top of page

Lečo po italsku


Zjistila jsem, že vůbec není potřeba přesně se držet receptu, který jsem si někde vyhlídla. Často se mi totiž stávalo, že mě zaujal název, ale po přečtení surovin jsem jej zahodila do šuplíku.

Stačila mi jediná věc, kterou nemám ráda, a už měl recept smůlu. V poslední době mi dochází, že tu smůlu jsem měla spíš já :-).

A co že je „lečo po italsku“? Tenhle zdravý recept mě právě zaujal tím, že částečné množství paprik a rajčat paní zaměnila za lilek a cuketu.

Na 2 – 3 porce zdravého „italského leča“ budeš potřebovat:

  • 1 menší lilek

  • 1 menší cuketu

  • 1 menší cibulku

  • 3 rajčátka

  • 2 papriky

  • 1 stroužek česneku

  • 2 vejce

  • trochu oleje

  • podle chuti bylinky – malou špetka oregana či malou špetku tymiánu

Postup italského leča je naprosto jednoduchý. Pojď na to!

1. Lilek i cuketu nakrájej na tenká kolečka, lehce osol a nech z nich vyplavit nadbytečnou vodu (vybrečet). Osuš ubrouskem. Nakrájej si cibuli na půlkolečka, papriku na proužky a rajčátka na kostky.

2. Do pánve na rozehřátý olej naházej nejdřív cibuli s paprikou. Nechej chvíli orestovat. Potom přihoď lilky s cuketou, prolisovaný česnek a zdravou směsku míchej.

3. Teď teprve přidej rajčátka s kořením a míchej na prudkém ohni, aby se voda, kterou zelenina ještě pustí, odpařila.

Lečový před-závěr:

A na závěr, jako u běžného leča, rozklepni do pánve obě vejce. Promíchej a nech vajíčka vysrážet. A máš zdravé lečo hotové!

Zdravoučké lečo si můžeš dopřát jen tak samotné, nebo třeba s krajíčkem kváskového chleba či s uvařenými brambůrky. Pokud do něj nepřidáš vejce, tak je to i skvělá lehká příloha k masu.

Jsi na konci mého zdravého receptu na maxi rychlé lečo „po italsku“. Kdo má lilky a cukety rád, tak myslím, že si hodně pochutná :-).

A kdy je nejlepší zdravé lečo baštit?

Lečo se dá baštit kdykoli, ale hlavně Ti doplní sbírku zdravých jídelníčků s večeřemi. Po něm samotném opravdu, ale opravdu nepřibereš :-).

A když dáš poloviční porci (75 g) brambor a půlku krajíčku (25 g) chlebíka, tak se také rozhodně nic navečer nestane. Dobrou chuť - Danča.

Po receptu na zdravé lečo - ženy čtou:

 

Pár dní ještě platí akce na moji druhou knihu.

 

Leco po italsku

4 366 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page