top of page

Zdravé pečení


Zdravé pečení podle Dači Hájkové aneb zdravého pečení není nikdy dost.

Většina lidiček, kteří začnou s jakoukoli změnou ve stravování nebo třeba s dietou, si v první řadě zakáže pečivo a všechno sladké i pečené. Vždyť přece cukry jsou největší průšvih, na to upozorňuje i Danča! A já Ti na to řeknu, že to není cesta, kterou vydržíš dlouho.

Bez cukrů Ti zase brzy dojde energie, přestaneš se dobře soustředit a to nemluvím o hypoglykemických záchvatech a třeba i jiných zdravotních obtížíš včetně depresí. Ale co když třeba existuje nějaké zdravé pečení?

Jde to dohromady? Pečení a štíhlá linie? Existuje zdravé pečení?

Je to těžké, když si každý při slově pečení představí nadýchané kynuté buchty od babičky, které jsou krásně pocukrované a nádherně voní po celém domě. Takto zdravé pečení určitě nevypadá, i když v určitých případech se možná budeš divit, jak lákavé může být zdravé pečivo, které Ti doplní kvalitní cukry a energii na práci či školu.

Co se v článku „Zdravé pečení“ dozvíš:

  • Jak se zdravým pečením začít?

  • Jak osladit zdravé pečení?

  • Kvásek, aneb zdravé pečivo pro každý den.

  • Mohu vůbec kazit své každodenní cvičení nějakým pečivem?

  • Kolik zdravě upečených mlsek si mou dopřát?

  • Moje top oblíbené recepty ze „Zdravého pečení“.

Jak se zdravým pečením začít?

Nejdůležitější ze všeho je zvolit kvalitní suroviny, z kterých budeš zdravé pečení a dobrůtky vytvářet. To neplatí jen u zdravého pečení, ale i u zdravého vaření jako takového. Takže pokud máš možnost, zdravě upéci můžeš v podstatě cokoli, jen nahraď klasickou mouku moukou špaldovou či celozrnnou a ideálně v bio kvalitě.

Proč bio? Protože i mouka je plná nezdravých chemikálií a to většinou v důsledku skladování. Běžná mouka je levná, protože obilí se skladuje ve velkém množství na jednom místě a aby nezplesnivělo, tak se musí pěkně prolít chemií. Bio mouka se vyrábí po malých dávkách a k uskladnění obilí je zapotřebí mnohem více místa, které je navíc třeba upraveno vzduchotechnikou.

Pokud trpíš nějakými neduhy typu nesnášenlivost lepku, tak už určitě víš, že jde sehnat i mouka bezlepková. Je sice jednou tak drahá, ale pokud chceš mlsat ve formě zdravého pečení, máš takovouto možnost.

Co se týká zdravého pečení a mouky žitné, tak z vlastní zkušenosti vím, že aby bylo pečivo jenom žitné, tak to není zrovna chuťově až taková mlska. Ani konzistence není úplně ok, většinou z toho vzniknou hodně těžké či tuhé výtvory. Takže žitnou mouku je dobré míchat třeba půl na půl se špaldovou a i tak budeš zdravě péci.

Jednou ze super věcí pro mne osobně při zdravém pečení jsou ovesné vločky. Díky nim můžeš upéci tolik dobrých a zdravých mňamek, sušenek a koláčků. Ovesné vločky jsou výborné, protože obsahují dlouhé cukry, které dodávají tělu zdravou energii postupně a nezpůsobují rychlý výkyv cukru v krvi, tudíž nebudeš mít brzy hlad a nebude Ti kolísat tlak.

Na mých stránkách najdeš recepty na zdravé pečení z ovesných vloček, stačí si vybrat, na co máš chuť. Zdravé recepty najdeš na konci pečícího článku :-).

Jak osladit zdravé pečení?

Dalším krokem při výběru surovin je cokoli, co dodá pečivu sladkou chuť, přitom Tě to neohrozí na váze ani Tvém zdraví. Samozřejmě pokud začínáš zdravě baštit, tak jsi zvyklá z různých sušenek a čokoládiček na cukru strašně moc.

Začni postupně celkově cukru ubírat. Budeš se divit, jak Ti postupně přestane chybět a třeba za půl roku zjistíš, že do svého oblíbeného receptu necpeš 300 g cukru, ale že Ti stačí 50 g a přijde Ti to tak akorát. Takže to je bojový úkol číslo jedna u zdravého pečení :-).

No a pak tu máme samozřejmě jiné možnosti, jak při zdravém pečení sladit. Minimální volba je cukr hnědý, další volba jsou třeba různé sirupy – datlový, javorový…

A jednou z nejlepších forem slazení je ovoce jako takové. Když si rozmačkáš hodně zralý banán nebo namočíš datle a pak to smícháš s ovesnými vločkami, tak už to přeci není potřeba nezdravě sladit. Nebo přidej vymačkanou šťávu z mandarinky či pomeranče a máš tu další cukernou bombičku :-).

Ano, je potřeba si najít vhodné receptíky a experimentovat. Ano, zabere to nějaký čas v kuchyni, ale výsledky stojí za to!

Kvásek, aneb zdravé pečivo pro každý den.

Už jsi určitě slyšela o kváskovém pečivu. A jestli ne, tak dostaneš za uši, protože já ho ve svých jídelníčcích doporučuji téměř všude, takže je vidět, že nečteš pozorně :-).

Kváskové pečivo se nepřipravuje z klasického droždí, jak všichni známe. Pravý kvásek, který rozhodně patří ke zdravému pečení, se pěstuje 4 dny, než se poprvé použije a je výhradně jen z mouky a vody. Pečivo vytvořené z tohoto zdravého kvásku našemu zdraví vůbec neškodí, ba naopak. Když přejdeš na kváskové pečivo, tak se Ti zlepší trávicí a vylučovací soustava.

Kvásek také dokáže pečivo „ochudit“ o energii. To znamená, že krajíc kváskového chleba bude mít mnohem méně kalorií než chléb klasický.

Z kvásku se dá samozřejmě péci i na sladko, na netu je spousta zdravých receptů, jak vůbec s kváskem začít pracovat a zdravě péci.

Mohu vůbec kazit své každodenní cvičení nějakým pečivem?

Jak si to nastavíš v hlavě, tak to budeš mít. Pokud si dáš po tréninku domácí zdravě upečenou ovesnou sušenku s banánem a řekneš si, jak z toho budeš tlustá, tak budeš :-).

Když si ale řekneš, jak je to skvělé doplnění zdravé energie, tak je to v pořádku. Pokud máš přes den větší energetický výdej (tím myslím aktivní pohyb minimálně 1 hodinu), tak se nemusíš bát pečiva nebo nějaké zdravě upečené mlsky i v odpoledních či večerních hodinách.

Samozřejmě ale všeho s mírou! Celý den by mělo být Tvé stravování zdravě vyvážené, a když si dáš ke snídani ovesnou kaši, ke svačině chleba, k obědu těstovinovou bombu a ke sváče zase chleba, tak večeře, byť i zdravě upečená, je další krok k Tvé nadváze. Takže opatrně!

Kolik zdravě upečených mlsek si mou dopřát?

Navážeme na předchozí povídání. Vše záleží na dostatečném pohybu. Když celý den sedíš v kanceláři a přesuneš se autem rovnou k televizi, tak si nemůžeš dopřát mlsku opravdu žádnou a zdravé pečení jde mimo tebe! Teda hlavně odpoledne. Ráno si můžeš pupík sladkým zdravým pečivem nacpat v podstatě kdykoli, protože i k tomu počítači potřebuješ energii.

Pokud máš ale aktivní zaměstnání a ještě třeba jedeš domů na koloběžce nebo rovnou na trénink, tak se hlídat úplně nemusíš. Množství je také hodně individuální, každé tělo reaguje jinak, ale vždy by tu měla fungovat přímá úměra – čím více pohybu, tím více zdravého pečiva si mohu dopřát.

Neexistuje žádný univerzální návod, abych Ti napsala, že když se budeš držet na 65 g sacharidů denně, že je to to správné množství! To si musí každý najít sám, podle toho, jak se cítí!

Moje top oblíbené recepty ze „Zdravého pečení“.

Jsi na konci zdravého pečení. Svoje dotazy ohledně cvičení, hubnutí, zdravých receptů nebo zdravého pečení mi prosím piš na můj E-mail: Danca@vimproctojim.cz


Zdrave peceni

10 953 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page