top of page

Cvičení v těhotenství = HAZARD?


Co ti v článku cvičení v těhotenství prozradím?

  • Kila na víc v těhotenství jsou normální, ALE nesmí se to přehánět!

  • Cvičení v těhotenství ti usnadní porod!

  • Pozor na svoji rovnováhu! Proč to mají těhotné ženy těžší?

  • Proč bys v těhotenství neměla ležet na zádech?

  • Co si při cvičení vzít na sebe?

  • Poslouchej své tělo a cvičení v těhotenství si užiješ :-)

Pohodlně se usaď a jde se číst :-)

Jsi těhotná? Tak v tom případě ti gratuluji k požehnanému stavu. Doufám, že se necítíš jako nemocná, protože být těhotná není rozhodně totéž jako být churavá. Cvičení je tělu prospěšné a jste-li dva v jednom, tak to platí dvojnásob. Rozhodneš-li se něco s vámi oběma dělat, poraď se raději nejdříve se svým gynekologem, který ti poví, jak na to a jestli je pro tebe cvičení v těhotenství dobrý nápad.

  • Kila na víc:

Je jasné, že těhotenstvím nabereš pár kilo navíc a doufám, že jej nepovažuješ za období všeobecně tolerovaného obžerství, kynutí a občasného prdění na veřejnosti. Ne všichni jsou těhotní a už vůbec ne tvým těhotenstvím u vytržení, jako tvé nejbližší okolí :-).

Musíš myslet na to, že těhotenství jednou vyvrcholí, zpravidla to bývá do devíti měsíců a jestli se budeš nezřízeně přežírat, to co ti zbyde, nebude jistě jen krásné miminko, ale kostým hrocha, který sis sama ušila.

Stejně tak, jako není žena celý život těhotná, tedy vyjma některých žen v islámských zemích, které téměř celý život jsou, tak se ani každý den nekoná maškarní veselí. Měla bys proto myslet na to, co papáš a v jaký čas to papáš.

  • Cvičení v těhotenství ti usnadní porod!

Rozhodně ti nenavrhuji, abys sedla na kolo a vydala se zdolávat prudký kopec nebo začala skákat přes švihadlo. Těhotenským cvičením tuky zrovna moc neodpálíš, ale své klady to má.

Nejen, že přijdeš na jiné myšlenky, budeš celkově veselejší mysli, poznáš nové lidi, ale také připravíš své tělo na porod samotný.

Vzhledem k tomu, že se mnohé nastávající maminky jídlem nejen bohatě živí, ale dokonce se v něm vyžívají, tím že se dáš na cvičení, nejen že několik desítek minut nevložíš sousto do úst a tudíž nepřijmeš žádné kalorie, ale také přeci jen něco málo spálíš.

Jestli se chystáš cvičit, měla bys dostatečně pít ale i vhodně jíst.

Všeobecně se doporučuje vypít jeden šálek vody před cvičením, každých 20 minut během cvičení a jeden šálek po cvičení. Přemýšlej nad tím, co před cvičením sníš. Jídlo by tvůj organismus nemělo zatěžovat, před cvičením zvol třeba banán, ten je lepší než jakákoli oplatková energie sbalená na cesty J :-).

  • Pozor na svoji rovnováhu!

Dávej především pozor na to, co se ti tvé tělo snaží říct.

Při cvičení v těhotenství se totiž uvolňuje ženský pohlavní hormon relaxin, který uvolňuje vazy v oblasti pánve a děložního hrdla, což tě může vyvést z rovnováhy a následným upadnutím můžeš prckovi ublížit.

  • Co si při cvičení vzít na sebe?

A co na sebe? Obleč se hlavně do pohodlného, volnějšího a prodyšného oblečení. Jestliže ti neoteklo jen bříško, ale i nohy, potom si budeš muset koupit i nové boty, ale vol určitě sportovní (ne že si řekneš, že baleríny stačí), musíš se cítit pohodlně a to všude, takže nezapomeň ani na pohodlnou podprsenku.

Před cvičením se nezapomeň pořádně zahřát – své svaly a klouby musíš na cvičení řádně připravit. Jestliže považuješ rozcvičku za zbytečnou, tak to zkus bez ní a popovídáme si o důležitosti rozcvičky potom :-).

Ne, neboj, povím ti to hned.

Když se správně nerozcvičíš a neprotáhneš svaly a vazy, pak tě bude celé tělo bolet a to asi ani moc nechceš, viď? :-)

  • Proč bys v těhotenství neměla ležet na zádech?

Zdá se ti být poloha vleže na zádech „jak dlouhá, tak široká“ pohodlná?

Pak věz, že pro tebe není zrovna nejvhodnější.

V této pozici si totiž tlačíš na žílu, které se odborně říká vena cava inferior, neboli česky a srozumitelněji dolní dutá žíla, která při stlačení zabraňuje dostatečnému zásobování srdce krví a tím se pak snižuje průtok krve do mozku a dělohy, což v konečném důsledku v tobě může vyvolat pocity na zvracení, komplikace s dýcháním či závrať.

Jestliže si však podložíš zadek polštářem, tak si na zádech můžeš lenošit dle libosti, protože pak na žílu tlačit už nic nebude.

  • Poslouchej své tělo a cvičení v těhotenství si užiješ :-)

Jestli jsi ale unavená, tak se do cvičení v těhotenství nepouštěj a dopřej si trochu oddychu.

Anebo jestli tě něco bolí, tak cvičení odlož na jindy, ne vždycky totiž platí, ono slavné „co můžeš udělat dnes, neodkládej na jindy“. Jestli tě při cvičení něco bolí, tak ti tělo signalizuje, že to děláš špatně.

Tak to nedělej :-)

Především vždy poslouchej své tělo, které je dokonalejší, než si vůbec dokážeme připustit.


485 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page