top of page

6 běžeckých rad pro ženy začátečnice


Ani takový zdánlivě nenáročný sport, jako je běh, se neobejde bez určitých rad a upozornění. Pokládám si za povinnost tě s nimi seznámit, jelikož mi záleží na tom, aby tě nějaká drobnost od běhání neodradila :-).

Sama jsem také dělala chyby, proto jsem ti sestavila 6 běžeckých rad pro začátečníky.

A možná by se jich našlo i víc...

PS: Do běžeckého článku jsem ti "schovala" slevu 400 Kč na moje fitness členství. Sleva platí poslední dny a je jen pro ženy! Přidej se a zhubni s úsměvem 2-5-8 nebo 12 kilo :-).

Co tě čeká v mých 6 radách pro začátečníky?

  • Menší rozcvička před během

  • Nelítej hned jako šílenec!

  • Podívej se na správný styl

  • Zkus nalákat kamarádku

  • Nezapomeň odpočívat

  • Správné oblečení a hlavně obutí

Menší rozcvička před během:

A jako při školním tělocviku! Začni klasickou rozcvičkou celého těla – pár úklonů, předklonů, zakruž si rukama, nohama, trupem i hlavou…

Je nutné si rozehřát svaly a klouby, abys je naladila na aktivitu. Lépe se ti poběží, budeš správně uvolněná. Před koncem běhu zvolni a zlehka vyklusávej. A těsně před dokončením skvělého proběhnutí si ještě pár cviky protáhni svaly. Je to krásná tečka za tvým běžeckým výkonem :-).

Nelítej hned jako šílenec!

Nedoporučuji ti vyběhnout jako splašená. Po pár metrech tě začne píchat v boku a nebudeš moci popadnout dech. Pro vybudování své vytrvalosti začni pomalinku. Opravdu ti nic neuteče.

Střídej běh s chůzí – chvilku běžet, chvilku vydýchat při chůzi. Nezkoušej si hned „nandat do těla,“ může tě to i porazit. Vnímej klid přírody, poslouchej ptáčky a nevnímej, jestli tě někdo pozoruje – stejně to bude nějaká ženská, která ti v duchu závidí, že ty běžíš a ona o tom jen přemýšlí :-).

Podívej se na správný styl:

Pro tvé běhání je také velmi důležité najít si informace o stylu běhu. Nejlepší, co můžeš udělat, je navštívit nějakého běžce, který už má zkušenosti nebo si zaplatit hoďku s trenérem.

Je zapotřebí vědět, jak máš správně držet tělo a jakou technikou nechat kmitat své nožky, abys předešla nějakému zbytečnému úrazu, který by tě mohl stát i sádru, natažení vazů atd... A bylo by po aktivitě :-).

Na youtube najdeš i spousty návodů, podle kterých můžeš začít a jestli jsi, tak jako já, nadšenec do energií a chceš se dozvědět něco o lehkosti pohybu, podívej se na Chi Running na webovky Běh bez úsilí :-).

Zkus nalákat kamarádku:

Vzpomeň si na nějakou kamarádku – kamaráda, která také už dlouho o nějakém sportu (jen) mluví a zkus jí přesvědčit o tom, jak skvělé pocity ti běh přináší. Jak ti pomalu zvedá sebevědomí a přináší ti radost.

Lépe spolu vypustíte všechny starosti a určitě se při své snaze o sportovní výkony také dost nasmějete :-). I o tohle jde – mít psychiku v pohodě.

Nezapomeň odpočívat:

Pokud začneš cítit, že jsi po pár běhacích dnech moc unavená, znamená to, že už jsi své těleso přetáhla. A to je na čase odpočinek. Organizmus potřebuje vypnout.

Klidně si dovol vynechat další naplánované běhání až do doby, kdy budeš opět fit. Poslouchej své tělo a dopřej mu zaslouženou regeneraci. Zajdi si do sauny, nebo na masáž. Ale pozor na zlenivění – nezapomeň na ten slastný pocit při běhání a na radost z každého zhubnutého kilča!

Správné oblečení a hlavně obutí:

Na kvalitě oblečení ti zpočátku tolik záležet nemusí. Já ráda opakuji svoje oblíbené – vytáhni starou mikinu, v chladnu si omotej krček šátkem po babičce a na hlavu napař kšiltovku :-).

Až později tě možná začne zajímat funkce speciálních běžeckých oblečků. Jsou úžasné, to nepopírám. Dobře odvádějí pot, jsou přiléhavé, nikde ti neplandají….

Mnohem důležitější jsou běžecké boty přímo určené pro běh. Ale nedej se „ukecat“ na ty nejlepší z nejlepších za drahé tisícovky, které na tebe jukají z reklamních taháků. Poraď se ve specializovaných prodejnách, kde ti ale nebudou vnucovat a jen ti odborně poradí.

Až se z tebe stane výkonnostní běžkyně, tak se samozřejmě sportovně „ohákni“ :-).

Můžeš to mít třeba za odměnu :-).

 

Slevu 400 Kč na moje fitness členství - (z 690 Kč na 290 Kč) - NAJDEŠ DNES ZDE >

 

Jsi na konci mého předávání zkušeností v „ 6 běžeckých radách pro začátečnice.“

Jestli si opravdu došla až sem, tak je vidět, že tě běhání zaujalo a doteď jsi trochu váhala. Doufám, že ses právě rozhodla rozšířit řady běhavců, které dnes běžně potkáváš na každém rohu. Také si možná už párkrát nějakou funící, ale snažící se osůbku na půl oka pozorovala a tiše jí záviděla :-).

Po běžeckých radách ženy čtou:

 

Mrkni na moji kuchařku v AKCI ZDE >

 

Běžecké rady pro ženy

1 841 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page