top of page

Kdy je nejlepší cvičit?

Opět jeden z dotazů, který mi dnes a denně chodí a opět se zdá jako velká záludnost. Jak to vlastně je a kdy je nejlepší cvičit, aby vynaložená snaha nepřišla nazmar?

Kdy je nejlepší cvičit
Kdy je nejlepší cvičit

Je nejlepší cvičit ráno nebo večer?

Mám cvičit 10 minut po jídle či 55 minut před večerníčkem? :-)


Čti dál! Kdy je nejlepší cvičit ti moc ráda prozradím a asi tě i hodně překvapím...




5 chyb při 😵🤕🤮 cvičení, které ŽENY 💃 neustále OPAKUJÍ... Video dárek si zdarma vyzvedni ZDE >


Kdy je nejlepší cvičit a co se v článku dozvíš?

  1. Strach z toho, kdy je nejlepší cvičit

  2. Jak si najít nejlepší dobu na cvičení?

  3. Kdy je nejlepší cvičit a proč je to někdy naopak?

  4. Je chyba cvičit ráno na lačno? A proč?

  5. Je nejlepší cvičit dvoufázově?

  6. Velmi důležitý závěr ⚠️



1) Strach z toho, kdy je nejlepší cvičit:

„Já se jen bojím, abych něco neudělala špatně a když už jsem se rozhodla se sebou něco udělat, tak aby výsledek byl 100%...“, píše jedna čtenářka za druhou a já tomu naprosto rozumím.


Na internetu je totiž nepřeberné množství informací na téma kdy je nejlepší cvičit a bohužel dosti i desinformací. Každý o době cvičení tvrdí úplně něco jiného, přitom každý má svou nejpeckovější radu, kdy je nejlepší cvičit a zhubnout.


No, jestli ode mne čekáš, že Ti napíšu, že nejlepší doba pro cvičení je v 7:18 ráno poté, co uděláš stojku na hlavě a vypiješ 0,23 l špaldové kávy, tak to Tě budu muset zklamat :-).



2) Jak si najít nejlepší dobu na cvičení?

Kdy se rozhodneš si zacvičit, je úplně jen a jen na Tobě. Nechci přímo říct, že je úplně jedno, kdy se cvičí, ale problém je v tom, že každý to má úplně jinak! Není zase žádný univerzální návod. Důležité je, že ses vůbec k nějakému pohybu dokopala.


Více než denní doba cvičení je důležitá pravidelnost a častější opakování cvičení. Místo na otázky kdy je nejlepší cvičit, se spíš zasoustřeď na to, aby ses hýbala nejlépe obden a třeba 30-60 minut.


Čím více cvičení a pohybu, tím lépe a zase je úplně jedno, jestli to bude cvičení jógy nebo běh venku či venčení pejska. Hlavně, aby Tě cvičení a pohyb bavil.


Neboj se vyzkoušet různé denní doby cvičení, ať si sama zjistíš, kdy Ti to nejvíce vyhovuje.


Já osobně to mám různé. Nemám problém jít ráno běhat nebo si třeba zahopsat či zatančit.


Ale jak mám vyšplhat třeba v 8:00 na tyč, tak jsem během 5 minut K.O.


Silové cvičení dopoledne prostě dělat nemůžu, i kdyby mi kdokoli řekl, že je to 100 % nejlepší doba na cvičení pro hubnutí.


Zhodnotila jsem to tak, že mi dlouho trvá, než se mi probudí svaly k životu a cvičení :-). Jsou to jednoduše ochrupkové, tak je ráno do silového cvičení nenutím :-).



5 chyb při 😵🤕🤮 cvičení, které ŽENY 💃 neustále OPAKUJÍ... Video dárek si zdarma vyzvedni ZDE >


3) Kdy je nejlepší cvičit a proč je to někdy naopak?

Někdo to má třeba úplně naopak, ráno je plný energie a večer po práci je rád, že už nemusí dělat vůbec nic a jen si vychutnává pohodičku a tělo už hezky v sedm večer odpočívá.

Kdy je nejlepší cvičit je opravdu velmi individuální záležitost!



4) Je chyba cvičit ráno na lačno? A proč?

Už jsi určitě slyšela radu, že na hubnutí je nejlepší jít třeba cvičit ráno na lačno. Toť zase otázka. Já to třeba nedoporučuji, protože tělo je absolutně bez energie a když si nedáš alespoň půlku jablíčka, tak tělo zbytečně cvičením zatěžuješ a zdravé hubnutí tím určitě nepodpoříš.

Ale zase jestli po ránu nejsi schopná do žaludku nic dostat a nevadí Ti to, tak proč ne?! :-)


A že si zase ráda přispíš a cvičení bereš třeba i jako odreagování po těžkém dni v práci nebo ve škole? Tak i to je v pořádku :-).


Přitom zase znám spoustu lidiček, kteří nemohou chodit cvičit ve večerních hodinách, protože se pak při cvičení rozproudí a rozvášní, že zase pak do půlnoci koukají do stropu a nemohou usnout.


Natož když si třeba vezmou granát nebo nějaký jiný kofeinový spalovač tuků, oči se pak ne a ne zavřít. Můj oblíbený spalovač tuků najdeš ZDE.

To se kolikrát stane i mně, přestože pro mne je většinou nejlepší cvičení večer, tak když se trénink opravdu povede a třeba něco jakože dokážu hodně dobře provést, tak jsem v takové euforii, že se mi to pořád dokola přehrává v hlavě.


Nebo mi třeba stále zní v uších hudba a choreografie se mi míhá před očima jak zaseknutý film. To pak také nemůžu usnout :-).



5) Je nejlepší cvičit dvoufázově?

A ještě mne napadá, že už jsi třeba někdy slyšela o dvoufázovém tréninku. To znamená, že cvičíš třeba hodinu ráno a hodinu večer? Je to lepší než cvičit dvě hodiny v kuse? Kdy je nejlepší cvičit dvoufázový trénink?

Zase je to velmi individuální a záleží i na tom, proč to chceš takto mít.


Jestli se třeba připravuješ na nějaký závod nebo jestli Ti to takhle jen časově vychází.


V prvním případě máš určitě nějakého trenéra, který Ti se cvičením pomůže, a v druhém případě si to jednoduše užij :-).


Hlavně! Nic se nemá přehánět a ne, že se během jednoho měsíce cvičením odděláš, protože potřebuješ zhubnout na svatbu a pak se na cvičení vyprdneš a vydřená kila nabereš zpátky.


Raději se drž zpátky, ale vydrž cvičit dlouhodobě, nejlépe už napořád :-).



6) Velmi důležitý závěr ⚠️

Co teda s tím? Odpověděla jsem Ti vůbec na otázku, kdy je nejlepší cvičit?

Věřím, že ano a že už si přeci jen dokážeš uvědomit, kdy se Ti cvičí dobře a kdy ne.


Kdy odcházíš z tréninku s lehkostí a plná nadšení a kdy si připadáš jako slon v porcelánu s úplně oddělaným tělem a třeba pocitem na zvracení nebo motáním hlavy.


Cvič kdykoli chceš, hlavně nepřestávej a snaž se alespoň trošku o pravidelnost.


Neptej se, kdy je nejlepší cvičit, ale zkoušej, kdy ti cvičení sedne nejlépe a pak se jen zaměř na pravidelnost.


Jsi na konci článku s názvem, kdy je nejlepší cvičit. Otázky týkající se zdravého hubnutí, cvičení nebo zdravých receptů mi piš na: Danca@vimproctojim.cz , moc ráda ti odpovím.


Ahojky, tvoje online fitness trenérka Danča.




Ženy po tomto zdravém článku čtou:


Ženy DNES ode mě nejvíce kupují:




Jsem online fitness trenérka Danča Hájková a pomáhám ženám zdravě hubnout. Veškerou moji fitness tvorbu a aktuální slevy omrkni zde.


44 535 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page