top of page

6 pravidel ke zdravému grilování

Grilování je určitě parádní záležitost! Zkus ale dodržet těchto 6 základních pravidel, díky kterým své grilování posuneš do zdravější sféry. Nejde o zásadní změny, ale drobnosti, které určitě zvládneš!




6 pravidel ke zdravému grilování:

  1. Olej a naložení masa

  2. Zelenina a ovoce

  3. Proč čistota a kvalita

  4. Jaké maso na grilování

  5. Ajajaj sůl

  6. Podvod výrobců a jejich názvy!!!

  7. BONUS: 5 jednoduchých a zdravých receptů na gril



1) Olej a naložení masa:

Narovinu ti řeknu, že kvalitní a dobré maso není vůbec třeba nakládat. To je první krok ke zdravému grilování, protože olej navíc není třeba. V případě marinády a potírání masa dbej na to, aby ti marináda nekapala do ohně!


Marinády není třeba dávat tuny! Pořiď si štětec a marinádu na maso nanášej štětcem. Díky tomu marinády spotřebuješ méně a ještě ti nebude stékat do ohně. Pokud se ti marinované maso začne připalovat, tak z ohně pryč! Připalováním vznikají karcinogeny.



2) Zelenina a ovoce:

Grilování není jen o klobáskách, párcích a tuny masa :-). Taková grilovaná zelenina nebo ovoce je také výborná mňamka.


  • Na grilování se hodí tato zelenina: lilek, cuketa, cibule, paprika, rajčátka a chřest.

  • Na grilování se hodí toto ovoce: ananas, jablka, banán, švestky, jahody a hrušky.

  • Moje oblíbená grilovací lahůdka je: Vydlabeš rajské jablíčko a naplníš jej balkánským sýrem. S láskou je pak zabal do alobalu a máš připravenou super lahůdku. Nic složitého, že? Tak šup s tím na gril a pak baštit.



3) Proč čistota a kvalita:

Největší zlo při grilování jsou připálené dobrůtky. Někteří lidé zrovna tyto „čmoudy“ milují a dobrovolně baští karcinogenní fuj-tajbly. Na připalování si dávej pozor, ať se jedná o maso, chléb, zeleninu nebo ovoce! Výborná ochrana před připalováním jsou různé tácky, které zabrání připalování i kapání oleje do ohniště.


V čistotě si rozhodně udržuj grilovací mřížku i tácky! Na čistění používej drátěnku a čistou vodu třeba s octem nebo jedlou sodou. Na čistění není třeba používat speciální chemii, která by mohla na tácku nebo mřížce zůstat. Nechceš přeci baštit čisticí prostředky! :-)


Ke zdravému grilování také patří kvalitní dřevěné uhlí, za které se rozhodně vyplatí pár kaček připlatit. Většinou kvalitu od šuntu dělí pár korunek, tak proč se vědomě trávit, že! :-)


DŮLEŽITÁ RADA: Potraviny patří na gril až po kompletním shoření podpalovače! Né, že grilovací dobrůtky hodíš na gril ještě za přítomnosti pana podpalovače!!!



4) Jaké maso na grilování:

Zdravé grilování = netučné maso. Stačí místo krkovičky použít vepřovou panenku. Místo vysoké roštěné můžeš použít nízkou roštěnou.


Kuřecí maso lze také použít, ale pro někoho je moc suché. Zase zde platí, že by maso mělo být kvalitní, růžové a voňavé. Oslizlé bledule do tvého pupíku rozhodně nepatří!


Další parádní a velmi zdravá dobrůtka na gril jsou rybky. Výhodou ryb je, že jsou velmi rychle hotové (cca 15 minut). Oproti steaku, který se griluje třeba 45 minut, jsou rybky neskutečně zdravou rychlovkou.



5) Ajajaj sůl:

Zeleninu i maso je mnohem vhodnější solit až po ugrilování! Proč tomu tak je?

Pokud maso osolíš předem, tak sůl z masa vytáhne vodu a maso vysuší. Všeobecně je známo, že moc soli škodí! Zkus tedy místo soli použít bylinky, římský kmín, chilli papričky a další Tvá oblíbená zdravá koření.



🥥🥑 🍎 Oblíbené zdravé snídaně si zdarma vyzvedni ZDE > 🌞


6) Podvod výrobců a jejich názvy!!!

Poslední a velmi důležitý bod zdravého grilování! V obchodě na tebe vykukují různé dobrůtky, které se jmenují jako: opékaček, buřtíček, grilováček, klobásovník a další šílené názvy…


Tím, že se takto jmenují, tak do nich výrobce může nacpat, co se mu zlíbí! Nejedná se totiž o certifikovaný název, který jasně určuje a hlídá složení. Výrobci tedy tyto názvy dovolují použít konzervanty, mouku, strojově oddělené maso (to je pěkný hnus!), zvýrazňovače chuti, barviva a další parádně nezdravé šílenosti!


Název ale také není zárukou kvality, takže si hlídej složení, které najdeš na obalu! Nevíš si rady? Chceš pomoci s výběrem potraviny na zdravé grilování? Chceš pomoci zhubnut a cítit se lépe? Napiš mi na můj osobní email: Danca@vimproctojim.cz Moc ráda ti odpovím.

Zdravému grilování ahoooj, Danča.



7) BONUS: 5 jednoduchých a zdravých receptů na gril:

Mrni na moje oblíbené recepty na gril a pošmákni si jako já :-).




Co jsem pro tebe napsala a natočila ❤️ zdravého ❤️:

#️⃣️ Příbuzná témata ke zdravému grilování: #grilování #gril #zdravéGrilování



6 pravidel zdravého grilování
Zdravé grilování podle fitness Danči

Dotazy, týkající se hubnutí, cvičení nebo motivace, mi posílej na můj osobní email: Danca@nechcichybovat.cz Ahojky Danča.




1 685 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page