top of page

7 běžeckých pravidel pro ženy začátečnice

Chceš se zlepšit v běhání, ale máš pocit, že to prostě není pro tebe a připadáš si jako slon v porcelánu? Natrénovat se dá všechno, jen musíš vědět, jak na to!


Podívej se na 7 jednoduchých pravidel (poslední rada je nejdůležitější), která ti pomohou zlepšovat výkony a cítit se při běhání lépe. Pěkná postava bude bonusem navíc. + DNES můžeš získat moje osobní jídelníčky na hubnutí, díky kterým hubnu a tvaruji svoji postavu. Moje jídelníčky omrkni ZDE >>>


POZOR: Nepřehlédni můj tip na běh "NAslepo". Moje doporučení najdeš úplně na konci toho běžeckého článku.


1. Na běh vyraz ráno:

Ideálně se nastartuješ a nabiješ energií na celý den. Navíc odpadnou výmluvy v podobě, že ti do toho během dne něco přišlo a prostě si to nestihla. Udělej si ráno čas na sebe a využij ho pro běh nebo svižnou procházku (minimálně 3-5 km). Příval endorfinů pak udělá všechny další úkoly během dne o něco snesitelnější. Pomáhá i dobrý pocit, že už hned z rána splníš jeden z bodů naplánovaného dne.



2. Posiluj:

Samotný běh je skvělý pro kondičku. Když chceš rychleji dosahovat lepších výsledků, více zpevňovat postavu a předcházet zraněním, zařazuj během týdne i několik posilovacích tréninků. Inspiraci najdeš například na mých stránkách a až budeš zkušenější, trénink si zvládneš sestavit sama. Cvičení na zadek a nohy omrkni zde.



3. Věnuj se doplňkovým sportům:

Ze začátku se budou nové a lepší výkony objevovat jako na běžícím pásu. Postupem času si ale tělo zvykne a bude potřebovat nové nakopnutí. Přidej jiné sporty jako například plavání, jízdu na kole, nebo nazuj kolečkové brusle. Pomůže to tvým výkonům při běhání a ještě rozbouráš stereotypně nastavený trénink. Inspirací ti může být můj článek: cvičení venku.



4. Zařaď více zeleniny do svého jídelníčku:

Zelenina obsahuje důležité minerály a vitamíny. Je zdrojem látek, které pomáhají při regeneraci. A to je pro běhání a stále lepší výsledky klíčové. Neboj se, nemusíš se nutit do druhu zeleniny, která ti nechutná. Variant existuje celá řada a jistě si oblíbíš některý ze zdravých receptů nebo přijdeš na chuť jinému druhu zeleniny. Já mám třeba nejradši v teplých měsících grilovanou cuketu, kterou mohu baštit na kila :-).





5. Nepodceňuj spánek a odpočinek:

Během spánku se naše tělo regeneruje a dobíjí se baterky. Bez toho prostě nemůžeme druhý den fungovat. Ideální doba pro spánek je 7 až 9 hodin. Zkus zařadit pravidelný režim, kdy budeš chodit spát a vstávat přibližně ve stejnou dobu. Mrkni také na můj článek: zdravý spánek.



6. Začni den pořádnou snídaní:

Pravidelnost zkus uplatnit i ve zdravém jídelníčku alespoň u snídaně. Dopřej si porci sacharidů a bílkovin, které nastartují tvůj den a připraví svaly na případný trénink. Ideální volbou je ovesná kaše, jogurt s kouskem ovoce, ale i vajíčka s kusem celozrnného nebo kváskového pečiva.


Inspiruj se v mé tištěné fit kuchařce a dělej si moje oblíbené snídaně. Na moji kuchařku ti poslední dny platí sleva 200 Kč + dárek zdarma! Video představení + svoji slevu omrkni ZDE >>>.



7. Dělej - co tě baví:

Nemusíš nutně "jen obyčejně" běhat. Zkoušej si hrát a hledej různé varianty běhání... Já třeba nemám ráda rovinky a asfalt, takže hledám běžecké závody, které jsou ideálně v horách a trasa vede hezkou přírodou nahoru a dolů. Pokochám se výhledy, přírodou, potkám zajímavé lidi a ještě si protáhnu nožky.


Hlavně zkoušej a hledej si svůj směr. Zkus běhat schody, v lese, na oválu, městem, ráno, večer, za tmy s čelovkou, atd... Nefixuj se jen na běhání kolem domu, ale objevuj nové možnosti a styly.



BONUS - běh "NAslepo":

Už jsi třeba zkoušela běh "NAslepo"? Žádné plánování trasy předem, ale prostě vyběhneš a běžíš, kam tě napadne. Tady doleva, tady rovně, tady nahoru atd... Prostě poběžíš, kam se ti bude líbit a užiješ si to.


Víš, že máš hodinu čas, tak se takto můžeš 30 minut "potulovat" a po půl hoďce se začneš vracet k domovu. Máš problém s orientací? Důrazně doporučuji nevybíhat bez mobilu :-). Když mi pošleš foto ze svého běhu, tak tě jisto-jistě odměním dárečkem. Foto posílej na můj osobní email: Danca@NEchcichybovat.cz



Co jsem pro tebe napsala a natočila ❤️ zdravého ❤️:

#️⃣️ Příbuzná témata k běhání a hubnutí: #běh #běhání #hubnutí



7 běžeckých pravidel pro ženy začátečnice.
7 běžeckých pravidel pro ženy začátečnice

Dotazy, týkající se hubnutí, cvičení nebo motivace, mi posílej na můj osobní email: Danca@nechcichybovat.cz Ahojky Danča.




2 976 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page