top of page

Jáhly se zeleninou a nivou recept


Věděla jsi, že jáhly jsou skvělé tím, že ti pomáhají zdravě odkyselit organismus? Tyto levné, zdravé a bezlepkové kuličky Ti představím v mém oblíbeném zdravém receptu jáhly se zeleninou a nivou.

Celkově se neboj jáhly zařadit do svého zdravého jídelníčku. Uvidíš, že se dají snadno připravit, přitom jsou o dost hodnotnější pro Tvé zdraví než třeba kuskus.

Celý recept Ti zabere maximálně 15 minut a poměry zdravých surovin jsou uvedené pro jednu porci.

Co budeš potřebovat sehnat na Jáhly se zeleninou a nivou:

  • 4 polévkové lžíce jahel

  • Mraženou zeleninu dle Tvé libosti, já používám mix mrkve, brokolice, hrášku, květáku a fazolek…prostě co je po ruce :-)

  • 50 g nivy

  • Sůl, sušený či čerstvý česnek

A jdeme na věc, jahelně zdravou dobrotu se zeleninou a nivou si vytvoříš během chvilky:

1) V první řadě si dej vařit do konvice vodu, alespoň 1l. Jáhly si nandej na cedníček a až se voda v konvici dovaří, tak jí zalij jáhly v cedníčku a během toho je pěkně protřepávej. Pomalu tam tu vodu lij, ať se každá kulička pěkně spaří. Díky tomu pak nebudou jáhly hořké.

2) Až budeš mít hotovo, tak jáhly přendej do malého kastrůlku a přidej 200 ml vody. Lehce osol a přiveď k varu. Až se voda začne vařit, tak stáhni „plamen“ na malinký a jáhly za občasného promíchání nech vařit cca 10 minut bez pokličky. Voda se do nich postupně vsákne a až tam žádná nezbude, tak jsou hotové.

Samozřejmě je můžeš po nějaké době začít ochutnávat, jestli už jsou tak akorát na skus hotové. Když by tomu tak bylo (může se to stát, záleží na jáhlách), ale voda by stále nebyla vsáknutá, tak je normálně slij, jako klasické těstoviny :-).

3) No a mezitím než se jáhly uvaří, tak si připrav zeleninu. Mraženou vysyp do kastrůlku, malinko podlij vodou, přiklop pokličkou a dej vařit na sporák. Po krátké chvilce se začíná dusit, tak zase stáhni plamen na minimum a občas zeleninu promíchej. Zelenina je hotová během cca 4 minutek, tak ji taky zkoušej a včas vypni podle toho, jaká Ti chutná. Já mám ráda, když ještě trošku chřoupe :-).

4) A jako poslední Ti zbývá niva. Tu si jednoduše nastrouhej na hrubém struhadle a už si ji můžeš dát rovnou do misky, ze které budeš baštit nebo si pak jáhly můžeš posypat navrchu, to je jen na Tobě :-).

5) Uvařené jáhly pak dej do misky, vodu ze zeleniny slij a zeleninu přidej k jáhlám, smíchej s nivou a přidej ještě buď sušený česnek, nebo když máš čerstvý, tak si jeden malý stroužek oloupej a prolisuj.

Kdy se Jáhly se zeleninou a nivou hodí k baště?

Určitě ke zdravému obědu a třeba ke svačině, a když máš přes den pořádný trénink, tak je to i pohodová a zdravá večeře.

Ale trénink musí být alespoň 45 minut a žádné lážo plážo :-). Ať pak můžeš doplnit ztracenou energii bez výčitek, ju?! :-)

Doplňující otázky posílej na: Danca@vimproctojim.cz

 

Oblíbené členství DNES ZDE >>>

 

1 319 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page