top of page

Je opalování zdravé či škodlivé?


Celou část roku se nejvíc těším na období léta. Vyleze první sluníčko a sním i já – plavky na sebe a hurá na zahradu. Ať se už konečně zas zdravě (nebo nezdravě?) opálím a nejsem ta zimní bledule.

Cítím, že paprsky potřebuji, protože si díky nim prohřívám tělo, chytá mě lepší nálada, prostě dostávám se do psychické zdravé pohody. Taky vím, že všeho moc škodí a tak se víc a víc zajímám o to, jak je to s „opékáním se“ na slunci a zdravím.

Ozonová vrstva, která naše babičky chránila před škodlivými paprsky, už je díky neohleduplnosti lidstva jak řešeto a tak jsem na pozoru.

Co tě čeká v mém pátracím článku „Je opalování zdravé či škodlivé?“

  • Opalují se všichni?

  • Co s tvým zdravím dělá slunce

  • Jak tedy s opalováním

  • Pozor na opalovací krémy

  • Doma „ukuchtěný“ přírodní výtvor

  • Úpal a úžeh a jaký je v tom rozdíl

Opalují se všichni?

Velká část lidí na této planetě opalování miluje a snaží se být co nejtmavší. V západních zemích zvítězil tento módní trend někdy ve 20. letech minulého století.

Předtím opálení symbolizovalo chudobu, neboť nemajetní lidé většinou pracovali venku na slunci. A další část lidstva prosazuje kůži naprosto světlou. Jde spíše o asijské země.

Zde je zájem o opačný efekt, tudíž se nejenže nechodí na sluníčko, ale používají se krémy vybělující kůži. V obou případech jde o bohatou reklamu a nabídku kosmetiky. Ta však v některých případech představuje riziko pro naše zdraví.

Co s tvým zdravím dělá slunce

Sluneční paprsky jsou pro náš život nejen zdravé, ale i důležité. Prohřívají nám tkáně a to prospívá jejich metabolismu. V kůži nám díky slunění vzniká velmi potřebný vitamín D, který ovlivňuje imunitní systém a pomáhá kůži v boji proti rakovině.

Má příznivý vliv na kosti a pohyblivý aparát. A to, že nám vyhřátí sluníčkem navozuje psychickou pohodu, je také velmi prospěšné našemu zdraví.

V zimě na mnoho z nás působí nedostatek slunce negativně a to ve formě špatných nálad až depresí. Teprve na jaře, díky prvním slunečním paprskům ožíváme :-).

Jak tedy s opalováním

Je samozřejmé, že všeho moc škodí a tak je tomu i s opalováním – u někoho spíše se „smažením.“ Před slunečními paprsky chrání naší planetu ozonová vrstva. Ale jak víme, ta je již silně proděravělá, tudíž na nás propouští slunečního záření více, než dříve.

Musíme se tedy před sluníčkem i chránit, neboť část paprsků je zdraví nebezpečná, jelikož poškozují DNA a způsobují rakovinu.

Pozor: I ve stínu se člověk opaluje! I když je zataženo, tak mraky propouštějí až 80% slunečních paprsků. Každý by si měl sám na sobě pozvolna zkoušet, kolik sluníčka snese.

Určitě sebou neplácnout v pravé poledne na deku a po hodině se otočit z břicha na záda! Ale zároveň zase také nevyjít do ulic s neprůhledným nánosem opalovacího krému, který paprskům nedovolí tvořit důležitý vitamín D v naší pokožce.

Pozor na opalovací krémy

V poslední době se konečně stále více lidí a institucí začíná zabývat zkoumáním nejen potravin, ale i ostatních běžně užívaných věcí, které nám ovlivňují zdraví. Jsou to i nyní aktuální opalovací krémy.

Nenapadlo by mě, že když se natřu tím nejdražším a speciálním prostředkem přímo z lékárny, reklamou a specialisty doporučovaným, tak že se nejen nedočkám správného efektu, ale ještě si můžu i škodit.

Vrhla jsem se na luštění složení těchto přípravků a jsem hodně nemile překvapená. Ve velké většině totiž obsahují přímo kokteily chemických látek, které se nám vtíráním do kůže mohou dostávat do krevního oběhu a nebezpečně působit na naše zdraví.

Bohužel se to týká i krémů pro malé děti, které by člověk měl chránit nejvíce.

Určitě znáš spotřebitelský časopis dTest, který se snaží lidem ukázat, jak to s námi výrobci doopravdy myslí. Zkoumal 16 opalovacích přípravků s vysokou ochranou určených pro děti. Ty, které byly mezi nejdražšími, získaly nejhorší hodnocení. Prokázal a zařadil je mezi látky potenciálně rizikové, narušující hormonální systém.

Výrobce suverénně přiznává, že jeho krém opravdu obsahuje nebezpečný filtr, ale jen v povoleném množství. (Jak je možné ho vůbec povolit?) Zvažuje právní kroky, neboť se mu samozřejmě nelíbí toto odhalení.

Držím dTestu palce a děkuji mu za tyto cenné, podložené informace získané testováním v laboratořích u nás v Čechách. A tobě nezbývá nic jiného, než si zjistit názvy škodlivých chemikálií, nosit v kabelce lupu a pečlivě číst všechny ty miniaturní složení na výrobcích. A nebo…

Doma „ukuchtěný“ přírodní výtvor

Dočetla jsem se, že některé oleje obsahují poměrně hodně přirozených ochranných faktorů. Tak například – olej malinový, mrkvový, z pšeničních klíčků, kokosový, avokádový, olivový, jojobový a bambucké máslo.

A na internetu jsem natrefila na spoustu návodů, jak a z jakých ingrediencí si „ukuchtit“ svůj vlastní, nechemický zdravý opalovací krém.

Postupy nejsou až tak složité, proto si myslím, že pokud ti jde o zdraví tolik jako mě, určitě ti doporučím vyzkoušet si je. Mé oblíbené stránky na domácí přírodní zdravou kosmetiku jsou zde: www.kosmetikahrou.cz

Úpal a úžeh a jaký je v tom rozdíl

K úpalu není zapotřebí sluníčko. Nastává totiž při dlouhodobém pobytu v prostředí s vysokou teplotou (nad 35 stupňů). Pokud organizmus šidíš a nedodáváš mu velké množství tekutin potřebných pro tvorbu potu, který tělo ochlazuje, selže v podobě vysokých horeček, bolestí hlavy, zrychleného tepu a závratí. To vše může přejít až do šoku.

Rychlá pomoc: Přesunout postiženého do stínu. Nejlépe přímo do chladné místnosti a začít postupně zchlazovat. Pomalu podávat vlažné tekutiny, nejlépe s obsahem minerálů.

O úžeh se ti postará přímé sluníčko, zářící ti přímo na hlavu. Na rozdíl od úpalu se může projevit až po několika hodinách. Příznaky takto „uvařeného“ mozku jsou podobné, jako při úpalu – horečky, špatně se dýchá, mohou přijít i křeče.

Rychlá pomoc: Stejně jako při úpalu. Do chladna, pomalu zchlazovat obklady na hlavu a hlavně doplnit tekutiny.

Jsi na konci článku „Je opalování zdravé či škodlivé.“

Úsudek o množství slunka, které si do těla vpustím, je na každém z nás. Určitě sama cítíš, kdy se ti kůže začíná „připalovat“ a kdy už je zapotřebí zalézt do stínu, anebo se máznout nějakým zdravým olejíčkem :-).

K tomu samozřejmě stačí dostatečně a zdravě pít, jíst hodně zeleniny, která ti dodá antioxidanty a užívat například chlorellu, která je zdrojem barviv a přírodním darem všech zdravých látek.

No a na hlavinku apartní klobouček, do ruky paraplíčko a hurá do sluncem zalité krajiny nasávat dobrou a zdravou náladu :-).

 

Oblíbený E-book pro ŽENY najdeš DNES ZDE >>>

 

Opalovani a zdravi

115 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page