top of page

Co bys měla vědět, pokud chceš na jaře začít běhat


„Ty ses opravdu rozhoupala k běhání? Fakt jdeš do toho?

Hurá, to já začínám běhat s tebou!“

Tak tohle je jedna ze skvělých zpráv, která by ti mohla pomoci při začátku běhání.

Mít parťačku, se kterou se ráda zasměješ, se kterou se budeš hecovat ve chvílích krize a se kterou budeš probíhat louží po tom, co se spustí slejvák – to je běžecká výhra!

Jen ještě než nasadíš běžecké tenisky, poradím ti, co bys měla vědět, pokud chceš na jaře začít běhat. Budu se ti snažit stručně vypsat, co bys mohla dělat dobře, ale i špatně. Aby sis běhání zamilovala a neměla z něj trauma :-).

„CO BYS MĚLA VĚDĚT, POKUD CHCEŠ NA JAŘE ZAČÍT BĚHAT.“

  • Co dělat dobře aby bylo běhání zábavné?

  • Co bys mohla dělat špatně!

  • Dovol si běhat a zbavíš se kil

Co dělat dobře aby bylo běhání zábavné?

Poustevnice nebo pokec:

Můžeš být nadšená z toho, že s tebou běhá stejně zapálená bojovnice, jako ty. Anebo ti může více vyhovovat běhání o samotě – každý jsme jiný a je důležité si promyslet, jak to budeš lépe cítit ty.

Jestli si ráda při běhu poklábosíš (pokud to zvládneš :-)), nebo ti naopak budou stačit sluchátka v uších s nějakou super muzikou. Nebo si budeš vychutnávat klid přírody a uvítáš ticho.

Kde běhat:

Kde vlastně běhat? Jaký terén je pro běžkyni začátečnici nejlepší? Pokud máš možnost si vybrat, tak určitě šup do přírody! Lesní cesty jsou na běhání úplně nejlepší, ale ne každá máme les na dosah a ne každá má odvahu se v něm bez pistole prohánět, že? :-)

Ale úžasné jsou různé lesoparky, na kterých už se konečně v posledních letech zapracovalo. Pokud můžeš, vyhni se asfaltu a tvrdým chodníkům, Tvé klouby Ti poděkují :-).

Běhací střevíce:

Boty – nejdůležitější součást při běhání! Vybírej si pečlivě a před zakoupením si běžecké boty zkoušej chozením okolo regálů. Ať jsi si jistá, že tě nikde netlačí, ale zase také nevyzouvají, jestli mají správnou výplň s „hrbolky“ pro držení klenby chodidla uvnitř a aby se ti samozřejmě i líbily.

Na trhu je velký výběr běžeckých bot – pokud v obchodě odchytneš nějakého odborníka, nech si poradit. Určitě Ti pomůže s výběrem vhodné podrážky, tvrdosti tenisek a třeba odolností vůči vodě atd…

Z mé zkušenosti ti radím, koupit si běžecké boty o minimálně půl čísla větší! Při běhu i delší chůzi ti noha oteče a není nic horšího než slezlý nehet. To pak můžeš běhání pověsit na hřebík :-(.

Podprda na běhání:

Jestli máš to štěstí a příroda ti „nadělila,“ tak ti určitě doporučím, aby sis na běhání vzala dost pevnou podprsenku. Ale ne takovou tu, která tě přeřízne napůl!

Nějakou sportovnější, kterou můžeš zafixovat ještě nějakým pevnějším tílkem. Vhodné jsou sportovní topy do takového toho x na zádech a ne s klasickými ramínky. No to já jen tak mimochodem, aby ti skákající prsiska nerozhodila rytmus :-).

Technika běhu:

Zjednodušený postup běžeckého stylu zní – postav se vzpřímeně, pěkně rovně, hlavu vzhůru. A tento postoj si hlídej po celou dobu běhu. Žádná shrbená stařenka!!

Pohled směřuj dopředu před sebe, ne do země. Aspoň uvidíš, co zvláštních věcí se kolem tebe děje, na které nemáš čas jindy koukat (při lítání do práce, do školky, na nákupy…).

Při běhu měj ruce pokrčené v loktech cca do pravého úhlu a pomáhej si s nimi vyrovnávat pohyby těla. Snaž se kroky protahovat a kolena nahoru. Došlapuj přes přední část chodidla hezky na střed nožky, nedopadávej na paty. Všechno tohle je při běhu důležité.

Protáhni se:

Před vyběhnutím se nejprve aspoň trochu protáhni. Zakruž si rukama, nohama a celým tělesem, ať se trochu rozhýbeš.

10 minut běhu:

Vyběhni pěkně pomalu, žádný odpal, jako při běžeckých závodech! První dny ti postačí 10 minut a postupně přidávej. Klidně si začni střídáním běhu a chůze, nemusíš hned nasadit šílenou rychlost. Ba naopak, protože tobě nejde o závodění, ale o vytrvalost.

Takže pěkně 5 minut běhu a 5 minut svižné chůze. Nezapomeň dobře dýchat – stejná délka nádechu, jako výdechu. A nejlépe nosem, až to dokážeš.

Lahvinka na běhání:

Pitný režim – sklenici vody před během a lahvinku (vody) s sebou, tedy pokud vyrážíš na běh, který bude delší než 30 minut. Výborné jsou minilahvičky či sáčky, které se prodávají s takovým návlekem na ruku, takže je nemusíš pevně držet. Na hodinu běhu Ti jedna či dvě takové 200 ml bohatě stačí :-).

( Recenze na moji knihu - si PŘEČTI DNES ZDE > )

Banán ti při běhání pomůže:

Před během je dobré sníst třeba menší banán a po běhu si můžeš dát nějakou musli tyčku, nebo opět banán, abys doplnila energii.

Po běžeckém výkonu:

Jestli přežiješ svůj první běh a budeš se chystat domů, nezapomeň si ještě protáhnout tělo jednoduchými cviky na protažení. Důležité je protáhnout stehna – přitáhni vestoje patu k zadečku, lýtka – propni nohu v koleni, udělej fajfku a přitáhni se tělem ke špičce nohy (fajfky). A nezapomeň na záda – sedni si do dřepu, zabal se do klubíčka a dýchej do zad.

Co bys mohla dělat špatně!

Kecky:

Vzít si staré, ošmajdané kecky! Neexistuje! Nehrozí ti jenom bolení nohou při doskakování, ale i úraz zaviněný špatně zpevněnou nohou.

Ty se stydíš?

Stydět se. No to snad tě ani nenapadne! Ty ses rozhodla se svými kily zatočit a to je pro tebe to nejdůležitější. A jestli na tebe někdo zírá, to ti může být úplně ukradené.

Nehraj si na Zátopka :-)

Chtít uběhnout 100 km při prvním vyběhnutí! V žádném případě si nedávej vysoké cíle. Může se ti klidně stát, že vyběhneš plná elánu a nabitá energií vyrazíš a za 5 minut se skulíš do trávy, vyřízená s dechem a s rozbušeným srdcem, modlíce se, abys ještě teď neumírala :-). Začni s během pomalu, v klidu a hlavně s radostí!

Běh není módní přehlídka :-)

Ověsit se baťohem, který má 10 kg! Jestli jsi zvyklá tahat v kabelce kromě deštníku i dvacatery klíče, lékárničku, manikůru, troje brejle a možná i šroubovák, tak ne abys tohle všechno přesunula do baťohu na běhání, v domnění, že jsou to věci nepostradatelné!

Než si koupíš nějakou parádnickou ledvinku, vyštrachej tu starou ze skříně a do ní zasuň maximálně malou lahvičku s vodou a kapesníky :-).

Dovol si běhat a zbavíš se kil

Tím „dovol si“ myslím to, aby sis nemilosrdně vytrhla půlhodinku obden jen pro své běhání. Aby sis jí dopřála a neslevila, protože je důležité nepřestávat.

Pak teprve po nějakém čase spolu s upravením jídelníčku přijde tebou očekávaný výsledek – kila začnou ubývat, začne se ti zpevňovat figurka a myslím, že i mozek si přijde na své.

Pokud si běhání zařadíš do svého života, tak zjistíš, že bez něho nemůžeš být. Budeš totiž šťastná, že děláš něco jen sama pro sebe :-).

Po jarním běhání ženy čtou:

 

Oblíbené magnetické kartičky KDY to JÍST najdeš DNES ZDE >>>

 

Behani na jare

133 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page