top of page

Co je čirok a 2 oblíbené recepty od fitness Danči


Napadlo mě, jestli vůbec víš, co je čirok? Já to totiž sama dlouho nevěděla. Až jsem jednou ve zdravém obchůdku zaslechla dotaz zákaznice, jestli mají čirokovou mouku.

Rozeběhla se tam pestrá debata o neskutečných kvalitách této zdravé obilniny. A já o čiroku nic nevěděla? S obavou, abych také nebyla zpovídaná, jestli neznám nějaký čirokový recept, jsem odklusala domů a rychle štrachala informace :-).

 

POZOR! Dnes rozdávám ukázku mé fitness KAŇKO-VZDORNÉ kuchařky zcela ZDARMA! Ukázku si zdarma vyzvedni níže v čirokovém článečku.

 

O čem si počteš v mém článečku: „Co je čirok a oblíbený recept na čirokové Muffiny.“

  • Stručná charakteristika čiroku.

  • Co všechno čirok obsahuje a nabízí.

  • Jakpak se dá čirok použít ve zdravém jídelníčku?

  • Prozradím ti TOP čirokové recepty (houbové rizoto z čiroku a čirokové Muffiny).

Stručná charakteristika čiroku:

Dočetla jsem se zajímavou informaci, že čirok ve světě patří mezi nejvíce pěstované obilniny. Čirok je hodně využíván v potravinářství, kde je potřeba obilnina bez lepku. Čirok je totiž úplně bezlepkový!

Takže ty, jestli jsi celiak a čirok neznáš, můžeš zajásat. V kuchyni se zpracovává se v podobě čirokových zrn, nebo přímo jako čiroková mouka.

Co všechno čirok obsahuje a nabízí:

Čirok je úžasným zdrojem bílkovin a vlákniny – co víc si při zdravém hubnutí přát?

Z minerálů nabízí železo, hořčík, draslík, zinek, selen, mangan, fosfor.

Z vitamínů ti čirok dává B1, B2, B3.

Čirok má antioxidační vlastnosti, tudíž pomáhá v boji proti rakovinnému bujení.

Působí hodně protizánětlivě, posiluje mozek a zklidňuje nervy. Je úžasný na kosti, vlasy a nehty. Čirok také dokáže upravit hladinu cukru a snižuje cholesterol.

Jakpak se dá čirok použít ve zdravém jídelníčku?

Je to úplně jednoduché – čiroková zrna můžeš zapojit místo rýže, luštěnin, těstovin, nebo je naopak dát dohromady. Dají se z nich uplácat karbanátky, navaříš čirokové rizoto, vymodeluješ placky….

A z mouky upečeš jakoukoliv čirokovou dobrotu. Akorát je nutné přidat jako pojivo (neboť čirok neobsahuje lepek, který slepuje) vaječné bílky, nebo kukuřičný škrob, aj.

Pokud se rozhodneš ukuchtit jídlo z čirokových zrn, je potřeba je na 3 hodinky namočit. I přes to se pak poměrně dlouho vaří – mě čirok změkl až po ¾ hodiny varu. Ale některé hospodyňky jej vaří v „papiňáku,“ kde si po zkušenostech odhadnou správnou dobu (kolem 20 minut).

Čirok je celkem běžně k dostání ve zdravých obchůdcích čiroková kaše, kterou ukuchtíš úplně stejně jako třeba ovesnou kaši či rýžovou .

Z čirokové mouky můžeš vykouzlit všechno – bábovky, koláče, sušenky, lívance, muffiny…. Peče se z ní chléb, používá se na výrobu těstovin a dokonce prý existuje i čirokové pivo.

 
 

Prozradím ti TOP čirokové recepty (houbové rizoto z čiroku a čirokové Muffiny).

Co je potřeba ne čirokové rizoto?

  • 200 g čirokových zrn v suchém stavu

  • 50 g rýže v suchém stavu

  • 400 g mražených hub

  • 2 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • kmín, sůl, pepř

  • trochu oleje (řepkový, slunečnicový)

Postup na houbové rizoto z čiroku:

1) Jak jsem již psala – čiroková zrna namoč a poté uvař do měkka.

2) Nakrájenou cibuli zpěň na oleji a přihoď houby, sůl, pepř a kmín. Podus asi 20 minut. Pak přidej prolisovaný česnek a smíchej s čirokem a uvařenou rýží. Dobrou chuť!

Na druhý - slíbený recept mrkni zde: ČIROKOVÉ MUFFINY

 

Jsi u konce mých stručných informací v článečku „Co je čirok.“

Opět jsem dospěla k závěru, že jsem moc šťastná za to, kolik zdravých surovin je možné sehnat. A že i lidé, kteří mají trápení s různými druhy alergií, mohou svůj jídelníček více zpestřit o zdravé potraviny.

Čirok navíc mohou i těhulky a kojící maminky.

Tohle vše ale neznamená, že by sis čirok neměla dopřávat i ty, přestože nemáš žádné obtíže. Takže já běžím do zdravého obchůdku, můžu se zapojit do debat - receptů s čirokem už mám na rozdávání :-).

Po čirokovém článku ženy čtou:

 

ŽENY nejčastěji po čirokovém čtení kupují:

 

Čirok a zdravé recepty

9 580 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page