top of page

Idealni postava


Docela by mne zajímalo, kdo a kdy vůbec určil a určuje, jak má vypadat ideální postava. Jak ženy, tak muže. Když se podíváme do minulosti, tak ženské ideály vypadaly úplně jinak než teď. Vycházelo to také z různých praktických hledisek, babských receptů a rad.

To, že žena byla atraktivnější a opěvována pro své oplácané boky a špíčky na břiše třeba souviselo s předpokladem, že bude moci už od pohledu porodit 12 dětí a bude schopná se o ně postarat lépe než nějaká „nemocně“ vypadající hubendíra. V tu dobu by se tak dalo odvodit, že ideální postava byla oplácaná dívka krev a mlíko.

Když se občas podívám na staré obrazy velkých mistrů a vidím tam baculaté andělíčky a kypré ženy, tak mi vyvstane na mysli jedna otázka. Opravdu souvisí ideální postava s předpokladem pro rození dětí a muži tyto ženy opěvovali a skládali pro ně balady?

Nebo to třeba bylo tak, že oplácaná žena bude ideální stroj pro mé zdatné potomstvo a dědice a sami se po nocích nechali uspokojovat od jiné štíhlejší služebné či sousedky, která by i po tolika stoletích měla ideální postavu dle letošních trendů?

Kdo vlastně určuje, co je hezké a co ne? Co lze považovat za ideální postavu?

Každý člověk je úplně jiný. Nejen jinak vypadající, ale i jinak smýšlející. A co jeden považuje za ideální postavu, druhý může prvním pohledem odsoudit. Dle mého je ideální postava taková, v jaké se já osobně budu cítit dobře. Ale ne proto, že se to ode mne očekává. Ne proto, že kamarádky ve škole řekly, že tahle superstar má krásnou a ideální postavu a začaly kvůli ní hromadně zvracet po jídle.

Ideální postavu si může vytvořit každý sám ve své hlavě a sám na ní musí zapracovat.

Každý člověk je originál, a proto je ten náš svět tak pestrý a rozmanitý. Kdybychom všichni vypadali úplně stejně, ideálně podle nějakých tabulek, můžeme se rozmnožovat přes laboratoře, jíst jen jednu výživu nejlépe v koktejlech či kapslích, proležet spousty času na plastické chirurgii a žití by v tomto světě nebylo žití, protože by se z nás staly stroje a otroci. Ale otroci sami sebe, nikoho jiného.

Když si sama sebe přestavím v kůži nějaké třeba celebrity s ideální postavou, tak to ještě neznamená, že se v ní budu cítit dobře. Nehledě na to, že vyrovnání se módním trendů způsobuje nejen psychické, ale i fyzické potíže. Abych měla ideální postavu, tak přece kvůli tomu nepřestanu jíst nebo ano? Chci se opravdu klátit někde na mole ve vysokých podpatcích se 40 kg své ideální postavy, jíst jedno jablko denně a nakonec skončit na drogách, abych to ustála? Já třeba ne, nechci :-)

Myslím si, že převážná většina žen si myslí, že ideální postavu určují muži. Možná bychom se ale my ženy divily, kde se tyto bludy berou. Znám tolik mužů, kteří se kochají pořádným zadečkem a nadouvajícím se výstřihem. Ano, každý muž se otočí za nějakou sexbombou z Playboye (upřímně já také), ale další věcí je, jestli by ten onen muž s takovou ženou chtěl být. Ideální postavu si představujeme jen a jen samy, většinou ve skupině lidí, ve které se pohybujeme.

Když budu chodit denně drbat s kámoškama do baru ve stylu Sex ve městě, bude se mi líbit něco jiného, než když trávím většinu času v posilovně nebo kdekoli jinde. Tím chci říct, že tak, jak chceme vypadat, tak v té skupině lidí se většinou zdržujeme, protože oni nám přeci pomohou se k mému ideálu dostat nebo ne? Nebo to skončí jen u řečí? Nebo mám doma dokonce muže, který mi říká, že jsme tlustá a ošklivá? A chci s takovým mužem být??? Způsoboje ideální postava zlo?

Já osobně beru za ideální postavu takovou, která hlavně vypadá zdravě. A co si budeme povídat, když má žena se 160 cm výšky 110 kg, tak už se tam o zdravém těle nedá mluvit ani náhodou! Ale pokud by mi ona žena obhájila, že je naprosto fit a že se má takto ráda, že je naprosto šťastná, nenamítnu vůbec nic, protože je to její cesta a já si nemohu dovolit do ní jakkoli zasahovat a vnucovat jí můj ideál postavy, pokud ona sama nechce! Jestli je šťastná, tak i já jsem šťastná a rozhodně její vzhled nehraje roli v tom, jestli se budeme nebo nebudeme přátelit a jiné podobné školácké výjevy!

Každá žena, každý muž, dokonce i každé dítě má jiný pohled na ideální postavu. Každý má právo na svůj bezvýhradný názor, je to naprosto každého věc a nikdo jiný by do toho neměl zasahovat.

To, že se mně líbí vysekané břicho jak u mužů, tak žen, ještě neznamená, že řeknu o někom, že je strašný, ošklivý či podobně. Mnohem důležitější pro mne totiž je, jak člověk vypadá uvnitř a jak se chová navenek.

Je tedy ideální postava důležitá? :-) Chceš ideální postavu?

Zeptej se nejprve sám/sama sebe, jak bys chtěl/la vypadat a jestli chceš být zároveň zdravý/vá. Rozhodně se nenech ovlivnit nikým dalším, protože Tvůj život a Tvé rozhodnutí je jen a jen Tvoje!

Oblíbený E-book najdeš DNES ZDE


208 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page