala po jízdě na kolečkových bruslích a našla jsem lavičku právě u tohoto místa.

Byl už podvečer a nikde nikdo, když v tom se přiblížila postavička malé, sympatické bábinky v dlouhém plášti s kabelkou v ruce. Zaujalo mě, jak si se zájmem prohlíží sportovní „náčiní.“ Potom se rozhlédla, shodila kabát, kabelka letěla za ním a s neskutečnou vervou a elánem naskočila na venkovní eliptical!

Přála bych ti vidět ten blažený výraz v jejím opravdu lety popsaném obličeji :-).

A to byl pro mě právě názorný důkaz toho, že sportovního ducha může mít v sobě každý a nezáleží ani na kondičce, ani na tloušťce, ani na kráse a dokonce ani na věku!

 

Oblíbený E-book pro ženy najdeš ZDE >>>

 

Cviceni venku

166 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page