top of page

Hubnutí na rotopedu. Cvičební plán a na co si dát pozor, abys nešlapala zbytečně

Nad oblibou cvičení a zdravého životního stylu přemýšlí stále více lidí.

Hubnutí na rotopedu
Hubnutí na rotopedu

Jedním z efektivních způsobů, jak zhubnout tuk, je použití rotopedu. V tomto článku se podíváme na to, jak může být rotoped užitečným nástrojem pro hubnutí a zlepšení celkového zdraví.


Níže ti prozradím snadný, ale funkční cvičební plán + na co si dát pozor, abys nešlapala zbytečně.


Rotoped a jeho výhody

Rotoped je populárním cvičebním zařízením, které umožňuje simulovat jízdu na kole, aniž bys musela opustit pohodlí svého domova. Jak může tento stroj přispět k úspěšnému hubnutí?


1. Spalování kalorií: Jízda na rotopedu je skvělým způsobem, jak spálit kalorie. Intenzivní cvičení na rotopedu může vést ke spálení několika set kalorií za hodinu. To je důležité pro každého, kdo se snaží zhubnout, protože hubnutí je v podstatě procesem, ve kterém musíš spálit více kalorií, než přijmeš. Tyto i další základy vysvětluji v moji knize zde.



2. Kardiovaskulární zdraví: Používání rotopedu může výrazně posílit srdce a cévy. Pravidelná kardiovaskulární aktivita může snížit riziko srdečních onemocnění a zlepšit celkovou kondici tvého těla.



3. Snadná dostupnost: Rotopedy jsou k dispozici v mnoha různých variantách a cenových kategoriích. Můžeš si vybrat mezi stacionárními rotopedy, které jsou vhodné pro domácí použití, nebo navštívit posilovnu a využívat rotoped tam.


4. Nízký dopad na klouby: Na rozdíl od běhu nebo jiných cvičebních aktivit, které mohou zatěžovat klouby, je jízda na rotopedu šetrnější ke tvým kloubům. To je zvlášť důležité pro lidi s kloubními problémy nebo nadměrnou váhou.



DÁREK: 5 chyb při 😵🤮 hubnutí, které ŽENY 💃 neustále OPAKUJÍ. Video si zdarma vyzvedni ZDE >


Jak dosáhnout úspěšného hubnutí na rotopedu

Pokud si stanovíš cíl hubnout na rotopedu, je důležité dodržovat několik zásad. Povede se ti pak zhubnout a nebudeš šlapat zbytečně.


1. Pravidelnost: Cvičení na rotopedu by mělo být pravidelné. Stanov si pevný harmonogram cvičení a snaž se ho dodržovat. Úplně stačí si nastavit, že budeš každé úterý poctivě odklízet oblečení z rotopedu a pak na něm šlapat :-).


2. Intenzita: Abys dosáhla efektivního spalování kalorií, je důležité udržovat mírnou až vysokou intenzitu cvičení. Můžeš střídat rychlé intervaly s klidnějšími úseky.


3. Délka cvičení: Doporučuji zkusit 120 minut mírně intenzivního cvičení týdně pro dosažení zdravotních výhod. Pro hubnutí v začátku stačí těchto 120 minut rozdělit libovolně do celého týdne. Později by bylo fajn šlapat vždy alespoň 30-40 minut v jednom kuse.


4. Strava: Nezapomínej na vyváženou stravu. I když cvičíš pravidelně na rotopedu, nedosáhneš optimálních výsledků bez správného stravování. Základy ve stravování vysvětluji v moji knize NEchci chybovat zde.


5. Monitorování pokroku: Zaznamenávání svých cvičebních aktivit a pokroků ti může pomoci sledovat, jak se tvoje kondice zlepšuje a jaké výsledky dosahuješ. Zde se ti bude hodit moje video, kde vysvětluji, jak správně sledovat svůj pokrok. Video si přehraj zde.



Cvičební plán - hubnutí na rotopedu pro začátečnici:

Budou se ti hodit stopky, budík nebo stačí sledovat vteřinovku. Tento plán je pro začátečnice. Pokud ti přijde náročný, tak si jen sniž zátěž, ale časové bloky zkus zvládnout.


1) Na zahřátí a vyhnání únavy (když se ti nic nechce) Ti mohu doporučit mé video, které najdeš TADY.


2) Po kroku jedna se pust do rotopedu - 5 minut šlapej na velmi nízkou zátěž v malé intenzitě. Nohy a tělo potřebuješ zahřát, takže žádné jančení.


3) Přidej si trošičku zátěž a šlapej kropítek rychleji. Jde o tempo, kde zvládáš v pohodě mluvit, ale již si trochu zadýchaná. V tomto nastavení vydrž cca 5 minut.


4) Na dalších 5 minut tě čekají intervaly. Pojedeš 40 sekund volně a dalších 20 sekund v intenzitě, kde již mluvení není sranda, funíš a docela se začínáš potit. Podle toho si také budeš upravovat zátěž a svoje úsilí. Takže tě čeká 5 intervalů. 40 sekund volné tempo (níž zátěž a šlapej volně). 20 sekund (makej dle svých možností - přidej zátěž a pořádně šlapej).


5) Posledních 5 minut si dej na "vytočení nohou". To je pohodové tempo, při kterém se snažíš zklidnit, ale stále volně na rotopedu šlapeš. Vnímej dýchání a v posledních minutách jen nohy "pokládej", aby ses opravdu srovnala do pohodového stavu. Je to opravdu důležité, tak to prosím nepodceňuj.



ROTOPEDOVÝ ZÁVĚR: Prvních 14 dní zkus takto vydržet a rotopedu se věnuj 2x až 4x v týdnu. Po 14 dnech si můžeš přidat na intenzitě i zátěži nebo zkusit dvě kola. Cvičení bys tedy neměla na 20 minut, ale na 40 minut. Hubnutí a to nejen na rotopedu je o trpělivosti, tak jen prosím vydrž a uvidíš, že to půjde ❤️.


Takto nastavený cvičební plán je pro začátečnice. Ale vůbec se neboj 🙏. Pokud ti i toto přijde náročné, tak si z toho nic nedělej. I kdybys měla na rotopedu jezdit 10 minut 2x v týdnu v pohodovém tempu, tak to má smysl. Každý nějak začínal a ty máš tu výhodu, že chceš a již začínáš.


Hubnutí na rotopedu je reálným cílem, pokud budeš mít trpělivost a budeš cvičit pravidelně. Je to skvělý způsob, jak spalovat kalorie, posilovat srdce a zlepšovat celkovou kondici těla, a to vše s minimálním zatížením kloubů.


S přístupem, disciplínou a správným stravováním můžeš dosáhnout svých cílů hubnutí a získat zdravější a štíhlejší tělo.



Po článku o hubnutí na rotopedu ženy zajímá:



DÁREK: 5 chyb při 😵🤮 hubnutí, které ŽENY 💃 neustále OPAKUJÍ. Video si zdarma vyzvedni ZDE >
2 873 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page