top of page

Čočka a zdraví


Článek čočka a zdraví od Danči.

Lze se vůbec dohadovat, jestli je čočka zdravá nebo je to jasná věc? Ráda ti čočkové tajemství prozradím. Vysvětlím ti také, čím je čočka zdravá a výjimečná. Myslíš to s hubnutím a zdravým životním stylem vážně? Tak to ve svém zdravém jídelníčku určitě čočku máš! :-)

Co se v článečku čočka a zdraví dozvíš?

  1. Čočka a zdraví - různé druhy a klíčení.

  2. Vápníkové tabletky a sebeničení! Zdravá čočka je řešení.

  3. Česká kombinace čočka a uzenina je velmi nezdravá! Proč?

  4. Čočka a zdraví, prevence osteoporózy.

  5. Veliké výhody zdravé čočky a rychlá polévka.

1. Čočka a zdraví - různé druhy a klíčení.

Čočka někomu chutná, jinému méně. Co zkusit čočku s jíškou a na kyselo s bobkovým listem? Nebo můžeš zkusit nejzdravější variantu a to čočku naklíčenou. Díky klíčení se v čočce probudí zdravá nálož. Naklíčená čočka (luštěniny všeobecně) obsahují celou řadu vitaminů. Naklíčená čočka je bohatá na bílkoviny, obsahuje jich dokonce zhruba tolik, jako maso.

Pro tělo je naklíčená čočka výborně stravitelná, protože při klíčení se složité cukry rozštěpí na jednoduché, to je současně důvod, proč po konzumaci naklíčené čočky nehrozí větry jako po luštěninách vařených. Pokud necháš naklíčené výhonky poslední den na světle zezelenat, obsahují i prospěšný chlorofyl. S baštěním klíčků opatrně! Můžeš si přidat lžíci naklíčené čočky denně do jogurtu nebo zeleninového salátku.

Můžeš si vybrat z vícera druhů čočky. V Indii se pěstuje více než padesát druhů čočky. Už i o nás se dá sehnat čočka nejrůznějších druhů. Nejdůležitější je, že všechny druhy čočky jsou zdravé a obsahují velké množství vlákniny, zinku, železa a vitaminu B. Čočka také obsahuje měď.

2. Vápníkové tabletky a sebeničení! Zdravá čočka je řešení.

Osteoporóza (řídnutí kostí) není jen záležitost vápníku, jak doufají ti, co baští nejrůznější tabletky. Mnohdy jsou tito lidé překvapeni, když je kromě osteoporózy začnou trápit i ledviny. Nemůžeš se jim divit! Chudinky ledviny jsou zataraseny kamením!

Jsi vyznavač tabletek? Tak si vyzkoušej jejich rozpustnost! Tabletu hodˇ do hrnečku s octem a míchej. Za cca 30 minut by se měla tabletka úplně rozpustit. Čočka a zdraví není to lepší řešení? Protože, pokud se ti tabletka nerozpustila, měla by ses poohlédnout po jiném zdroji vápníku, protože tato tableta se nerozpustí ani ve tvém žaludku! Už víš, proč je lepší si dát zdravou čočku? Myslím, že je to jasné! Zdravé čočce zdar!

Čočka obsahuje fosfor, hořčík, křemík zinek i měď. Čočka je tedy ideálním bojovníkem proti osteoporóze.

3. Česká kombinace čočka a uzenina je velmi nezdravá! Proč?

Čočka a zdraví, to je čočka okořeněna s tymiánem. Tymián totiž obsahuje hodně vápníku.

K této zdravé kombinaci si dej třeba salát z čínského zelí, ozdobený zelenou petrželkou. Obojí je totiž zdravým zdrojem vápníku. Uzeninu si k čočce nedávej! Dvojí bílkovina by se ve tvém žaludku velmi špatně trávila. A pak nadbytek bílkovin tak vede k osteoporóze.

Hlavně čočku nezapíjej žroutem vápníku - Coca-Colou! Nejzdravější varianta k čočce je kousek chleba nebo zdravou rýži. Obiloviny jsou bohaté na esenciální aminokyselinu methionin, která zdravým luštěninám chybí. Ke zdravé čočce se také hodí mrkev, která obsahuje vitamin A, který zdravoučké čočce bohužel chybí. Čočka a zdraví pro jednoduchý salátek. Trocha zeleninového salátu zakapaného citronem je super zdravá varianta. Vitamín C totiž zlepšuje vstřebávání železa, které je v čočce obsažené.

4. Čočka a zdraví, prevence osteoporózy.

Při osteoporóze může i pouhé odejmutí způsobit prasknutí žeber! Pokud nechceš mít osteoporózu, dej si zdravou čočku! Určitě tedy platí: čočka a zdraví! Oficiální studie potvrdila, že ženy, které dodržují zdravou vegetariánskou dietu, pociťují výrazně nižší podíl úbytku kostní hmoty nežli ženy, které baští maso.

5. Veliké výhody zdravé čočky a rychlá polévka.

Jaké jsou výhody čočky oproti jiným, zdravým luštěninám? Čočka se nemusí vařit tak dlouho jako ostatní, zdravé luštěniny.

Prozradím ti opravdu rychlou a zdravou polévku.

Dej vařit do vody červenou čočku, nakrájenou cibuli a bobkový list. Přistrouhej trošku mrkve nebo petržele. Když se čočka a cibule skoro rozvaří, ochuť zdravou – čočkovou polévku solí, citronem nebo jogurtem.

Červená loupaná čočka je opravdu rychle hotová. Zdravou čočku si můžeš také dochutit kořením garam masla, česnekem nebo zázvorem.

Po přečtení článku čočka a zdraví už určitě víš, na čem s čočkou jsi. Pro svoje dotazy ohledně tohoto článku (čočka a zdraví) mi můžeš napsat vzkaz dolů do komentáře, ráda ti odpovím.

Zdravé recepty s čočkou budu určitě přidávat, máš se na to těšit.

Tajné věci o jídle ti prozradím v mém E-booku > ZDE <


Cocka a zdravi

1 366 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page