top of page

Zázvor a 6 super výhod na zdraví


Kdyby mi kdysi dávno někdo nepoukázal na to, co je zázvor, považovala bych ten prapodivně pokroucený pahýl, který se v obchodech krčí mezi ostatní zeleninou, za omylem uskladněný kořen nějakého cizokrajného stromu.

Dnes už ale moc dobře vím, co je to zač a popíšu ti 6 výhod zázvoru, které jsou na něm to nejcennější.

Nikdy nezapomenu na mojí první zkušenost s chutí zázvoru, kterou už jsem v jednom článku popisovala – nic netušíc jsem neodolala nabídnutému „bonbónku“ a nacpala jsem si do pusy hned tři! Nešlo to rozdýchat! Dnes ale na tento zdravý a léčivý zázrak nedám dopustit :-).

Co chytrého ti přinese můj článek s 6 výhodami zázvoru?

  • Gingerol – silné léčebné účinky

  • Zázvor zlepšuje funkci mozku

  • Zázvor snižuje hladinu cukru (kdo si musí dát pozor?)

  • Proti trápení žaludku při cestách bojuj zázvorem

  • Zázvor se používá v kosmetice

  • Pan zázvor ti vyroste na zahrádce i na balkóně

  • 2 úžasné zázvorové receptíky

Gingerol – silné léčebné účinky

Některé zázvorové limonády, nebo piva mají v nápisu ginger.“ Je to název léčebné látky, kterou zázvor obsahuje.

Má neskutečné vlastnosti, díky kterým statečně bojuje s infekcí v těle. Má silné protizánětlivé a antioxidační účinky. Poráží bakterie v ústní dutině, které způsobují nepříjemné záněty dásní. Nejvíce se používá v boji proti bolestem v krku a při nemocích dýchacích cest.

Leze na tebe rýmička? Tak neváhej a ať už se ti kouří z hrnečku – čaj ze zázvoru ti pěkně protáhne chobot :-).

Zázvor zlepšuje funkci mozku

Podle studií prý zázvor může zlepšit funkci mozku a pomáhá lidem s Alzheimerovou chorobou. To znamená, že zlepšuje paměť.

Tohle jestli je pravda, tak jdu okamžitě koupit zázvorové sazenice :-).

Zázvor snižuje hladinu cukru (kdo si musí dát pozor?)

Zázvor také může snižovat hladinu cukru v krvi. Avšak vědátoři doporučují lidem s diabetem, aby se před pravidelnějším užíváním zázvoru raději poradili se svým lékařem.

Je potřeba hlídat, aby léky spolu se zázvorem nesnížily hladinu cukru až moc!

Proti trápení žaludku při cestách bojuj zázvorem

Patříš k lidem, kteří bojují se silnou žaludeční nevolností před a během jízdy v autě, nebo při letu letadlem? Nechceš se cpát chemií z lékárny, která ti někdy ani nezabere?

Vyzkoušej sílu zázvoru. Pár dní před cestou si začni vařit zázvorové čajíky a přidávej si trošku zázvoru i do jídel – do polévky, do omáčky… Nebo si udělej zázvorové bonbóny, či lízátka. Jednoduchých a zdravých receptů najdeš spoustu.

Zázvor se používá v kosmetice

Tenhle tisíce let starý kořen se používá i v kosmetice. Zázvor pomáhá s vyhlazováním vrásek, při problémy s akné a skvěle působí na vlasovou pokožku, kterou dezinfikuje a prokrvuje.

Ve zdravých obchůdcích si můžeš zakoupit zázvorový esenciální olej, který má velký obsah gingerolu a proto jej odborníci vřele doporučují. Užívá se buďto ústně, nebo se aplikuje přímo na postižená místa. Díky zázvoru budeš zdravější, ale i krásnější :-).

Pan zázvor ti vyroste na zahrádce i na balkóně

Zatoužila jsi po svém vlastním zdravém zázvoru? Nebylo by skvělé denně si uříznout kousek čerstvého přírodního léku a přidat si jej do čehokoli?

Zázvor můžeš použít do vařeného jídla (dávej až před koncem vaření), na maso, rybu, do domácího pečiva, do pudinku, sušenek... Já si kousek zázvoru přihazuji i do hrnku s obyčejným černým čajem :-).

A jak že se zázvor pěstuje? Úplně jednoduše – v zahradnictví si zakoupíš oddenek s pupeny, který zasypeš tenkou vrstvou zeminy a trpělivě počkáš. Zhruba po 3 měsících můžeš začít „uždibovat.“ Kousek zázvoru uřízneš, zase přihrneš hlínou a budeš ho mít donekonečna.

2 úžasné zázvorové receptíky:

Zázvorový čaj, co tě postaví na nožky:

Do 0.5 l studené vody vhoď na slabá kolečka nakrájené tak 2 cm zázvoru, 3 hřebíčky, 1 bobkový list a kousek celé skořice. Povař 5 minut. Během chladnutí můžeš osladit trochou medu a máš hotový skvělý, zdravý čaj.

Zázvorový med:

1 kousek zázvoru (asi 2 cm průměr a 8 cm délka)

2 citróny

1 hrnek kvalitního medu

5 hřebíčků

Postup na zázvorový medík:

1) Oloupané citróny nakrájej na kousky a vlož do sklenice, ve které budeš medík uchovávat.

2) Zázvor nastrouhej nahrubo a nasyp na citróny. Přihoď hřebíčky a zalij medem. Sklenici pevně uzavři a dej do lednice.

3) Po dvou dnech uležení si uvař jakýkoliv čaj, nebo jen vodu a přidej lžičku svého zdravého medu. Tvé tělo ti bude děkovat :-).

Zázvorová maličkost pro drahou polovičku:

P.S. Ještě jedna maličkost, co by tě mohla zaujmout – zázvor prý působí i jako afrodiziakum. Takže nenápadně přistrouhávej do guláše i svojí drahé polovičce :-).

Po zázvorovém článku ženy čtou:

 

Oblíbené magnetické kartičky KDY to JÍST najdeš DNES ZDE >>>

 

Zázvor

6 942 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page