top of page

Jak správně zpracovat chřest a zdravé recepty, které chutnají

Pokud nevíš, jak chřest správně zpracovat, tak by tě mohl pěkně potrápit a místo chřestové pochoutky bys měla tak akorát pocuchané nervy.

Recept na zapečený chřest
Zapečený chřest recept

Pokud chceš mít opravdu luxusní krémovou polévku z chřestu, tak ti poradím maličký fígl, který ušetří tvůj mixér, peněženku i tvé nervíky.


🎁 Krom rad a dvou receptů z chřestu ti také daruji oblíbenou ❤️ video sérii zdarma.


Jde o 5 chyb při cvičení, které ženy neustále opakují. DÁREK SI VYZVEDNI ZDE.



Na co se můžeš těšit v tomto chřestovo - receptovém článku?

  1. Jak chřest správně očistit a oškrábat

  2. Proč je dobré chřest blanšírovat

  3. Recept na krémovou chřestovou polévku

  4. Zapečený chřest se šunkou a sýrem

  5. Kde je dobré při hubnutí - polévku z chřestu a zapečený chřest baštit?




1) Jak chřest správně očistit a oškrábat:

Základní informace je, že spodní čtvrtina výhonku se nejí a je ji třeba odříznout nebo odlomit. Čerstvý a kvalitní chřest poznáš právě díky odříznutí, protože řez by měl být hodně šťavnatý. Pokud řez takto nevypadá, tak můžeš vyrazit zpět a panu prodavači chřest omlátit o hlavu, protože vaření ze starého chřestu nemá ani cenu.

Zpracování bílého chřestu
Jak zpracovat chřest

Po odříznutí chřest velmi důkladně oškrábej (oškrábej spodní dvě třetiny). Chřestová špička a 2 cm pod špičkou neškrábej, jedná se o křehkou a zároveň nejchutnější část chřestu.


Po svém řádění na chřestu zjistíš, že ti toho moc nezbylo... Většinou to vyjde půl na půl. Polovinu chřestu použiješ a druhá polovina chřestu je odpad. Neboj, i ten "odpad" použijeme :-).


Je tedy opravdu vhodné kupovat chřest co nejtlustší a nejčerstvější. Rozhodně ti nedoporučuji kupovat chřest dovážený, ale zkus vycestovat ty a sežeň si chřest od místního farmáře. Vyraž třeba do Hostína u Vojkovic (20 minut od Prahy), kde můžeš koupit ten nejlepší chřest vytažený přímo ze země. Mrkni na českýchřest.cz.





2) Proč je dobré chřest blanšírovat:

Bylo by super, kdyby ses všechen koupený chřest naučila blanšírovat a to i v případě, že chřest nebudeš ihned zpracovávat. Takto upravený chřest ti totiž v ledničce vydrží i týden bez toho, aby se zkazil nebo chytil nahořklou chuť.


Jak chřest blanšírovat?

Očištěný, zaříznutý a oškrábaný chřest povař max. 2 minuty v osolené vodě (dvě kávové lžičky), která je ochucená máslem (30 g másla) a bílým vínem (100 ml). Ideální je, aby sis našla nízký, ale široký kastrol a dala vody tak, aby byl chřest potopený a koukali ven jen špičky chřestu (cca 1 cm). Po 2 minutách vaření chřest zprudka ochlaď ledovou vodou, dej ho do mísy, ve které máš studenou vodu s ledem (to je kvůli přerušení procesu vaření chřestu).


Pokud máš chřestu více a nevejde se ti všechen do jednoho hrnce, tak chřest blanšíruj postupně. Získáš tak velmi silnou chřestovou tekutinu, která ti poslouží jako základ do chřestové polévky. Tuto tekutinu můžeš ještě chuťově vylepšit. Docílíš toho tak, že úplně nakonec velmi krátce (max. 1 min) ještě povaříš odřezky a slupky, které jsi získala loupáním a odřezáváním chřestu.




3) Recept na krémovou chřestovou polévku:

Výhoda této chřestové polévky je, že je vlastně vykouzlena ze "zbytků". Na tuto polévku z chřestu totiž použiješ maximálně 2-3 chřesty, ale zbytek polévky obstará vývar z blanšírování.



Co budeš na polévku z chřestu potřebovat:

  • 550 ml vody

  • 100 ml bílého vína (ideálně suché víno)

  • 30 g kvalitního másla

  • 1 kg bílého chřestu (neočištěného). Výhoda je, že ti velká část chřestu zbyde na jiné recepty.

  • Domácí jíška (15 g kvalitního másla + 1 polévková lžíce hladké mouky)

  • Půl kávové lžičky soli



Pojď se na polévku z chřestu vrhnout:

1) Začneme očištěním chřestu. Chřest důkladně omyj pod tekoucí vodou. Následně odlom nebo odkroj spodní čtvrtinu výhonku. Odkrojenou spodní část si dej zatím stranou, protože jej můžeš použít na posílení vývaru. Zbytek chřestu důkladně ošrábej krom špičky a 2 cm pod ní. Oloupané skupky si také dej stranou, použiješ je na zesílení vývaru stejně jako odkrojek.

Recept na polévku z chřestu
Polévka z chřestu

2) Teď přijde na řadu blanšírování chřestu. Čapni nízký/široký kastrol, do kterého nalij vodu, víno, přidej sůl, máslo a přiveď k varu. Počkej cca minutku, aby se částečně odpařil alkohol a postupně do této lázně vkládej chřest. Do hrnce vkládej cca 7-8 chřestů naráz a vař maximálně 2 minutky. Po dvou minutkách chřest vylov lžící a dej ihned zchladit do ledové vody (voda s ledem). Správně uvařený chřest poznáš tak, že se samovolně "ohne" a je na skus. Máš už málo vody na blanšírování? Stačí vodu dolít a můžeš ve vaření chřestů pokračovat.


3) Po zblanšírování všech chřestů povař ve vývaru ještě půlku slupek a všechny odřezky (ale max. minutku), poté přeceď do menšího hrnce, ve kterém máš již připravenou jíšku. Skoro hotovou polévku s jíškou pořádně promíchej, přiveď k varu, přidej sůl podle chuti a ještě povař cca 15 minutek.


4) Zchladlé chřestové výhonky osuš a dej do lednice. Do chřestové polévky ti stačí jen 3 ks, takže zbylé výhonky budeš mít v ledničce na další zdravé recepty. Chřest do polévky pokrájej na 1 cm dlouhé části a vlož je do polévky. Na stranu si dej jen špičky chřestu, které použiješ úplně nakonec. Finální chřestovou polévku s pokrájenými špalíčky ještě minutku povař a následně rozmixuj ponorným mixérem.


5) Finální chřestovou polévku můžeš ještě přecedit, ale není to nutné. Ukrojenými špičkami chřestu ozdob polévku na talíři.





4) Zapečený chřest se šunkou a sýrem:

Pokud máš v ledničce nachystaný chřest podle mých rad (již zblanšírovaný), tak zapečený chřest se šunkou a sýrem zvládneš ukuchtit za pár minutek.

Zdravé recepty s chřestem
Chřest zdravé recepty


Na zapékaný chřest se šunkou a sýrem si nachystej:

  • 8-12 výhonků bílého chřestu (zblanšírovaný)

  • 5-7 plátků kvalitní šunky nakrájených na proužky

  • 100 g plátkového nebo nastrouhaného sýra

  • 1 polévková lžíce másla

  • Sůl



Opravdu rychlý návod na zapečený chřest:

1) Najdi si svůj oblíbený pekáček a vymaž ho máslem. Troubu si předehřej na 200 stupňů. Vezmi výhonek chřestu a každý zvlášť omotej proužkem šunky a polož do pekáčku.

Zdravý recept na zapečený chřest
Chřest zapečený recept

2) Až budeš mít ze všech výhonků tyto chřestové zámotky (v pekáčku mohou být i na sobě), tak je přikryj plátky sýra či posyp nastrouhaným.



3) Pekáček s chřestem vlož do trouby a zapékej jen cca 8 minutek, jen do rozpuštění sýra. Zapečený chřest se šunkou a sýrem můžeš podávat jen tak samotné. Já tuto verzi chřestu využívám často jako večerní mlsání k televizi bez výčitek.




5) Kde je dobré při hubnutí - polévku z chřestu a zapečený chřest baštit?

Pokud chceš zdravě hubnout, tak musíš vědět v jakou denní dobu zdravá jídla baštit. Takže...


Chřestovou polévku si můžeš dopřát v jakoukoliv denní dobu. Pokud si k polévce z chřestu chceš ale dopřát pečivo (i to zdravé), tak se musíš omezit jen na dopolední hodiny a zdravý oběd. Bez pečiva si samozřejmě můžeš polévku dopřát i ke zdravé večeři.


Zapečený chřest se šunkou a sýrem je stejný případ jako chřestová polévka. Pokud si k zapečenému chřestu se šunkou a sýrem nepřidáš přílohu (pečivo, rýže, brambory, atd...), tak jsi našla celodenní jídlo bez omezení. Jakmile ale sáhneš po příloze, tak chřestovou baštu směruj do dopoledních hodin nebo zdravému obědu.



Co jsem pro tebe napsala a natočila ❤️ zdravého ❤️:


Po receptech s chřestem ženy dnes čtou:




Fitness hra od Danči

Moje fitness pexeso je znovu skladem:


Aktuální slevu 280 Kč a její časové omezení najdeš na webu mého fit pexesa: DancaPexeso.cz

Pospěš si prosím, skladové zásoby se opravdu rychle tenčí... Tvoje fitness Danča.

41 781 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page