top of page

Proč je jablko levným lékařem?

Jablko je v evropském kontextu symbolem vyhnání z ráje, jako symbol státnosti (korunovační klenoty) je spojováno s mocí. Původní vlastí jabloně je střední Asie, dnes je však tato dřevina rozšířena na mnohem rozsáhlejším území.

Jablka zdraví a hubnutí
Jablka zdraví a hubnutí

Žádný jiný druh ovoce nemá tolik odrůd jako právě jablko. Z fyziologického a dietologického hlediska jde o cennou potravinu, jež zároveň vyniká léčivými účinky. Jedno staré anglické přísloví dokonce říká: "Jedno jablko denně a doktor k vám nemusí".


Všestranné použití jablka jako léčivého prostředku je dáno mimo jiné obsahem pektinu, různých organických kyselin, cukrů, celulózy, tříslovin a více než 20 minerálů.



5 chyb při 😵🤕🤮 cvičení, které ŽENY 💃 neustále OPAKUJÍ... Video dárek si zdarma vyzvedni ZDE >>>


Je dokázáno, že jablka snižují krevní tlak, stejně jako hladinu tuků a cholesterolu. Jablka také pročišťují střeva, posilují imunitu, neutralizují překyselení organismu a jsou cenným zdrojem důležitých vitamínů.




Co se v jablečném článku ještě dozvíš?

  • Zvláštní jablečný tip

  • Jak poznat správnou zralost jablka

  • Léčivé účinky jablek

  • Ošetření ran jablečnou šťávou

  • Jablka při zažívacích potížích




3 zdravé recepty z jablek, které ti 100 % pomohou:

  • Jablečná dieta k pročištění

  • Jablečný čaj proti horečce i kašli

  • Mrkev s jablky proti zácpě




Zvláštní jablečný tip:

Jablko snědené ráno na lačný žaludek má povzbuzující účinek a duševní čilost. Před spaním ti jablko naopak přinese uklidněný a dobrý spánek.




Jak poznat správnou zralost jablka:

Jablko je zralé ke sklizni, když jej lze pouhým nadzvednutím snadno oddělit od větve. Mnohé odrůdy jablek však vyžadují po sklizni nějakou dobu, než získají konzumační zralost.


Tato doba může trvat několik dní, ale také celé týdny. Během zrání dosáhne jablko nejen optimálních chuťových vlastností, ale také ideálního obsahu cukrů, vitamínů a stopových prvků.




Léčivé účinky jablek:

Jablíčka jsou zdravá hlavně díky vysokému obsahu tříslovin, éterického oleje a zejména pektinu. Tyto zdravé látky mají léčivé a ochranné účinky na střeva a cévy.


Minerální látky se podílejí na čištění organizmu a vysoký obsah železa lze využít při chudokrevnosti. Organické kyseliny pomáhají játrům při zneškodňování jedovatých zplodin a vitamin C posiluje obranyschopnost.



👙 Zažij 😍 fitness proměnu ✅ Okopíruj můj osobní fitness jídelníček ZDE >>>


Ošetření ran jablečnou šťávou:

Hojení vředů a poranění můžeš urychlit pravidelnou aplikací čerstvě vymačkané jablečné šťávy. Ovocné kyseliny a vitamin C jsou přírodní dezinfekcí, která nevyvolává pálení.


Pektin pak chrání ránu před nebezpečnými zárodky a minerální látky podporují zdravé hojení.




Jablka při zažívacích potížích:

Jablka pomáhají jak při zácpě, tak i při průjmu - záleží jen na tom, v jaké formě jablka zbaštíš. Jablko nastrouhané i se slupkou má projímavé účinky, neboť obsahuje pektiny, které ve střevech bobtnají a vážou vodu. Střevní obsah se stane poddajnějším a může být snáze vyloučen.


Oloupané a nastrouhané jablko naopak pomáhá při průjmu, obnovuje rovnováhu v hospodaření s minerály a uklidňuje podrážděné střevo. Kyseliny obsažené v dužnině též působí proti škodlivým bakteriím.




Jablečná dieta k pročištění:

Na zdravou detoxikaci budeš potřebovat asi 1,5 kg jablek.

Jablka omyj a drobně nakrájej nebo nakrouhej. Jablka jez průběžně celý den, aniž bys přitom baštila cokoli jiného. Nezapomeň na pitný režim, takže vypij minimálně 2 litry čisté vody, nejlépe neperlivou minerální vodu smíchanou s jablečnou šťávou. Tato minidieta je vhodná jen na jeden den (ne že ji budeš držet týden), ale s pauzami si ji můžeš dopřát, kdykoli budeš mít pocit, že by tělu prospěla.




Jablečný čaj proti horečce i kašli:

Na zdravý jablečný čaj budeš potřebovat: 2 jablka, 300 ml vroucí vody, šťávu z poloviny citronu a med.


Jablka omyj a nakrájej na tenké plátky. Takto nakrájená jablka přelij vroucí vodou a nech 10 minut louhovat pod pokličkou. Přidej citronovou šťávu a oslaď medem. Jablečný čaj pij několikrát denně jeden šálek.




Mrkev s jablky proti zácpě:

Na tento jablečný lék budeš potřebovat: 1 jablko, 1 mrkev, 1 čajovou lžičku citronové šťávy, 1/2 lžičky medu a 1/2 čajové lžičky lněného semínka.


Jablka a mrkev očisti, nahrubo nakrouhej a smíchej. Podle chuti přidej citronovou šťávu a med. Trpíš na opravdu silnou zácpu? Přidej si ještě navíc 1/2 lžičky drceného lněného semínka. Jablka s mrkví bašti ráno na lačno a po uplynutí 1/2 hodiny se nasnídej obvyklým způsobem.


 

Fit hubnutí doma s Dančou

Chceš také zažít fitness proměnu?

Nabízím ti kompletní péči v podobě velmi oblíbeného fitness členství pro ŽENY.

Tvá akční S L E V A 400 Kč platí poslední dny!



Tvoje fitness Danča ❤



 

5 073 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page