top of page

Zdravá pampeliška není plevelem


Žádný zahrádkář není z pampelišky nadšený. Kvete od dubna přes léto a pro svůj dlouhý kořen se špatně doluje ze záhonů a trávníků. Rychle se množí svým odkvétajícím chmýřím. Jako malí jsme z květů pampelišky pletli věnečky a po odkvětu rádi rozfoukávali bílé chomáčky. Pokud se začteš do mého článečku, zjistíš, že pro tebe „zdravá pampeliška není plevelem.“

Co tě čeká v článku „Zdravá pampeliška není plevelem“:

  • K čemu jsou dobré listy pampelišky

  • Pampeliška a její zdravý kořen

  • Zdravé dobroty z pampeliškových květů

  • Kosmetika a pampelišky

  • Pampeliškové upozornění

K čemu jsou dobré listy pampeliškové

1) Listy z pampelišek obsahují neskutečné množství vitamínů – A, B, C, D, betakarotén a minerály velmi důležité pro tělo – křemík, vápník, draslík a veliké množství železa.

Listy můžeš pojídat čerstvě utržené, anebo přidat do salátů. Skvěle pročišťují organizmus od škodlivých látek. Prospívají diabetikům. Snižují krevní tlak a cholesterol. Můžeš také popíjet zdravý čaj: ¼ hrnku čerstvě natrhaných listů přelij vroucí vodou, nech 5 minut louhovat a hotovo.

2) Pampelišky působí povzbudivě. Pomáhají nastartovat náš zpomalený metabolismus.

3) S pampeliškou můžeš také podstoupit detoxikační dietu. Stačí po dobu 14ti dnů baštit pár zdravých čerstvých listů.

Pampeliška a její zdravý kořen

Kořen obsahuje ještě více zdravých látek, než listy. Jeho konzumací podpoříš produkci žluči a bude ti příznivě působit na trávení. Pampeliška celkově dokáže zbavovat tělo toxinů a jedů.

Kořen se dá jen tak žvýkat, anebo si udělej odvárek: 2 čajové lžičky usušeného kořene pampelišky zalij šálkem vroucí vody, nech 2 minuty povařit a poté nech pod pokličkou 10-15 minut louhovat. Potom sceď. Odvar připravuj vždy čerstvý a pij 2-4x denně. Jeho poměrně dost hořkou chuť já osobně potlačuji medem a citronem.

Zdravé dobroty z pampeliškových květů

Krásné žluté květy se pyšní obsahem flavonoidů, karotenů a silice. Ty můžeš do svého těla dostat prostřednictvím dobrot v podobě medu, či vína. Slaďoučkým medem mi babička ochucovala čaj, nebo mazala na chleba a říkávala, že je to zázračná a zdravá „meducína“ proti nachlazení, kašli, chřipce i angíně.

Kosmetika a pampelišky

1) Pampeliškové listy čistí pleť. Můžeš je přelít horkou vodou, do které po mírném zchladnutí namáčíš obklady a ty poté přikládáš na obličej.

2) Můžeš si zhotovit i pampeliškové tonikum na pleť: 2 hrsti čerstvých květů louhuj v ½ litru vroucí vody 30 minut. Poté sceď.

Pampeliškové upozornění

Jsi na konci článku „Zdravá pampeliška nejen plevelem.“ Pravdou je, že je legrace utrhnout svůj první pampeliškový list, překonat se a strčit jej do pusy. Nepřekvapí tě jeho nahořklá chuť – o té se tu píše, ale to, že budeš mít radost z toho, jak jednoduše můžeš tělu darovat něco tak úžasně zdravého z přírody. Nic to nestojí a já se musím přiznat – mě už i chutná.

Závěrem mi zbývá malé upozornění – až budeš pampelišku dolovat ze svého travnatého zázemí, dej pozor na packy. Její bílé mléko, které pouští při utržení, tě dokonale obarví. Ale to jí za vše, co ti nabízí zdravého, odpustíš :-).

Můj vyzkoušený spalovač tuků najdeš DNES ZDE


Zdrava pampeliska neni plevelem

138 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page