top of page

Obsahují vločky lepek


Obsahují vločky lepek?

Neustále dohady o tom, jestli obsahují vločky lepek, mě přiměli vytvořit tento vločkový článek. Jedna strana „barikády“ tvrdí, že vločky lepek na 100% obsahují a druhá strana tvrdí, že jsou vločky bezlepkové.

Co se v článku - obsahují vločky lepek dozvíš?

  1. Není to tak jednoduché! Záleží na „vločkovém“ výrobci!

  2. Vyrábějí se vločky bez lepku?

  3. Ovesné vločky jdou ruka v ruce se zdravím!

  4. Moderní doba nás zlikviduje.

  5. Kde a za kolik seženu vločky neobsahujíc lepek? Nenech se okrádat!

1) Není to tak jednoduché! Záleží na „vločkovém“ výrobci!

Samotný oves je ve skutečnosti bez lepku! Lepek se ale do vloček dostane při výrobě. Ve většině případů jsou ovesné vločky zpracovávané ve stejné firmě společně s pšenicí, takže jsou díky této výrobě ovesné vločky kontaminované. Jednoduše a stručně: Oves je bez lepku, ale při výrobě se bezlepková oves může lepkem kontaminovat. Pokud tedy chceš mít jistotu, hledej vločky neobsahující lepek.

2) Vyrábějí se vločky bez lepku?

Pokud máš celiakii, intoleranci lepku a podobné problémy, najdi si bezlepkovou oves (ovesné vločky), které byly zpracovány na samostatném místě určené pro bezlepkové výrobky. Kontaminace vloček není možná a ty máš jistotu, že baštíš bezlepkové, ovesné vločky.

3) Ovesné vločky jdou ruka v ruce se zdravím!

Oves ochrání a podpoří tvoje zdraví! Ovesné vločky jsou skvělým zdrojem vlákniny, která ti pomůže snížit cholesterol, krevní tlak a pomůže ti také s bojem proti onemocnění srdce. Ovesné vločky obsahují fytochemikálie, které snižují riziko vzniku rakoviny prsou a další rakoviny hormonálního původu. Oves bojuje také proti karcinogenům v gastrointestinálním traktu. Pokud si dáš aspoň hrneček vloček denně, ochráníš a podpoříš svoje zdraví.

4) Moderní doba nás zlikviduje. Obsahují vločky lepek?

Dříve se lidé běžně živili obilovinami v přírodní formě, ale doba se změnila a všechno je jinak.

Dříve se mlelo mezi mlýnskými kameny, ale tento způsob nahradilo mletí mezi ocelovými válci, při kterém se odděluje od zrnek samostatné vrstvy. Tímto novým mletím, vypadne klíček (díku tomu ti mouka vydrží několik měsíců – nemůže žluknout), poté se oddělí slupky a prostřední (bílá) část zůstane. Díky tomuto oddělování (slupky a klíčku) zmizí také vitamíny a minerály, které ti příroda do obilí nadělila. Zdraví na úkor většího zisku je přeci běžná věc!

5) Kde a za kolik seženu vločky neobsahujíc lepek?

Cena ovesných vloček neobsahující lepek se pohybuje od 70 do 200 Kč za 500 g.

Není třeba dbát na určitě značce vloček bez lepku. Můžeš zkusit zdravý krámek ve svém okolí, kde určitě vločky bez lepku mají, nebo mrkni na internet a nějaké vločky si vyber.

Neobsahující vločky lepek můžeš koupit na internetu poměrně levně. Občas se stane, že vločky nemají skladem, takže je třeba jen vyčkat nebo si připlatit a koupit vločky bez lepku jinde.

Biomana.cz nabízí 475 g bezlepkových vloček za 87 Kč.

Jsi na konci článku, obsahují vločky lepek. Pokud máš jakékoliv vločkové dotazy :-), napiš mi je pod tento článek, ráda ti odpovím.

Další článek o lepku připravuji, máš se na co těšit. Ahojky, tvá online fitness trenérka Danča.

Oblíbené cvičení na rychlé hubnutí najdeš >DNES ZDE<


9 766 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page