top of page

5 rad k úspěšné jarní detoxikaci


Také závidíš medvědům jejich zimní spánek? Mě by se moc líbilo na podzim zalézt do nějakého vystlaného pelechu a milostivě vylézt až s příchodem jara! Tito zimní spáči jaro vítají svěží a my jsme po zimě vyšťavení, přímo vycuclí a bez energie.

Všechno nás bolí, rýma u nosu, únava ti svazuje tělo…. Proto je nutné se dozvědět – jak na jarní detoxikaci.

Co se u mě v článečku „JAK NA JARNÍ DETOX“ dozvíš?

  1. Proč své tělo detoxikovat?

  2. Co je k detoxu zapotřebí?

  3. Nějaký detoxikační receptík?

  4. Bonus - Jak detoxikuji já?

  5. Houpačka a detoxikace???

1) Proč své tělo detoxikovat?

Pokud nepatříš k lidem, kteří svému tělu běžně dopřávají jen zdravou stravu, a jsi si vědomá toho, že zimní čas ti přidal jak na váze, tak na celkové nechuti se sebou něco podnikat, je jaro tím správným vyzyvatelem k probuzení!

Detoxikace je vlastně souhrn návodů, jak tvé tělo zbavit plísní, virů, bakterií a toxických látek.

Jsi unavená a neschopná se k čemukoli dokopat?

Připadáš si zpomalená, bolí tě hlava? To všechno je následek působení právě těchto nežádoucích látek v těle. Zkus se vrhnout na očistu svého organizmu a detoxikovat:-).

2) Co je k detoxu zapotřebí?

Moc prima by bylo vzít do ruky smetáček s lopatkou a všechno nezdravé z těla jednoduše vymést. A nemysli si, ono to v jistém smyslu vlastně tak je. Dodrž jen pár těchto jednoduchých pravidel a uvidíš, že Ti bude brzy lépe:

a) Začni zodpovědně ze svého jídelníčku vyřazovat jídla, po kterých je ti těžko. Obloukem se vyhýbej nekvalitním uzeninám, polotovarům, bílému pečivu a sladkostem.

b) Přidávej si zeleninu. Nejlépe v syrovém a čerstvém stavu, ale můžeš i zeleninu grilovanou, nebo jen lehce podušenou či mraženou.

c) Neboj se do svého detoxikačního jídelníčku přibrat zdravé bylinky a rostlinky, kterými si můžeš vylepšovat saláty.

d) Pořiď si nějaký malý mixer, který ti nezabere místo na lince, abys ho měla na očích. Takový ten jednoduchý, který se lehce oplachuje, aby ses neodradila kvůli pracnému rozebírání svého stoletého přístroje, znám to :-). Díky němu se vrhni na mixování různých zdravých druhů ovoce a zeleniny, které do sebe ráda vpustíš ve formě chutného smoothie nápoje.

e) Začni si pečlivě hlídat pitný režim, je to pro organizmus potřeba. Nejlépe obyčejnou vodu, nebo zelené, či bylinné čajíky. Při detoxikaci je čistá voda moc důležitá!

f) No a co je nejhlavnější pro podporu detoxikace těla? No přece pohyb! A jaký – to už je na tobě. Můžeš začít chodit do fitka, do posilky. Ale proč nevyrazit ven? Můžeš do přírody vykročit rychlou chůzí, nebo vyrazit s hůlkami, nebo rovnou vyběhnout :-).

Buďto s kamarádkou, se kterou poklábosíš, anebo raději sama, aby sis „vyčistila“ hlavu.

Skvělý pohyb ti dodá i práce na probouzející se zahrádce. Nejen pro detoxikaci je důležité, že tě pohyb musí bavit! :-).

3) Nějaký detoxikační receptík?

No samozřejmě, že pro tebe mám! Mrkni

a) Šťáva z červené řepy:

Do mixéru vhoď na kostky nakrájenou, oloupanou menší řepu, přihoď jednu mrkvičku a menší neloupané jablíčko, nebo banán. Přidej vodu, podle toho, jak chceš zázračný nápoj mít hustý.

b) Kopřivový čaj:

Hrstičku čerstvě natrhaných mladých kopřiv přelij 0.5 l vroucí vody a nech 10 minut louhovat. Pij nejlépe nalačno, nejlépe půl hoďky před jídlem. Neslaď. Při nejhorším jen troškou medu. Pij takto dvakrát denně nejméně 14 dní :-).

c) Jarní detoxikační polívčička:

- hrstička květáku

- hrstička mrkve

- kousek petržele a celeru

- 2 hrsti různých zelených bylin (mladé kopřivy, polníček, listy špenátu, pažitky, zelené jarní cibulky…)

- 1 stroužek česneku

- 2 plátky kvalitního másla

- 3 polévkové lžíce celozrnné mouky

- 1 malou lžičku kari a sůl

- asi 1.5 l vody

Pojď se vrhnout na detoxikační polévku:

V hrnci si rozehřej máslo, přidej kari a orestuj mouku. Zalij vodou a přihoď všechny detoxikační suroviny, co jsem ti vypsala. Povař 15 – 20 minut a jarní dobrota je na světě!

d) A na závěr si neodpustím moje dvě oblíbené „plevelovky - detoxikačky.“

Mladé listy pampelišky obsahují neskutečné množství zdravých látek. Přestaň se na ně mračit a nauč se ji přidávat do svých salátů :-).

A takový krajíček kváskového chleba, namazaný kvalitním máslem a posypaný květy sedmikrásky…! Není to detoxikační svačinka jen krásná na pohled, připravený pro malíře, ale dodá ti do těla samé pozitivní a zdravé účinky :-).

4) Bonus - Jak detoxikuji já?

Krom výše zmíněných detoxikačních receptíků já osobně do sebe láduji „ve velkém“ chlorellu, tu (můžeš i s návodem koupit v akci ZDE) a tam při chuti si namíchám zelený ječmen (ten ve velkém piji hlavně v létě).

A když se mi třeba podaří někde prochladnout (např. s Agneskou na cvičáku) nebo cítím nějaké náznaky nachlazení nebo jen pocit, že není něco v pořádku, tak si uvařím litr čaje – červené lapacho, nebo čistý ibišek, dám si horkou sprchu, zabalím do deky a kurýruji.

Zasáhnout včas a preventivně je to nejdůležitější. Jakmile se Ti totiž rýmička rozjede, tak už je pozdě.

5) Houpačka a detoxikace???

Jestli ti náhodou visí na zahradě houpačka, nezapomeň se zhoupnout! Je vědecky dokázáno, že když si houpání užíváš, vyplavuje se ti hormon štěstí do krve. (Štěstí = likvidace špatného).

Je to určitě pravda, protože mě rodina často chodí po nekonečné době pohupování z houpačky sundávat, neboť jsou znepokojeni mým nekončícím - přitrouble blaženým výrazem :-). Dělej si radost a detoxikuj! :-).

Detoxikační závěr:

Doufám, že jsem tě alespoň trochu nalákala vylézt z té zimní ulity. Otevři okno a zhluboka dýchej. Jdi se projít, poslouchej štěbetání ptáčků, sleduj činorodé brouky, vnímej vítr, jak ti čechrá vlasy….

Po detoxikačním článku ženy čtou:

 

Oblíbený magnetky KDY to JÍST najdeš DNES ZDE >>>

 

Jarní detoxikace
304 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page