top of page

Tofu s čočkou


Tofu s čočkou podle Danči. Zdravý recept na orientální čočku s tofu.

Luštěnin stále není v našem jídelníčku dostatek, přitom jsou pro nás tolik důležité a zároveň mnohem levnější než jiné suroviny. Proto se s Tebou ráda podělím o další zdravý receptík na Orientální čočku s tofu.

Nevím, jestli už jsi někdy slyšel/a, že není dobré čočku kombinovat s živočišnou bílkovinou. To je jeden z důvodů špatného trávení čočky a třeba nadýmání. Takže čočka s párkem nebo vajíčkem tak, jak jsme od malička zvyklí, není moc dobrá volba. Já si z tohoto důvodu připravuji tento recept s tofu :-).

Pro cca dvě osoby budeš potřebovat tyto zdravé suroviny:

  • 100 g čočky v suchém stavu

  • 250 g cherry rajčátek

  • 2 středně velké mrkve

  • 1 středně velká cibule

  • 1 stroužek česneku

  • 1 malou čajová lžička kari koření

  • Sůl, pepř, ocet, třtinový cukr

  • Dvě polévkové lžíce klasického másla (Jihočeské, Farmářské apod.)

  • Dvě polévkové lžíce oleje na smažení

A jdeme kuchtit tofu s čočkou:

1) Čočku si přes noc namoč do vody (minimálně 8 hodin). Druhý den ji několikrát propláchni v čisté vodě.

2) Cibuli, česnek a mrkev oloupej a nakrájej na malé kostičky. Rajčátka také pokrájej na malé kousky. V hlubší pánvi si rozehřej olej a máslo. Přidej cibuli, česnek, kari a mrkev a restuj cca 3 minutky. Pak přidej čočku a rajčátka, podlij cca 3 dcl vody, přiklop pokličkou a na mírném ohni dus. Občas promíchej a až bude čočka téměř měkká (tak za 10 minutek), tak pokličku sundej a nech vodu odpařit.

3) Mezitím čočku dochuť solí, pepřem, popřípadě cukrem a octem dle vlastních potřeb.

4) Tofu k této čočce můžeš podávat jakékoli Ti chutná. Já mám třeba moc ráda tofu Zálesák se sezamem, který kupuji ve zdravé výživě. Jen si ho nakrájím na silnější plátky a na nepřilnavé pánvičce z obou stran lehce osmahnu na olivovém oleji. Když si tofu koupíš ochucené, stačí jen ohřát. Pokud koupíš třeba uzené čisté, tak si ho před restováním třeba posyp bazalkou a lehce potři česnekem.

Ke zdravému tofu s čočkou ti přeji dobrou chuť.

Kdy je dobré tofu s čočkou baštit aby tvé zdravé hubnutí fungovalo?

Určitě si tofu s čočkou dej jak obědu, tak zdravé večeři. Jen se nehodí nějak těsně před spaním, aby Ti po čočce nebylo moc těžko. To záleží na Tvém trávicím systému, a jak čočku snášíš přímo ty! Zdravé stravování je o hledání a zkoušení, tak se toho neboj! :-).

Po receptu s tofu s čočkou ženy čtou:

 
 

tofu s cockou

4 435 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page