top of page

Jak připravit lososa + pozor na základní chyby!


Ráda ti prozradím, jak připravit lososa zdravě a rychle.

Moje oblíbená a rychlá příprava lososa je v pečícím papíru + olej a víno.

Předehřej si troubu na cca 170°C. Protože budeš lososa balit do pečícího papíru, nepotřebuješ troubu moc rozpalovat. Pečení lososa nebo jiného druhu ryby v pečícím papíru je velmi jednoduché a nedá se na tom skoro nic zkazit :-).

Jak připravit lososa:

Ponech kůži na filetu a peč stranou s kůží dolů.

Opláchni filety ve studené vodě a osuš je papírovými utěrkami nebo je nech volně uschnout. Podle chuti můžeš osolit i opepřit.

Polož pečící papír na plech. Lososa polož do středu pečícího papíru a k rybičce můžeš přidat jakékoliv bylinky nebo zeleninu.

Tady máš některé kombinace, které se k lososu výborně hodí:

  • Citron, kapary a rozmarýn. Citron a losos je klasika, stejně jako přidání kyselých, slaných kapar. Pro oživení přidej ke směsi trochu čerstvého rozmarýnu.

  • Chřest, citron a cibule. Nasekej trochu chřestu a přidej ho k lososu, doplň citronem a červenou cibulí. Cibule zesládne a citron podpoří lehkou a šťavnatou chuť.

  • Kopr a citron. Sušený kopr má velmi jemnou, téměř anýzovou chuť, což z něj dělá perfektní doplněk k lososu.

  • Rajčata, cuketa a houby. Pro vydatnější baštu zkus přidat tuto letní směsku. Tyto ingredience není potřeba předem vařit.

Olivový olej a bílé víno?

Potom co se rozhodneš, jaké koření a zeleninku přidáš, nakapej na lososa trošku olivového oleje. Lžíce bílého vína pomůže udržet lososa a zeleninku šťavnaté a plné chuti. Olivový olej můžeš nahradit máslem.

Pokračujeme v přípravě:

Přelož pečící papír tak, abys uzavřel/a lososa a zeleninku. Papír přelož přes lososa, čímž uděláš trojúhelník. Vytvoříš tak uzavřenou kapsu, která umožní pečení lososa a zeleninky ve vlastní šťávě.

Neslepuj papír k sobě! Ačkoliv chceš lososa uzavřít, nechceš všechen vzduch úplně „uvěznit“ v pečícím papíru. Malé množství unikajícího vzduchu je v pořádku :-).

Pečení:

Peč 20 až 25 minut na 180°C. Chceš docílit toho, aby byl filet z lososa matný a snadno rozdělitelný. Průhledné, načervenalé maso znamená, že losos ještě není úplně hotový.

Vyndej lososa z trouby a podávej. Přendej všechny ingredience na talíř nebo jen rozřízni papír a podávej tak, jak to je :-).

Nemáš lososa čerstvého?

Pro lepší chuť použij čerstvého lososa. Pokud čerstvého lososa neseženeš, kup mražené filety a dej je dospod lednice, aby přes noc pomalu rozmrzly.

Jak správně vybrat čerstvého lososa?

Když vybíráš lososa v obchodě nebo na rybím trhu, ujisti se, že s lososem bylo „správně zacházeno“. Losos by měl být pevný, když do něj šťouchneš špičkou prstu. Šupiny by se neměly olupovat, ale měli by hezky držet.

Losos by měl mít čistou vůni oceánu, určitě ne zápach rybiny.

Oblíbený trénink na rychlé tvarování postavy


9 687 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page