top of page

Bezlepkový chléb recept


Bezlepkový chléb recept od Danči.

Není nad to si vykouzlit domácí bezlepkový chléb. Zastávám názoru, že by ve zdravém jídelníčku měl chléb být. Pokud máš pravidelně zdravý pohyb, tak ti bezlepkový chléb nemůže ublížit.

Moje velmi častá snídaně je: Chléb namazaný pravým máslem (žádné Flory a Ramy, takovou chemii bych nepozřela) a k tomu černý čajíček v obrovském hrníčku.

Někdy bezlepkový chléb vylepším mazacím sýrem, domácí marmeládou, rostlinou pomazánkou, naklíčeními klíčky nebo šunkou od farmáře.

Co tě čeká v receptu na bezlepkový chléb?

Recept na tento bezlepkový chléb ti zabere asi 130 minut, vykouzlíš si asi 6 porcí a na bezlepkovém chlebu si moc pochutnáš, to ti slibuji :-). Určitě tento recept zvládneš, jsi přeci šikulka.

Recept na bezlepkový chléb a co musíš sehnat.

  • 250 ml vlažné vody

  • 100 ml mléka

  • 1 polévková lžíce octa

  • 3 polévkové lžíce oleje

  • 1 čajová lžička drceného kmínu

  • Jedna a ½ čajové lžičky soli

  • 1 polévková lžíce pravého másla

  • 150 g dýňových semínek

  • 300 g bezlepkové mouky

  • 200 g pohankové mouky

Nažhav troubu, jdeme se pustit do receptu na bezlepkový chléb.

1) Smíchej vlažné mléko s jednou lžící bezlepkové mouky, cukr a droždí. Po smíchání ti vznikne hmota, kterou přelij do hrníčku a nech na teplém místě vzejít kvásek. Kvásek ti vznikne za cca 30 minut, ale není to pravidlem! Záleží na okolní teplotě, vlhkosti, světlu i náladě kvásku :-). Kvásek si hlídej, a jakmile bude „načechraný“ tak máš chlebový kvásek hotový.

2) Ve tvé oblíbené míse si spoj obě mouky, sůl, kmín, olej, ocet, rozpuštěné máslo, vlažnou vodou a polovinu dýňových semínek. K těmto všem zdravým potravinám přidej kvásek a vypracuji si zdravoučké těsto.

3) Chlebové těsto nech kynout na teplém místě asi 20 minut, poté jej prohnět a nech ještě kynout dalších 30 minut.

4) Zdravé těsto dej do formy nebo pekáčku vyložené pečícím papírem. Bezlepkový chléb posyp zbývajícími semínky. Bezlepkový chléb vlož do vyhřáté trouby na 170°C na 40 minut. Zda je chléb bez lepku akorát upečený poznáš tak, že když do něj zapíchneš špejli, bude po vytažení suchá. Ale tento „trik“ určitě znáš :-).

Kdy je dobré bezlepkový chléb baštit?

Jak jsem psala, tak já mám nejčastěji chléb k snídani. Bezlepkový chléb ti tedy mohu doporučit k snídani i dopolední svačině. Bezlepkový chléb si můžeš dát také před cvičením i po cvičení.

Jen vhodný čas si musíš najít sama! Já si zdravou sváču mohu dát i 20 minut před cvičením a vůbec mi to nevadí. Někdo musí mít mezi cvičením a zdravou svačinou i hodinový rozestup.

Jak říkám! Nejdi s davem, vyprdni se na tabulky a poslouchej své tělo! Tvoje hubnutí pak bude mnohem snazší a hlavně zdravější!


Bezlepkovy chleb recept
9 114 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page