top of page

Jak na stres a jak zdravě zvítězit?


Tento článek s názvem Jak na stres a jak zdravě zvítězit by mohl končit slovy: Tady a teď! Ale to by mnoha lidem moc nedalo a s dotazem jak na stres by utekli někam jinam. Ničeho se ale neboj! Zkusím ti jasně a stručně vysvětlit, jak na stres a jak se stresem bojovat zdravě.

Co se v článku „Jak na stres a jak zdravě zvítězit dozvíš?“

  • Stres má nezdravý vliv na celé tělo a neskutečně ničí tvoje hubnutí!

  • Stres se dá ochromit zdravým, „jiným“ myšlením.

  • Ukázka z praxe a jak na stres?

  • Můj stresově zdravý závěr :-).

Stres má nezdravý vliv na celé tělo a neskutečně ničí tvoje hubnutí!

Existuje řada metod, jak na stres. Život v dnešní době je tak stresující, že si možná řekneš: Má cenu to vůbec řešit? No určitě má! Jinak se rozluč se zdravým hubnutím a pevným zdravím a spokojeností vůbec!

Páni študovaní při dlouhé studii zjistili, že lidé trpící sennou rýmou, kteří jsou ve stresu, mívají silnější alergické reakce než jejich méně stresovaní kolegové.

Lékaři už dlouhá léta vědí, že stres zhoršuje i atopický ekzém. To znamená, že když budeš mít svůj emoční stres pod kontrolou, nabízí se ti tím jeden z nejlepších způsobů, jak svoje různé problémy zdravě minimalizovat. Stres ovlivňuje úplně všechno! Pamatuj si to!

Chronický stres, případně to, jak na něj reaguješ, má schopnost urychlit proces aterosklerózy prostřednictvím hormonálních změn a zvýšení hladiny adrenalinu v krvi.

Nezdravý stres oslabuje imunitní systém, jsi díky tomu náchylnější k astmatu a můžou se zhoršovat jeho příznaky! Ano správně! Astma si můžeš díky stresu „vybudovat“!

Stres se dá ochromit zdravým, „jiným“ myšlením.

Moc ráda ti prozradím, jak na stres a co myslím „jiným“ myšlením. Jestli chceš zdravě hubnout, posílit imunitu, a zlepšit svou paměť, zkus změnit způsob myšlení.

Výzkumy ukazují (ani nepotřebuji výzkumy a vím, že je to 100% pravda), že když se člověk dokáže maximálně soustředit na přítomnost (tady a teď), vytváří si tím lepší podmínky pro naplnění svých cílů i snů.

Jak ale vypadá zdravé myšlení tady a teď a jak toho máš dosáhnout?

Prozradím ti několik základních rad:

1) Pouze jedna věc!

Koncentruj se pouze na jeden úkol. Když cvičíš, soustřeď se na provedení každého opakovaní. Měla bys cítit, jak tvoje svaly reagují a plně se na ně zaměřit. Ty frajírci v posilce před zrcadlem s upřeným pohledem na svoje svaly to dělají moc dobře :-). Samozřejmě nechci, abys něco takového dělala!

Úplně bude stačit, když myšlenkami budeš v tělocvičně a nebudeš myslet na to, co máš uvařit, kdy se ti vrátí dítě domů, jestli jsi zamkla, co budeš dělat zítra, jestli máš v práci vše hotové a dalších tisíce v tuto chvíli naprosto zbytečných myšlenek! Když cvičíš, tak cvič a nemysli na hovadinky okolo!

Toto neplatí jen u cvičení ale u všeho, co děláš. Když myješ nádobí, tak myješ nádobí! Kochej se bublinkama a buď hlavou u nádobí! Nemysli na dalších x věcí okolo! Ten, kdo má myčku, tak si to převede na žehlení a ten, kdo nežehlí, je šťastná žena nebo muž a stresem určitě netrpí :-). Dělám si legraci!

2) Dechové pauzy!

Každý den si udělej krátkou pauzičku. Stačí i několik minut, které využiješ k nácviku dýchání. Zavři oči a budeš zhluboka dýchat, zatímco se tím pokusíš zklidnit a zdravě usměrnit svoje myšlenky.

3) Rušivé podněty tě stresu nezbaví, to je jasné!

Snaž se eliminovat rušivé podněty, paradoxně mezi ně může v některých případech patřit i poslech hudby při zdravém cvičení, případně to, že při jídle sleduješ televizi. To je ale všechno velmi individuální a sama budeš nejlépe vědět, za jakých podmínek jsi schopna plně naslouchat svým vlastním myšlenkám a být ve zdravé pohodě.

Ukázka z praxe a jak na stres?

Když se vydáš na zdravou procházku, věnuj pozornost tempu chůze, které by mělo být rytmické. Jakmile toho dosáhneš, můžeš se soustředit na okolní přírodu, užívat si čerstvého vzduchu a sledovat, jak ti cesta ubíhá pod nohama (tady a teď).

Kdyby tvoje myšlenky neustále nekontrolovaně běhaly (takže bys od plánovaného rozhovoru se šéfem přecházela k tomu, co uvařit k večeři), zaměř se opět na svou chůzi a pohyb nohou. Je dobré umět koncentraci zacílit na jednu konkrétní věc (tady a teď).

Můj stresově zdravý závěr :-).

Jsi na konci článku jak na stres a jak zdravě zvítězit. Už doufám víš, jak moc zdravé a důležité je být tady a teď. Pokud tady a teď zvládneš (a není to snadné) dovedeš se stresem aspoň trošku bojovat a utéct tak do svého já.

Stres samozřejmě způsobuje mraky dalších věcí… Pokud ale chceš nad stresem vyzrát a zbavit se ho, musíš se pustit do změn!

Ničí tě práce? Tak si najdi jinou! V hlavě ti ihned naskočí, že to nejde? No tak to budeš ty a stres nerozlučná dvojka! Když to neuděláš, tak se budeš plácat na místě!

Nejde jen o práci, ale i o další věci, které se bojíš změnit! Manžel, děti, protivná kamarádka, sousedé atd…

Pokud to nezměníš, nikdo to za tebe neudělá a ty se stresu nikdy nezbavíš. Žiješ jen jednou a určitě chceš žít hezky, zdravě a beze stresu :-).

Měj se krásně a hlavně v pohodě, ahojky Danča.

Nech se zdravě inspirovat a mrkni na rady na hubnutí nebo zdravý jídelníček.

Moji knihu v DNEŠNÍ akci najdeš ZDE


Jak na stres

770 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page