top of page

„Nemůžeš spát? Uvař si meduňku!“. Tahle rada už je stará sto let. Vždycky si u ní říkám, že já bych uvítala spíš nějakou „anti meduňku.“ Já totiž usnu kdekoliv a kdykoliv, ještě než se stačím přikrýt peřinou :-).

Ale kdo takové štěstí bohužel nemá, měl by se poohlídnout po tom, jak mu může taková meduňka skvěle pomoci.

Co si můžeš přečíst v mém článečku nazvaném: „MEDUŇKA?“

  • Jak poznám mezi ostatními meduňku?

  • Čím je meduňka pozoruhodná?

  • K čemu všemu ti meduňka poslouží?

  • A meduňka v kuchyni pomáhá také?

  • Jak meduňku pěstovat?

Jak poznám mezi ostatními meduňku?

Meduňka se stala spolu s mátou a jinými známými bylinami součástí téměř každé zahrádky. Meduňku poznáš podle její charakteristické vůně, podobné trochu citrónu a trochu mátě.

Některá má i lístky podobně tvarované jako máta, anebo se dá splést s hluchavkou. Ale jakmile si utrhneš meduňkový lísteček a promneš jej mezi prsty, tak s jistotou poznáš, že jde o úžasnou meduňku.

Čím je meduňka pozoruhodná?

Meduňka pochází z přírody, tudíž ti věnuje spoustu zdraví prospěšných látek. Obsahuje vitamín B, C, minerály, silice a mnoho látek s antioxidačními účinky, které chrání buňky před působením volných radikálů.

Co je na meduňce nejúžasnější? Meduňka ti dokáže uvolnit pocit napětí v těle, odbourává úzkost a strach a celkově skvěle působí na nervovou soustavu. Umí se postarat o to, aby se ti dobře usínalo. Vlastně taková „maminkovská“ péče :-).

K čemu všemu ti meduňka poslouží?

Meduňka ti pomůže s nachlazením, s těžkým trávením, se zahleněním, při bolesti žaludku, s nervozitou… Meduňka se začala používat nejen jako bylinka k vypití, ale i k výrobě zdravých sirupů, kosmetiky, a přípravků pro relaxaci.

Nejznámější je pití čaje z meduňky – odbourá ti depresivní náladu a pomůže ti přivolat spánek.

Dále Ti představím jednoduché receptíky, jak meduňku využít:

  • Čaj z meduňky:

1 polévková lžíce meduňky se zalije 250 ml vroucí vody a nechá se 10 minut louhovat.

  • Meduňkový med:

Sklenici s víčkem naplň lístky z čerstvé meduňky a zalij je kvalitním medem. Zkus vydržet a alespoň 2 týdny nech med uležet. Poté přeceď a můžeš si tuto dobrotu dávat do čaje, nebo limonády.

  • Ocet:

S tím je to stejné, jako s medem. Jen se použije bílý vinný ocet. Ten se pak hodí do různých dresinků na saláty.

  • Uklidňující meduňková koupel:

3 hrsti čerstvých meduňkových lístků nasyp do 3 litrů studené vody. Přiveď k varu a povař 10 minutek. Poté nech ještě 10 minut louhovat. A můžeš si tenhle relaxační „lektvar“ vlít do připravené koupele.

  • Našla jsem návod i na voňavoučký polštářek pro krásné usínání:

Vezmeš si povlak z nějakého malého polštářku, nasypeš do něho lněné semínko, sušenou meduňku a zašiješ. Když polštářek nahřeješ na topení a přiložíš na místo, které tě bolí, tak ti s bolestí pomůže.

A meduňka v kuchyni pomáhá také?

No aby ne! Používá se nejenom do zdravých smoothie a limonád, ale i do zdravých salátů, do hotových jídel, marinád, dresinků, tvarohů a různých dezertů. Meduňka je také oblíbená pro zdobení jídel na talířích.

 

Nech se motivovat a poznej ten rozdíl :-). Motivace ZDARMA pro ŽENY ZDE >

 

Jak meduňku pěstovat?

Meduňka má ráda slunné a suché místo. Pokud se ti ji nechce sázet ze semínek, tak postačí, když ti soused „udloubne“ kus té svojí :-).

Jakmile ti meduňka zakoření a vyroste do 15 cm, je dobré jí hodně seříznout, aby se rozrostla. Před zimou ji přikryj chvojím, aby nevymrzla. Na stejném záhonku ti vydrží i 10 let.

Jsi na konci mého článečku „Meduňka.“

Jde o úžasnou a zdravou rostlinku, kterou je radost ušmiknout si z vlastního záhonku.

Jak jsem psala hned v úvodu – já bych potřebovala meduňku s opačným účinkem. Už se mi totiž začínají klížit očka a mám problém tenhle článek dopsat!

Jen jestli mi někdo nepřihodil nějaký ten lístek do jídla!! :-).

Po meduňkovém článku ženy čtou:

 

Mrkni na můj oblíbený SPALOVAČ TUKŮ >

 

Meduňka

1 569 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page